Sindicatura de Greuges

sindic greuges viladecans defensor del pueblo sindicatura
Defensa dels teus drets davant l’Ajuntament

Si sents que l’Ajuntament no t’ha respost correctament davant una queixa que has presentat, pots acudir a la Sindicatura de Greuges de Viladecans. Aquesta institució, creada pel mateix Ajuntament, defensa els drets i les llibertats de la ciutadania davant l’Administració local amb independència i objectivitat.

Des d'octubre del 2016, el Síndic de Greuges de Viladecans és José Luis Nicolás. La figura del Síndic es va crear el 22 de febrer del 2007 per part del Ple de l’Ajuntament, qui va nomenar-hi per al càrrec a Vicenç Mazón, qui va exercir-lo durant gairebé una dècada fins que José Luis Nicolás li va prendre el relleu.

El treball de la Sindicatura

La Sindicatura ofereix assessorament sobre les consultes que li arriben i estudia les queixes que li formulen, donant reposta per escrit i, si s'escau, recomanant a l’Ajuntament la rectificació pertinent. El Síndic també pot actuar d’ofici per iniciativa pròpia a partir de reclamacions o de qualsevol fet del qual tingui coneixement en aquells casos en què cregui que es vulneren els drets de la ciutadania. Com a servei municipal, és gratuït per a tothom.  

Les seves resolucions són recomanacions per a l’Administració local, però no pot modificar o anul·lar actes administratius. El seu veredicte no es pot recórrer.

Quan intervé la Sindicatura

Ho fa a petició de qualsevol persona, tant física com jurídica, qui consideri que se li ha vulnerat algun dretcom a conseqüència o omissió d'una acció de l'Ajuntament. També pot actuar d’ofici, si detecta algun cas d’incompliment dels drets dels ciutadans.

 

 • Retards indeguts o injustificats en l’actuació administrativa

 • Errors o arbitrarietats en l’aplicació de les normes legals

 • Resolucions inexecutades

 • Tractes indeguts als ciutadans

 • Resolucions insuficientment motivades
 • Queixes anònimes

 • Reclamacions amb existència de mala fe o manca de fonamentació

 • Queixes que no versen sobre la seva competència o àmbit d’actuació

 • Peticions de persones amb dependència funcional, laboral o contractual amb l’Ajuntament o els organismes dependents

 • Requeriments l’objecte dels quals estigui pendent de resolució judicial o de reclamació administrativa en tràmit

 • Reclamacions en què hagi transcorregut més d’un any des que es van produir els fets
Com pots presentar-hi una queixa

Si vols dirigir una petició a la Sindicatura pots fer-ho personalment o per escrit. En aquest segon cas has d’afegir-hi les teves dades personals i signar-la sempre. L’escrit ha de ser clar i concís, motivant la queixa, i es recomana que aportis els documents relacionats amb el cas que puguin ser esclaridors per a la Sindicatura.

Abans de dirigir-te a la Sindicatura, però, esgota totes les vies de reclamació previstes per l’Ajuntament. Si encara no ho has fet no t’acceptaran la queixa.

Sindicatura Municipal de Greuges

Carrer de Jaume Abril, 2

08840 Viladecans

Horari: 
De dilluns a dimecres, de 10 a 13 h; dimarts i dijous, de 17 a 19 h. Horari especial al juny, juliol, agost i setembre. Tancat per Setmana Santa i Nadal.
Telèfon: 
936 351 817 / Fax: 936 580 551
Més informació
Vols saber-ne més? Visita el web de la Sindicatura de Greuges municipal
Comparteix
Opina