VILAWATT

Vilawatt_Zona de actuación
Vilawatt busca comunitats de veïns per rehabilitar edificis

Des de l'Ajuntament i la Unió Europea invertirem 1,4 milions d'euros en reformar energèticament uns 60 habitatges i locals comercials per contribuir a que gastin menys en energia i visquin amb més comfort.

Si la teva comunitat està interessada, ja podeu presentar-vos a la subvenció per rehabilitar la finca, sempre que compleixi els següents requisits:

 • Estar a la zona d'actuació seleccionada
 • Haver estat construïda entre 1956 i 1980
 • Tenir almenys 14 habitatges i locals i 3 o 4 plantes d'altura
 • Comptar amb l'aprovació unànime dels propietaris
 • No haver renovat des de 2010 més del 40% de finestres o superfícies exteriors
 • Comptar amb un 50% de superfície construïda sobre rasant 
 • Posseir més d'un 20% de la coberta plana
 • Tenir els habitatges ocupats de forma habitual

Entre les reformes possibles estan els aïllaments de façanes i cobertes, així com la millora dels aïllaments en portes i finestres (persianes incloses) o, en cas necessari, la seva substitució. També la instal•lació de proteccions solars, panells fotovoltaics, col·lectors tèrmics o bombes de calor, així com la substitució de sistemes de climatització (caldera, aire condicionat...) i de fonts de consum (bombetes...).

Consulta tots els detalls de la convocatòria.
vilawatt energia eficiencia economia circular projecte europeu urban innovative actions viladecans
Vilawatt, un projecte pioner de transició energètica

A Viladecans hem estat seleccionats per la Unió Europea per a impulsar un pioner projecte de transició energètica des de les ciutats, el Vilawatt, valorant-se especialment el seu caràcter innovador, participatiu i de comunitat.

Com a resultat, la proposta de l’Ajuntament de Viladecans, impulsada amb el suport d’altres socis catalans especialitzats, està finançada per la Urban Innovative Actions de la Unió Europea, iniciativa que finança projectes innovadors proposats per ciutats de més de 50.000 habitants i que aporten respostes a reptes globals amb solucions mai testades abans. 

El projecte de Viladecans va ser un dels 18 projectes escollits entre 378 propostes presentades. En l’àmbit de la transició energètica s’han seleccionat els projectes de Viladecans, París (França) i Göteborg (Suècia).

 

en què consisteix EL VILAWATT

El Vilawatt consisteix en la creació d’una nova estructura conjunta formada per ciutadania, empreses i Ajuntament amb l’objectiu de crear un operador energètic integral per a una gestió energètica més eficient. Aquesta estructura conjunta prendrà la forma d’un Partenariat Públic-Privat-Ciutadà (PPCP, per les seves sigles en anglès).

Aquest operador promourà la capitalització d’estalvis per a finançar la rehabilitació energètica integral de 3 edificis de 60 habitatges (inicialment al barri de la Montserratina) i treballarà per enfortir l’economia local amb la creació d’una moneda local, el vilawatt.

D’aquesta manera, la iniciativa permetrà abordar objectius de justícia social lluitant contra la pobresa energètica des de l’interior del mateix sistema energètic.

El projecte s’executa durant 36 mesos, des de l’1 de novembre del 2016 fins al 31 d’octubre del 2019, amb una inversió de 4,2 milions d’euros per part de la Unió Europea, el 80 % del total del seu cost (5,3 milions).

L’impulsor del projecte, i soci principal, som l’Ajuntament de Viladecans. Comptem amb 9 socis públics i privats per a l’execució de les diferents fases del projecte:

- Ubiquat Tecnologies – Soci encarregat del codisseny de la moneda energètica local 

- Cercle Gespromat – Soci a càrrec de la gestió de la mediació social i els aspectes legals, financers i tècnics relacionats amb la renovació d’edificis 

- EGM Estalvi & Eficiència energètica – Consultora energètica local que s’encarregarà de l’estudi i anàlisi de dades per a crear un sistema d’informació energètica 

- LIMA – Entitat que fomenta la construcció sostenible i que aportarà la seva experiència en el disseny constructiu de baix impacte ambiental 

- VIGEM i VIMED – Com a empreses municipals, donaran suport en la gestió i implementació tècnica del projecte 

- CÍCLICA – Societat cooperativa que donarà suport en les activitats específiques relacionades amb la implicació de les comunitats

- Agència d’Ecologia Urbana de Barcelona, soci clau en la definició i implementació de l’operador energètic local

- Institut Català de l’Energia, que ajudarà a definir el model de contracte d’estalvi energètic

Com s’impulsarà

El projecte contempla 3 eixos principals per a l’impuls inicial del projecte:

 • Creació de l’operador energètic local (funcionarà com a comercialitzador d’energia i ESE – Empresa de Serveis Energètics)

 • Creació de la moneda local «vilawatt», associada a la capitalització de l’estalvi energètic ciutadà i local

 • Renovacions integrals per a la reducció de la despesa energètica. Això es farà amb la inversió inicial del projecte en 3 edificis del barri de la Montserratina (60 habitatges en total). La selecció dels edificis concrets que es renovaran es farà mitjançant un procés participatiu amb les comunitats de veïns.

així veu el projecte l'alcalde Carles Ruiz

«Creiem fermament en aquest projecte, ja que un dels reptes més importants que les ciutats han d’afrontar és la millora de la qualitat de vida.»

«Promovem la cultura de l’estalvi energètic entre la gent i impulsem una plataforma local per integrar esforços en el camí cap a la transició energètica.»

«Tenim un objectiu múltiple i ambiciós amb qui participi: reduir la factura, revertir aquests estalvis en la millora de la llar i potenciar que compri al barri.»

Departament de relacions internacionals

Carrer Major, 41 (2on pis)

08840 Viladecans

Contacte: Laura Pardo, tècnica de projectes europeus

Horari: 
De dilluns a divendres de 9 a 16 h
Telèfon: 
936 351 800 (ext. 8551)
Comparteix
Opina