Bee Happy Viladecans

Les abelles, una tecnologia més

Viladecans és una ciutat intel·ligent perquè utilitza sempre les tecnologies més avançades per a millorar els seus serveis. I hem utilitzat les abelles per a tenir cura del medi ambient. Sí, ho has llegit bé. Disposem de tres ruscs a la ciutat per a estudiar, vigilar i millorar la qualitat ambiental de la ciutat gràcies a les abelles.

Les abelles són bons indicadors per a estudiar l’impacte de la contaminació a la ciutat, ja que a través del pol·len, la cera i la mel es pot detectar la presència d’elements contaminants com metalls o plaguicides: així mesurem la contaminació de forma integrada, en comptes dels mètodes tradicionals que mesuren la contaminació en un punt i en un moment. I és per això que utilitzem les abelles i hem posat en marxa la iniciativa "Bee Happy Viladecans", amb la instal·lació de tres ruscs per la ciutat.

A més, treballem conjuntament amb la Universitat Autònoma de Barcelona per saber quins aspectes de l’entorn determinen la qualitat del pol·len. Les abelles fomenten la biodiversitat pol·linitzant el 75 % de flors silvestres i el 40 % dels arbres fruiters del món. Però es troben en risc de reducció de la seva espècie per causes diverses; entre elles, el canvi climàtic. Això suposa un risc per a la humanitat, ja que si hi ha menys flors hi ha menys llavors i menys aliments.

smart city congress barcelona viladecans bee happy
Compartint experiències

Bee Happy Viladecans va ser presentat a l’Smart City Expo World Congress, al novembre del 2016. Per sisè any consecutiu, la ciutat estava present en el congrés de referència internacional sobre les ciutats intel·ligents presentant un dels seus projectes més innovadors. Durant la presència a la Fira de Barcelona, vam organitzar dos tallers sobre les abelles com a biosensors: «Tast de mels de Viladecans» i «Descobreix el pol·len».

Comparteix
Opina