La nostra era

historia viladecans

Història antiga – La nostra era

La vil·la de Sales és l’explotació agrícola més coneguda a l’actual territori de Viladecans en època romana. Inicialment dedicada a la producció de cereals, es va reconvertir posteriorment en una gran vil·la de producció i exportació vitivinícola. D’aquella època també ens va quedar el forn de Can Manyoses i el nom del primer viladecanenc, en Primus, un terrissaire de la possible vil·la de Can Manyoses. A més, tenim coneixement d’altres assentaments a l’època: a la vinya del torrent de Sales o a Can Guardiola.

Naufragi del derelicte del Remolar. En aquest vaixell enfonsat es van trobar un bon grapat d'àmfores de producció local.

Data de màxim desenvolupament de la vil·la romana de Sales: es transforma per a especialitzar-se en l’explotació de la vinya. A llarg del segle I, Sales va experimentar un gran desenvolupament en la producció de vi, exportat a través del port d’ancoratge de les Sorres.

S’ha calculat que la vil·la de Sales podria haver produït entre 12.000 i 20.000 litres de vi per any, per la qual cosa es deurien necessitar unes 800 àmfores per a envasar-lo i carregar-hi un vaixell. A Roma, per la venda d’aquest vi es podien obtenir fins a uns 80.000 sestercis, quantitat amb la qual es podien construir uns banys públics, per exemple. El vi es conservava en grans tines fetes de ceràmica (amb una capacitat de 1.000 l), encastades a la terra. Posteriorment, s’envasava en àmfores i era traslladat per via terrestre i fluvial cap a l’embarcador de les Sorres, on era carregat en els vaixells que el transportaven, bàsicament cap a Roma.

Màxima exportació del vi local a Roma.

Crisi en la producció de vi. L’excés de producció de vi a tot l’Imperi va fer que les vil·les del Baix Llobregat deixessin de produir vi per a concentrar-se, novament, en la producció de blat. Fins al segle III la vil·la de Sales segueix desenvolupant una important activitat agrícola.

Establiment romà de la vinya del torrent de Sales.

Establiment romà de Can Guardiola.

Datació d’una conducció d’aigua localitzada a l’Alba-Rosa.

Final de la utilització de l’ancoratge de les Sorres, cap al segle V.

Davallada de l’activitat a Sales, que fins al segle VII sembla que va estar habitada.

Amb la caiguda de l’Imperi Romà aquestes terres van passar a mans dels visigots (segle IV), fins que al segle VIII (711) els musulmans van ocupar la península.

Autoria: MLC

Comparteix
Opina