Persones en situació de dependència

ley dependencia viladecans atencio cuidados domicilio

Atenció a les persones en situació de dependència

Si teniu una persona en situació de dependència a la família podeu sol·licitar el reconeixement oficial del seu grau de dependència per aconseguir el reconeixement del dret a accedir a determinades prestacions de serveis socials i econòmiques reconegudes legalment.

Una persona dependent és aquella que, amb caràcter permanent per raons d’edat, malaltia o diversitat funcional lligades a la manca d’autonomia física, mental, intel·lectual o sensorial, requereix l’ajuda d’altres persones per a la realització de les activitats bàsiques de la vida diària o per a la seva autonomia personal.

El sistema per a l’autonomia i l’atenció a la dependència es va constituir amb l’objectiu de promoure l’autonomia personal i garantir l’atenció i la protecció a aquestes persones.

Quina llei recull els drets de les persones amb dependència?

La Llei de promoció de l’autonomia personal i atenció a les persones en situació de dependència, que va entrar en vigor l’1 de gener del 2007, és la que estableix els drets i deures de les persones amb dependència.

Qui s’hi pot acollir?

Totes les persones que tenen reconeixement oficial de la situació de dependència en algun dels graus establerts: és un requisit bàsic per a accedir a les prestacions econòmiques i de serveis socials reconegudes per la Llei 39/2006, de promoció de l’autonomia personal i atenció a la dependència. En aquest sentit, la Llei reconeix els següents graus, que queden coberts per l’esmentada llei:

  • Grau I. Dependència moderada
  • Grau II. Dependència severa
  • Grau III. Gran dependència

Cal residir al territori espanyol i haver-ho fet durant els 5 anys anteriors a la sol·licitud, dels quals 2 hauran de ser immediatament anteriors a la data de presentació d’aquesta.

Com es realitza el tràmit?

  • La sol·licitud de reconeixement de la situació de dependència es pot realitzar als centres de Serveis Socials o a l’Àrea Bàsica de Salut i a través del lloc web del Departament de Treball, Afers Socials i Famílies de la Generalitat de Catalunya i del Departament de Salut (en cas que la persona dependent estigui ingressada en un centre, adreçant-se a la direcció o al servei de treball social del mateix centre).
  • El lliurament de la sol·licitud juntament amb la documentació requerida es pot realitzar al registre més proper al domicili (Serveis Territorials del Departament de Treball, Afers Socials i Famílies, ajuntaments, consells comarcals i altres) o als Serveis Socials d’Atenció Primària.
  • En el termini de 3 mesos a partir de l’entrada de la sol·licitud en el registre, personal del Servei de Valoració de la Dependència realitzarà visites al domicili dels beneficiaris per a fer les valoracions funcionals i la proposta d’informe de dependència. Posteriorment es rep la notificació de la resolució i els Serveis Socials d’Atenció Primària, aplicant el seu criteri professional i la disponibilitat de recursos, lideren el procés de decisió conjunta (amb la persona-família) pel que fa a quines actuacions són les més adients per a afrontar la situació de dependència.

Quins drets atorga la Llei?

El reconeixement oficial del grau de dependència comporta el dret a accedir a determinades prestacions de serveis socials i econòmiques.

Un cop establert el grau de dependència es pot accedir a la prestació econòmica de cuidador no professional, al servei d’atenció domiciliària, a centres de dia, l’ingrés en centres residencials i ajuts econòmics vinculats a un servei.

Comparteix
Opina