Estratègia Espanyola d'Economia circular

Exposició pública de l'esborrany

Des d'avui i fins al 12 de març estarà a disposició del públic l'Estratègia Espanyola d'economia Circular, iniciant-se així el tràmit d'informació pública. Es poden enviar a la següent adreça correu de correu electrònic [email protected]

L'esborrany es pot consultar al següent enllaç:

"Esborrany de l'Estratègia Espanyola d'Economia Circular"

Aquesta Estratègia és un compromís del Govern per aconseguir un model de desenvolupament i creixement més innovador, competitiu i sostenible, que permeti maximitzar els recursos disponibles.

El Pla d'Acció de l'Estratègia espanyola preveu 70 mesures, fins al 2020, per impulsar innovacions tecnològiques, organitzatives i socials i contribuir a desplegar a Espanya els canvis necessaris en els models de producció i consum, amb un pressupost de 836 milions d'euros.

Podem destacar:

ECODISSENY: Entre les mesures contemplades en aquest Pla d'Acció destaquen les referents al disseny de béns i serveis, fomentant la innovació des del principi, de manera que es minimitzi l'ús de recursos i es redueixi al màxim l'ús de substàncies contaminants en la seva fabricació per reduir els residus produïts i que puguin ser recuperats com a subproductes en posteriors processos de fabricació, assegurant la protecció de la salut humana i del medi ambient.

CONTRACTACIÓ PÚBLICA, AGROALIMENTACIÓ I TURISME INTEL·LIGENT: La contractació pública serà un altre dels punts clau de l'Estratègia, ja que representa una part important del consum a causa del significatiu volum de despesa de les diferents administracions públiques dins el mercat. Per això han de fomentar accions per implementar la contractació pública ecològica, establint mesures o elaborant criteris que puguin ser utilitzats pels òrgans de contractació.

En matèria d'alimentació s'implementarà l'Estratègia "Més aliment, menys malbaratament" 2017-2020, que fomenti la transparència, diàleg i coordinació entre tots els agents de la cadena alimentària. També se seguirà donant suport a la producció ecològica d'aliments.

Entre aquestes 70 mesures destaquen l'impuls al mercat de matèries primeres secundàries, el foment de la reutilització de l'aigua o el desenvolupament d'un Programa de Destinacions Turístiques Intel·ligents que garanteixi el creixement sostenible de la destinació turística.

OCUPACIÓ I OBRA PÚBLICA: Al sector de l'ocupació, es prepararà el mercat de treball per a la transició cap a una economia baixa en emissions, i es desenvoluparà una línia d'estudi sobre les noves ocupacions generades en el desenvolupament de l'Economia Circular, com l'ús d'energies alternatives, l'ús de residus com a subproductes i el suport necessari per a la formació en aquestes matèries.

L'obra pública és un altre sector al qual es prestarà especial atenció. Així, es fomentarà la implementació de l'economia circular en l'obra civil i, al costat del Ministeri de Foment, per reduir la pressió sobre l'ús de les matèries primeres. Es pretén, així, que en l'obra pública civil es facin servir els residus de construcció i demolició, integrant-los en els processos constructius, sempre que es garanteixi la salut de les persones i la protecció del medi ambient.

PACTE PER L'ECONOMIA CIRCULAR

El passat mes de setembre, la ministra d'Agricultura i Pesca, Alimentació i Medi Ambient, Isabel García Tejerina, va presidir la signatura del Pacte per l'Economia Circular, que van rubricar 55 agents socials i empresarials. A dia d'avui són ja un total de 240 les entitats i empreses signants.

Aquests es van comprometre a reduir l'ús de recursos naturals no renovables, impulsar l'anàlisi del cicle de vida dels productes, la incorporació de criteris d'ecodisseny, promoure pautes que incrementin l'eficiència global dels processos productius, promoure formes innovadores de consum sostenible o l'ús d'infraestructures i serveis digitals, entre d'altres punts.

Com dèiem en una altra ocasió, l'economia circular no és el futur, sinó el present

Afegeix un nou comentari

* Camps obligatoris