Ens agrada
com som

Chrome

Estem orgullosos de la ciutat que tenim i de la seva gent, però no ens hem conformat amb aquesta situació. S’han realitzat actuacions que milloren la vida al carrer, fent poble i veïnat, i s’ha seguit amb el compromís de l’Ajuntament pel medi ambient fent un pas més pel que fa a l’energia i protegint els valors naturals.

Reformem els barris

S’han seguit renovant els barris i els espais públics creant nous espais, ampliant voreres, suprimint barreres arquitectòniques, renovant enllumenat públic i les xarxes de subministraments i clavegueram i plantant gairebé 1.000 arbres en diferents espais de la ciutat. S’han transformat carrers perquè siguin de prioritat per a vianants afavorint així la convivència i el comerç local i s’han renovat les zones de vianants més antigues de la ciutat.

Creació de nou espais i renovació de carrers donant prioritat als i a les vianants

xifres

En cifras

xifres

Actuacions destacades

  • Final de la Llei de Barris a Ponent, tot i que el pla de desenvolupament segueix en marxa. Amb aquest programa de la Generalitat, amb inversió compartida amb l’Ajuntament al 50 % els darrers anys, se n’han realitzat millores en accessibilitat, espai públic i equipaments, s’han instal·lat ascensors en onze  blocs que no en tenien i s’han desenvolupat programes socials. Més informació
  • Ampliació de la Llei de Barris a la Montserratina fins a l’any 2020 per finalitzar la zona de vianants del Doctor Reig, millorar la plaça de Salvador Allende i el seu entorn, rebaixar els passos de vianants, començar la transformació de Can Ginestar, consolidar les Aules d’Estudi i els cursos d’informàtica al Casal de Barri i dinamitzar-hi el comerç.
  • Reforma de la plaça de les Palmeres. Conversió de l’espai en nexe d’unió dels eixos comercials de la ciutat i en espai de prioritat per a vianants. Renovació dels serveis urbans, els paviments i el mobiliari i plantació de nou arbrat. Més informació
  • Renovació al Barri de Sales de la carretera del Prat i els carrers de Jaume Balmes, de Rafael Casanova i de Joan Fiveller. Nou clavegueram, aigües pluvials, enllumenat públic, nou mobiliari i arbrat i ordenació de xarxes de serveis, més espai per als i les vianants i es reordena l’espai destinat al cotxe.
  • Intervenció al Barri Antic per reparar els paviments que s’han fet malbé i renovació d’elements urbans als carrers de Jaume Abril, de Sant Joan, d’Àngel Guimerà, de la Farina i del Sol (incloent l’espai per a contenidors). També, asfaltat dels carrers de trànsit rodat dels carrers de l’Antiga Riera i de Ricard Serrajòrdia, la cruïlla entre els carrers de Girona i del Doctor Reig i la carretera de la Vila.Reasfaltat del carrer Jaume Balmes, entre carretera de la Vila i passeig de la Marina.
  • Renovació integral del serveis urbans (clavegueram, aigües pluvials, enllumenat i ordenació de xarxes de serveis ) al carrer de Joan Balletbó. Més espai per a vianants i nou mobiliari i arbrat.
  • Reurbanització de 170 metres lineals a l’avinguda del Mil·lenari amb renovació d’infraestructures de serveis (aigua, gas, telecomunicacions i llum), clavegueram i xarxa de pluvials. S’han transformat les voreres, substituït l’arbrat i renovat l’enllumenat. S’ha creat un carril bici i un nou espai d’ús públic amb parc infantil. Veure video
  • Nou espai d’ús públic amb una gran zona de jocs infantils a les Panes generat amb la construcció d’un nou edifici amb 40 nous habitatges de promoció privada, 29 dels quals amb protecció oficial. Més espai a les voreres dels carrers de Salvador Baroné, de Sant Marià i el tram final de l’avinguda del Molí. Renovació de clavegueram i de la xarxa de gas natural i aigua potable, soterrament de xarxes elèctriques, nou enllumenat LED i preinstal·lació de fibra òptica.
  • Licitació de les obres de remodelació de la plaça dels Germans Lumière, de creació de noves zones esportives, i un nou espai d’esbarjo per a gossos a la zona de Can Sucre.
  • Licitació de les obres de renovació del clavegueram de la segona fase de la zona Poblat Roca-Hispanitat.
  • Renovació de la zona de jocs infantils de la plaça de la Baronia de l’Eramprunyà amb la introducció de jocs inclusius per a tothom, i també dels de la plaça de Saint Herbain.
Espai web per consultar informació d’obres

Las calles, para las personas

Pensamos que el espacio público de la ciudad tiene que estar diseñado en favor de las personas. Por eso se han realizado intervenciones para mejorar la accesibilidad de las calles y se han desarrollado acciones para disminuir la velocidad de los vehículos en el núcleo urbano. Para promover una movilidad más responsable y menos contaminante también se ha optado por incrementar la red de carriles bici y poner en marcha nuevos sistemas que hagan compatible su circulación con la de los coches en determinadas vías de la ciudad. Para los desplazamientos fuera de la ciudad se ha seguido reclamando una mejora del transporte público, especialmente el tren. Y para que la ciudadanía disfrute de los espacios públicos se ha puesto en marcha un programa fijo de actividades los fines de semana.

Las bicicletas ganan espacio en la ciudad con nuevos carriles y con las ciclocalles

25m

Actuaciones destacadas

  • Redacción de un Plan de Movilidad Urbana que regula la red de peatones, bicicletas, transporte público, vehículo privado, mercancías, seguridad vial, aparcamiento y evaluación ambiental.
  • Mejora de la accesibilidad con las reformas integrales de las calles e intervenciones puntuales.
  • Fomento del uso de la bicicleta para desplazamientos internos.
  • Adhesión a la Red de Ciudades por la Bicicleta.
  • Nuevos aparcamientos para bicicletas, especialmente cerca de los colegios.
  • Nuevos carriles bici en el núcleo urbano y también conexión con la playa y el Remolar.
  • Ciclocalles en Sales y Torre-roja para favorecer que bicis y coches compartan espacio de manera segura aplicados en calles sin espacio para carril bici segregado o sobre la acera. Ver video
  •  Reducción de la velocidad de los vehículos a través de nuevas zonas limitadas a 30 km/h y radares para mejorar la seguridad de las personas.
  • Concienciación sobre el uso de vehículos y la recuperación de espacio público para uso de las personas con el programa Diumenges sense cotxes. Un domingo al mes se cortaba la circulación en una parte de la C-245 para realizar actividades culturales y deportivas. Ver video
  • Más visibilidad y seguridad en los pasos de peatones.
  • Mejora de las zonas de ocio para perros.
  • Inicio del programa de actividades Parcs Plens de Plans para dinamizar las plazas y parques de la ciudad los fines de semana y conseguir así que sean punto de encuentro y de relación entre el vecindario. Se han programado un centenar de actividades de temática cultural, deportiva y de ocio para todo tipo de público. Más información
  • Reclamación a las administraciones responsables para aumentar la frecuencia de trenes en Viladecans.
  • Tres líneas exprés de autobús a Barcelona, nuevo servicio del Àrea Metropolitana de Barcelona. Ver video
25m

25m

Millorem l'espai públic i la seguretat

Perquè la ciutadania se senti a gust amb el seu entorn s’ha ampliat el servei de manteniment dels carrers i s’han iniciat noves iniciatives per tenir un espai públic més net. Però les tasques municipals no tenen res a fer sense la complicitat de la ciutadania i per això s’ha apostat pel civisme i la participació com a eines per aconseguir una Viladecans millor per a tothom. La Policia Local i el cos d’Agents Cíviques han contribuït a reconduir accions incorrectes d’una minoria que hem de seguir detectant i corregint. També s’ha aconseguit una ciutat més segura amb una policia de proximitat que ha estrenat unitat canina.

Amb la neteja, el manteniment i la promoció del civisme s’ha aconseguit una ciutat més agradable

En cifras

xifres
xifres
xifres

xifres

Actuacions destacades

  • Nou servei de recollida de mobles i trastos vells 5 dies, 5 zones. Hem dividit la ciutat en cinc espais i hem marcat un dia de la setmana per desfer-se d’aquests objectes per reduir la seva presència a l’espai públic. Més informació
  • Campanya per conscienciar perquè no es llencin bosses d’escombraries a les papereres de la ciutat amb especial atenció a punts conflictius.
  • Més neteja en general i especial incís a l’estiu amb els baldejos nocturns. Veure video
  • Programa pilot de neteja d’orins de gos al centre de la ciutat amb una màquina de neteja amb aigua a alta pressió.
  • Promoció del civisme com a eix de tots els programes de l’Ajuntament per aconseguir un millor espai públic amb la col·laboració de la ciutadania. L’exemple més clar és el procés de Bones Idees basat en les propostes ciutadanes per trobar solucions a problemes de civisme comuns a totes les ciutats.
    Més informació
    Veure video
  • Celebració de la Festa del Civisme per conscienciar la ciutadania de com és d’important que cadascú aporti el seu granet de sorra. Més informació
  • Contacte amb els propietaris i les propietàries de gossos per millorar els espais a la ciutat per a les seves mascotes i per comptar amb ells com a principals prescriptors per a una tinença d’animals responsable envers la minoria de persones que no actua correctament. Veure video
  • Agents de paisà de la Policia Local i Agents Cíviques per combatre l’incivisme amb especial atenció en gossos (recollida de caques, que portin corretja i també morrió en les races tipificades com a perilloses), mobles i trastos vells i escombraries.
  • Unitat canina de la Policia Local formada per dos gossos ensinistrats que acompanyen els agents en tasques de seguretat ciutadana, control d’estupefaents, civisme i conscienciació. Més informació
  • Operatiu Grèvol dels Mossos d’Esquadra i la Policia Local per reforçar la seguretat en època de compres nadalenques.
  • Nou format de la celebració del dia del patró de la Policia Local per distingir accions policials i agents.
  • Incorporació de desfibril·ladors als vehicles de la Policia Local.

Protegemos los espacios naturales y la biodiversidad

Tenemos unos espacios naturales de gran valor ecológico que forman parte de la Xarxa Natura 2000. La reserva natural del Remolar-Filipines, la Murtra, els Reguerons, la pineda litoral y la playa son ámbitos en los que se ha trabajado para garantizar su conservación junto con la de nuestra montaña contando con la colaboración de la ciudadanía. También se ha apostado por fomentar la biodiversidad en el núcleo urbano con la protección de especies de interés. La educación ambiental en las escuelas nos ayuda a concienciar sobre la importancia de la naturaleza. El trabajo por el medioambiente ha sido reconocido como Buena Práctica y nos ha valido para renovar diversas distinciones de nuestras playas.

Se han consolidado los valores naturales del litoral y la montaña

En cifras

xifres
xifres

Actuaciones destacadas

  • Restauración de la pineda del Remolar (antiguo Cámping Toro Bravo) y creación de un itinerario de educación y ocio familiar y un espacio para la investigación científica con un convenio con la Universitat de Barcelona.
  • Proyecto de centro de información y recepción de visitantes en el Remolar.
  • Ampliación y consolidación de la zona dunar en el frente marítimo y aplicación de medidas para frenar el retroceso del litoral.
  • Más y mejores servicios en la playa de la Murtra (nuevos módulos de salvamento y lavabos, duchas, pasarelas y juegos). A esta playa se puede acceder en Vilabús y en bicicleta y cuenta con un aparcamiento regulado para coches. Más información
  • Repoblación de árboles en la zona de montaña y el litoral. Plantaciones populares y acciones de responsabilidad social corporativa. Ver video
  • Plan de Prevención Municipal de Incendios Forestales. Acuerdos de custodia con privados para conservar la zona forestal y reducir el riesgo de incendios.
  • Programas de educación ambiental en las escuelas. Mariposas, pájaros, abejas, visitas al Remolar, al parque de Mas Ratés y al Torrent de Can Trius para trabajar la biodiversidad y programa familiar en la Jugateca Ambiental.
    Ver video
    Ver video
  • Conservación de especies y control de bioindicadores para especies interesantes como mariposas, abejas, orquídeas, anfibios y aves. Reintroducción de lechuzas en la zona agrícola como protección contra los roedores.
  • Potenciación de la biodiversidad en la ciudad: creación de un jardín de mariposas, una balsa para anfibios y un hotel para insectos en el parque de la Torre-roja y un huerto urbano en la Deixalleria Municipal. Cajas nido en diversos parques. Ver video
  • Bee Happy. Proyecto integral de conservación, ciencia ciudadana, educación y formación en apicultura urbana y en el nuevo equipamiento dedicado a las abejas que se ha previsto en Mas Ratés. Ver video
  • Control de plagas y eliminación de especies exóticas e invasoras.
25m

Tenim un compromís amb el medi ambient

Lluitar contra el canvi climàtic, conèixer les noves condicions de vida que ja s’estan fent presents i establir mesures per adaptar-nos-hi ha portat l’Ajuntament a refermar l’adhesió al Pacte dels Alcaldes i Alcaldesses pel Clima i l’Energia i a redactar el Pla d’Adaptació al Canvi Climàtic i el nou Pla per a l’Energia i el Clima amb el conjunt de mesures que s’han d’aplicar en els propers anys i que es troben estretament lligades a la sostenibilitat i a la qualitat ambiental de la nostra ciutat. I per això s’ha treballat en el control de les emissions de CO2 i del consum d’energia, de la qualitat de l’aire, de la contaminació sonora i de la prevenció de residus, i, s’ha optat per solucions cada vegada més naturals per protegir els nostres arbres i plantes de les plagues. L’educació ambiental és l’instrument bàsic per conscienciar la ciutadania.

Avançant cap a una ciutat més sostenible i saludable de la mà de la ciutadania

En cifras

xifres
xifres xifres

Actuacions destacades

  • Pla per a l’Energia i el Clima (PAESC). Nou pla de mitigació per reduir les emissions de CO2  i incorporació del Pla d’Adaptació al Canvi Climàtic. Inclou 59 accions de mitigació i 30 d’adaptació. Més informació
  • Ampliació dels serveis i programes de prevenció de residus a l’espai Viladecans Repara de la deixalleria: Més informació
    • Assessorament per a l’autoreparació, tallers de reutilització i Reparar és de savis per allargar i donar una nova vida als objectes.
    • Els Encants de Viladecans, la botiga de productes de segona mà que crea llocs de treball de reinserció social. Més informació
    • Que giri la joguina és un servei de préstec de joguines d’habilitat fetes amb material reutilitzat. També es fa préstec de biotrituradores a particulars.
  • Millora del servei de recollida selectiva de residus, campanyes i accions d’educació ambiental: Més informació
    • Instal·lació de 200 nous contenidors d’orgànica amb més capacitat i campanya al 2018 per augmentar el percentatge de recollida selectiva.
    • Tallers de compostatge a les escoles i al Viladecans Repara.
    • Instal·lació de punts de recollida d’oli usat als mercats.
    • Ampliació del servei de minideixalleria itinerant.
    • Campanya de conscienciació a peu de contenidor en col·laboració amb l’Àrea Metropolitana de Barcelona, Ecoembes i Ecovidrio.
    • Participació en el concurs que premia el reciclatge de vidre El Contenidor d’Or d’Ecovidrio. De deu ciutats participants vam quedar en cinquena posició.
    • Increment de més del 30 % de roba recollida en contenidors al carrer que ha permès crear diversos llocs de treball d’inclusió social.
  • Millora de la qualitat ambiental:
    • Control de la contaminació sonora amb un nou mapa de soroll i mapa estratègic que disposa d’un pla associat amb accions per reduir-lo en aquells llocs on hi ha superació del llindar de soroll. També hem instal·lat sensors de mesura en continu de soroll que permeten visualitzar les dades.
    • Control de la qualitat de l’aire amb la posada en funcionament d’un protocol d’actuació en episodis de contaminació i la instal·lació del primer sensor que mesurarà PM10 i PM2,5, partícules en suspensió a l’aire.
    • Control de les emissions de CO2.
    • Control de diferents paràmetres ambientals a partir de l’anàlisi dels productes derivats de les abelles, que són un bioindicador de qualitat.
  • Programes d’ Educació ambiental
    • Jugateca Ambiental al parc de la Torre-roja en col·laboració  amb l’Àrea Metropolitana de Barcelona. Activitats lúdiques de caire ambiental per al públic familiar. Instal·lació  d’un nou mòdul i elements de biodiversitat.
    • Educació ambiental a les escoles i a les AMPA per conscienciar sobre la importància del medi ambient i les bones pràctiques relacionades.
  • Millora i eficiència de l’enllumenat públic. Hem substituït uns 4.000 punts de llum per millorar la eficiència energètica. Les noves làmpades LED i CMH (Halogenurs Metàlics Ceràmics), amb llum blanca, milloren la percepció cromàtica, donen més llum i estalvien energia.
  • Ampliació de l’ús de mètodes biològics per protegir arbres i plantes de les plagues i reducció de l’ús de productes fitosanitaris. Més informació
  • Increment de vehicles i eines elèctriques per mantenir els parcs i jardins.
  • Projecte Testimonis del Clima a partir de les vivències de persones de la ciutat que expliquen com era el clima abans i amb les aportacions d’un expert de la UB.
  • Nova planta de generació de bioproductes de la Universitat Politècnica de Catalunya a l’Agròpolis per investigar com produir nous recursos energètics i productes de valor amb les aigües residuals. Més informació
  • xifres

Apostamos por la energía responsable

La transición energética ha sido una apuesta clara para iniciar el proceso de cambio hacia un modelo energético sostenible. Se ha empezado fomentando la eficiencia energética en los equipamientos municipales y se ha hecho extensiva a las escuelas y a los hogares. La reforma de la Escuela El Garrofer y el análisis de autosuficiencia energética en un bloque de pisos son ejemplos de esta tarea. Actualmente se desarrolla el proyecto Vilawatt, nuestra iniciativa insignia financiada por Urban Innovative Actions de la Unión Europea y motor de la transformación a partir de la gestión de la energía.

Viladecans se ha alineado con la energía del futuro, la energía sostenible, segura y solidaria

vilawatts

En cifras

xifres

Actuaciones destacadas

  • Acciones desarrolladas en el marco del proyecto de transición energética Vilawatt: Más información | Ver video
    • Creación de un consorcio como órgano de gobernanza compartida entre la administración pública, la ciudadanía y los agentes sociales y económicos para avanzar en el proceso de transición energética. Participará como segunda administración pública el Àrea Metropolitana de Barcelona.
    • Proyecto de rehabilitación energética de tres edificios.
    • Oficina de Vilawatt Informació, encargada de realizar la contratación de los suministros energéticos con la nueva compañía eléctrica de Viladecans y los servicios de información y asesoramiento a la ciudadanía.
    • Se han creado comunidades de aprendizaje para empoderar a la ciudadanía, las escuelas, las empresas y los comercios en la mejora de la gestión de la energía con el fin de conseguir ahorros que se puedan capitalizar para continuar invirtiendo en eficiencia energética.
    • Creación de una moneda local para dar visibilidad al proyecto y fomentar la economía local.
    • Auditorías energéticas en comercios.
    • Formación específica en diversos módulos desde Can Calderon.
    • Captación de personas interesadas en formar parte de la nueva compañía eléctrica de Viladecans.
    • Ampliación del proyecto 50/50 de ahorro energético en las escuelas (compartir ahorros en la factura y revertir una parte en mejoras directas e incorporación en el proyecto Vilawatt).
  • Reforma de la Escuela El Garrofer. Renovación energética integral con el objetivo de reducir el consumo energético y mejorar el confort y ser la referencia para la rehabilitación de otros edificios antiguos anteriores a los años 80. Primer centro educativo público de España que ha obtenido el sello Passivhaus/Enerphit después de hacer una rehabilitación que incidió en aislamiento, ventilación e iluminación. Contó con la financiación de los fondos europeos FEDER. Ver video
  • Asesoramiento energético a las familias como embrión de la Oficina de la Energía.
  • Producción de energía renovable a partir de las placas solares fotovoltaicas y placas de agua caliente sanitaria instaladas en diversos equipamientos.
Ajuntament de Viladecans
Jaume Abril, 2
08840 Viladecans
T 936 351 800
www.viladecans.cat