Un Sol de carrer

Què és el Sol?

El Sol és l’estrella del nostre sistema planetari, el Sistema Solar, al voltant del qual orbiten els 8 planetes: Mercuri, Venus, La Terra, Mart, Júpiter, Saturn, Urà i Neptú, així com nombrosos cometes i asteroides.

El Sol és una enorme esfera de gas, principalment d’hidrogen. Degut a l’elevada temperatura i pressió del seu interior, s’hi produeixen reaccions nuclears de fusió, en les quals dos àtoms d’hidrogen s’uneixen per formar un àtom d’heli. Quan dos àtoms d’hidrogen s’atansen molt i molt, degut a l’elevada pressió de l’interior del Sol, es vencen les forces elèctriques de repulsió entre els àtoms d’hidrogen, i acaben unint-se, formant aleshores un àtom d’heli.

Albert Einstein va enunciar en la seva teoria de la Relativitat que la massa (els kg) és equivalent a energia (els J), i que la massa es pot transformar en energia, i a l’inrevés. La relació entre aquestes és la coneguda expressió E=mc2. Si mesurem la massa de dos àtoms d’hidrogen abans de fusionar-se, i la de l’àtom d’heli resultant de la fusió, comprovaríem que no són iguals: s’ha perdut algo de massa. On ha anat a parar? Estrictament no s’ha perdut, sinó que s’ha transformat. Part de la massa dels àtoms d’hidrogen es transforma en energia, segons la teoria d’Einstein. Aquesta energia és la radiació solar que ens arriba, que ens escalfa, que fa que veiem les coses...

Activitrat 1. 

S’anomenen planetes interiors a Mercuri, Venus, la Terra i Mart.

  • Ordena’ls de més gran a més petit.
  • Ordena’ls de més a prop a més lluny.
  • Quina dimensió (longitud del diàmetre) té cadascun i a quina distància del sol estan?

Si el Sol fos una síndria, la Terra seria un pesol. Quantes terres cabrien dins del Sol (o equivalentment, quants pesols hi caben dins d’una síndria?). Per fer aquest exercici, pensa que la síndria té 20 cm de radi i el pèsol 3mm.

Si us serveix de referència,  suposem el Sol com una síndria, Mercuri seria un gra d’arròs situat a 1.5 metres, Venur un pèsol a 3 metres, La Terra un pèsol situat a uns 5 metres, i Mart un pèsol petit, situat a uns 8 metres. Si col·loquéssim el Sol (la síndria) a la cantonada entre el carrer del Sol i Jaume Abril, aneu situant-vos carrer del Sol amunt amb els planetes interiors. D’aquesta forma tindreu una perspectiva de les proporcions reals (a escala) dels planetes interiors del sistema Solar. Què creieu que és el que més abunda en aquest espai?

A partir de les dades de la pregunta anterior, fes un dibuix a escala dels quatre planetes interiors.

 

Activitat 2. Parlem dels planetes exteriors: 

  • Quins són els planetes exteriors o gasosos?.
  • Ordena’ls de més petit a més gran.
  • Ordena’ls de més a prop a més lluny del sol.
  • Quina dimensió (longitud del diàmetre) té cadascun i a quina distància del sol estan?

Seguint amb el tutti-frutti planetari, Júpiter seria una mandarina situada a 60 metres del Sol, Saturn una taronja grossa a uns 200 metres, Urà una pruna a uns 600 m i Neptú una tomaquet petit, situat a 1.2 km. Tindriem prou carrer del Sol per situar Neptú?

Digues les llunes i els noms que té cadascuna dels diferents planetes.

Què és la llum?

La llum és doncs, la massa dels àtoms d’hidrogen que s’han transformat en energia en el procés de fusió. La llum que ens envia el Sol és molt àmplia: raig gamma, raig X, ultravioleta, llum visible, infraroig, microones, ones TV i ràdio, ... I ho fa en forma d’ones, a través de l’espai. Del Sol a la Terra, la llum triga uns 8 minuts en arribar.

De tot aquest espectre de llum que ens envia el Sol, només podem veure amb els nostres ulls una petita part, l’anomenada llum visible, que va del color violeta al vermell, passant pels set colors de l’arc de Sant Martí.

Dibuixa un Arc de Sant Martí.

Vigila en posar els colors en l’ordre adequat.

Si busques per entre les jardineres del carrer del Sol, trobaràs l’espectre electromagnètic de la llum visible, és a dir, l’arc de sant Martí....

Si vols saber més coses sobre el Sol, clica als punts marcats al mapa i podràs aprendre molt més!

En aquesta pàgina hi ha un mapa ocult. Pots trucar el telèfon 93 635 18 00 per a més informació.