Què és la construcció sostenible?

La Construcció Sostenible es pot definir com aquella que, tenint especial respecte i compromís amb el medi ambient, implica l'ús eficient de l'energia i de l'aigua, els recursos i materials no perjudicials per al medi ambient, resulta més saludable i es dirigeix ​​cap a una reducció dels impactes ambientals.

Això comporta un canvi en la mentalitat de la indústria -i les estratègies econòmiques- amb la finalitat de prioritzar el reciclatge, re-ús i recuperació de materials enfront de la tendència tradicional de l'extracció de matèries naturals i de fomentar la utilització de processos constructius i energètics basats en productes i en energies renovables.

Els edificis consumeixen entre el 20% i el 50% dels recursos naturals, depenent de l'entorn on estan situats, sent la construcció un gran consumidor de recursos naturals com fusta, minerals, aigua i combustibles fòssil.

Alhora, la construcció té un impacte ambiental tant per la utilització de materials provinents de recursos naturals, com per l'ús de grans quantitats d'energia que es necessita per fabricar els productes de construcció finals (ciments, acers, manufactures, ... ) i per a la seva instal·lació en obra. No es poden oblidar tampoc els costos ecològics que suposen tant l'extracció dels recursos minerals (pedreres, mines, etc.) Com la deposició dels residus originats en la seva fabricació i instal·lació en obra, que abasten des de les emissions tòxiques a les possibles contaminacions de les aigües superficials per abocaments i de les subterrànies per part dels lixiviats dels abocadors. Al final de la seva vida activa, també els edificis originen una gran quantitat de residus.

Criteris de sostenibilitat

La sostenibilitat té en compte els efectes que la construcció produirà en les persones que viuen i / o treballen en els edificis i l'impacte en el seu entorn. Així, doncs, es tracta d'avançar en instrumentalitzar una sèrie de principis com ara:

- Conservació de recursos (materials, aigua, energies).
- Principi de les tres "R": reciclar, recuperar, re-utilitzar.
- Anàlisi de la gestió del cicle de vida de les matèries primeres utilitzades, amb l'objectiu de reduir la generació de residus i d'emissions GEH.
- Ús racional de l'energia.
- Ús racional de l'aigua.
- Increment de la qualitat i salut de vida per a l'usuari / propietari i la comunitat en la qual s'assenta (urbanització).
- Protecció general mediambiental de l'entorn en què s'assenta.

Minimitzar l'impacte

Una estratègia òptima per minimitzar l'impacte ambiental és utilitzar solucions que disminueixin de manera equilibrada els efectes que
els materials produeixen sobre el medi ambient, és a dir, sobre el consum d'energia per a produir-los i instal·lar-los, els residus que ells generen quan es fabriquen i després s'instal·len a obra i la contaminació directa i indirecta que produeixen, com per exemple:

- Re-ús dels edificis existents quan es realitzen demolicions o grans reformes, mantenir en on resulti raonable alguns o la majoria dels elements que s'indiquen a continuació: fonamentació i estructura, coberta i façana, particions, terres elevats i falsos sostres, ....

- Enviar a recuperar i / o reciclar els residus generats durant la construcció com: fusta, asfalt, formigó, maó i bloc, guix, cartró, metalls, paper i cartró, impermeabilitzants, plàstics ...

- Triar materials que siguin recuperats o restaurats com a sòls de fusta, panells de fusta, portes i marcs de fusta, mampares i mobiliari, teules, maó i elements decoratius com fronts de xemeneies, ferramentes, i aparells d'il·luminació antics.

- Triar materials que tinguin continguts en reciclats, post-consumidor o postindustrial com: guix- cartró, panells acústics de fals sostre, plaques de sòl elevat, acer, formigó, ...

- Triar materials d'origen local o regional, en un radi raonable des del centre de l'obra, en termes de cost del transport i el que suposa això d'emissions de GEH.

- Triar materials per a l'edifici que siguin ràpidament renovables com suro, bambú, vinil, pollancre, pins de ràpid creixement, ...

- Triar els productes en fusta que procedeixin de boscos certificats com explotacions sostenibles per a elements definitius de l'edifici.

- Triar pintures, imprimacions, moquetes, adhesius i aïllants i fustes compostes sense compostos orgànics volàtils (COV)

Des de la redacció del projecte dels edificis es pot controlar en gran mesura el consum energètic final que inicialment va tenir. Posteriorment, en el funcionament dels edificis tindrà una gran importància la gestió de l'energia, la intervenció dels usuaris i el manteniment.

Aquest escrit està extret d'un monogràfic escrit per Aurelio Ramírez i que es titula "La construcció sostenible". Recomanem llegir el text complet.

Afegeix un nou comentari

* Camps obligatoris