Espai Roca

L'empresa Roca ha acordat amb els ajuntaments de Gavà i Viladecans que part dels seus terrenys infrautilitzats serveixin per l'arribada d'altres empreses i per millorar la integració amb la ciutat amb nous habitatges i equipaments.

Roca vol seguir vivint durant molt de temps allà on va néixer ara fa just 100 anys. La multinacional familiar pretén transformar durant els propers 15 anys el seu espai urbà, què és tan gran com tot el Polígon Centre. El pla inclou el retorn de la seva seu corporativa, la modernització de l'actual planta productiva i la ubicació dels centres mundials de formació i disseny de la firma, així com un espai expositiu similar als que tenen en grans ciutats. Tot això fa repensar l'espai utilitzat fins ara per la fàbrica.

Roca afiança així la seva responsabilitat amb el territori comprometent-se, sense perdre llocs de treball, a una important inversió i a generar un ambient d'innovació que atraurà més oportunitats de negoci i ocupació a la zona. Així, vuit anys després de l'ERO que sembrava els dubtes sobre la continuïtat de l'empresa allà on va néixer, Roca aposta per seguir aquí amb un projecte que té l'aval dels sindicats.

Proposta de Roca a Gavà i Viladecans

De la intenció, a la proposta

La proposta arriba gairebé tres anys després de firmar un protocol d'intencions amb els ajuntaments de les dues ciutats per buscar una fòrmula que permetés garantir l'eficiència de les 32,6 hectàrees de terreny que ocupa, de les quals el 82% estan a Viladecans i la resta a Gavà. Després de treballar amb els serveis d'Urbanisme dels dos consistoris i com a propietària del 85% del sector urbà on s'ubica, Roca ha proposat una modificació del planejament urbanístic que ha passat el seu primer tràmit en el Ple Municipal d'octubre.

A partir d'ara, hi ha previst fer un procés d'informació i consulta de dos mesos, durant els quals l'Ajuntament es compromet a promoure que la proposta sigui coneguda per tota la ciutadania i pels propietaris o arrendadors de les 21 parcel·les afectades als carrers de l'Agricultura i de Llobatona. Les seves reflexions seran incorporades a la memòria del procés i tindran un pes específic a l'hora de tramitar el pla urbanístic. La veu de les associacions i del teixit social de les ciutats també es tindrà en compte.

Un projecte de futur per consensuar amb la ciutadania

Aprofitar l'espai sense ús

Amb la proposta, el sòl públic passarà del 13% actual al 43%. Així, es crearan carrers que donaran continuïtat a la xarxa viària - afavorint la mobilitat i descarregant el carrer de l'Agricultura de tota la pressió de trànsit d'accés a l'autopista - , així com quatre places i equipaments. Per altra banda, el 13,6% del sól es destinarà a habitatges – tres quartes parts d'ells a Viladecans -, on el 46% dels quals seran protegits – la meitat dels quals de lloguer -, amb el que s'afavorirà l'accés a l'habitatge assequible a les generacions de la ciutat que s'emanciparan en el futur.

A més, el 43% del sól mantindrà un ús econòmic, tot i que no tan sols industrial, sinó també terciari per destinar-lo a oficines i a serveis. L'ús industrial l'ocuparà l'activitat de Roca – tota situada a Viladecans, mentre que el terciari comptarà, entre altres, amb dos hotels i un parc empresarial i d'innovació que es convertirà en un clúster d'activitat econòmica sobre la construcció sostenible que atraurà a noves empreses. El propi espai es construirà també a partir de criteris d'edificació sostenible.

El canvi generarà activitat econòmica, millor mobilitat i habitatge assequible

Carles Ruiz: "Amb Roca som una de les principals reserves d'activitat econòmica de Catalunya"

Un projecte de ciutat

Des de l'Ajuntament de Viladecans, l'alcalde Carles Ruiz ha valorat que aquest projecte representa una important inversió ja que es preveu que Roca destinarà 150 milions d'euros per aquest projecte a les instal·lacions de Gavà i Viladecans alhora que situarà la ciutat en el mapa de la innovació i les edificacions sostenibles.

L'Espai Roca segons Ramon Asensio

Una aposta per l'origen

El president de Roca Ramon Asensio ha apuntat la necessitat del projecte per l'evolució industrial de l'empresa i ha destacat els eixos principals i l'aposta per aquest territori que haurà de ser referent a nivell mundial.

Història d'adaptació

Des del seu naixement l'any 1917 com a fàbrica de radiadors, Roca va créixer en espai amb l'ampliació d'indústries (primer la de porcellanes, el 1936; més tard la d'aixetes, el 1954, i la de sanitaris, el 1960; i finalment la de banyeres, el 1995). Però l'evolució de l'activitat industrial al nostre país en les dues últimes dècades ha deixat molts espais sense ús o infrautilitzats per l'empresa en les seves instal·lacions d'aquí. Roca s'ha adaptat sempre a les seves necessitats i, de nou, vol tornar-ho a fer. Durant els anys 50 i 60 inclús va crear un barri pels seus treballadors i ara ho tornarà a fer, però cercant que aquest nou barri tingui continuïtat amb la resta de la ciutat i Gavà.

Tens una proposta?
Comparteix
Opina