El Govern d’Espanya dona suport al Pla de Reactivació del Comerç

Aportarà el 60 % d’una inversió d’1,2 milions

Viladecans ha estat un dels nou municipis i dues diputacions de Catalunya escollits pel Ministeri d’Indústria, Comerç i Turisme del Govern d’Espanya per comptar amb ajuts al sector comercial del 2021 dins del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència (PRTR), finançat íntegrament pels fons europeus Next Generation EU. El Pla de Reactivació del Comerç de Viladecans impulsat per l’Ajuntament ha rebut 722.454 euros per a la modernització, digitalització i competitivitat del teixit comercial local, així com l’estímul de les compres i els productes de proximitat.

El pla municipal comporta una inversió total d’1,2 milions d’euros, de la qual els fons europeus sufragaran el 60 %. L’Ajuntament n’assumeix un 25 %; la Cambra de Comerç d’Espanya, un 10 %, i entre l’Àrea Metropolitana de Barcelona i la Diputació de Barcelona, el 5 % restant. 

La iniciativa, que aspira a tenir un impacte positiu en més de mig miler d’establiments comercials abans del 2023, consta de tretze actuacions basades en la transformació digital, ecològica i urbana que treballen per als Objectius del Desenvolupament Sostenible (ODS) de l’ONU com el consum responsable, les comunitats sostenibles, el treball decent, la fam zero, l’energia no contaminant i l’educació de qualitat. 

LES 13 MESURES

Impuls de la moneda local Vilawatt i dels bons de consum local associats.

Impuls de la digitalització del comerç i de la botiga online del comerç local www.compra08840.com.
Actuacions de manteniment i millora dels mercats i externalització de la gestió del mercat de plaça d’Europa per aprofundir en la seva digitalització.
Impuls de la venda en línia als mercats municipals i instal·lació de lockers refrigerats per ampliar l’horari en el qual recollir comandes.
Instal·lació de sistemes intel·ligents de comunicació al mercat de la Constitució per difondre informació comercial, gastronòmica i turística.
Impuls d’un servei d’entrega a domicili de productes del comerç local basat en un model sostenible ambientalment.
Promoció del Producte de Viladecans per visibilitzar els aliments de quilòmetre zero i la seva dinamització amb showcookings i rutes gastronòmiques.
Potenciació de l’experiència turística i comercial del Joc del Mamut.
Posada en marxa d’una eina de suport a l’emprenedoria i la competitivitat del comerç i l’hostaleria.
Desplegament de servei wifi als eixos comercials i ús del Big Data per milorar l’experiència de compra.
Elaboració d’un pla municipal contra el malbaratament alimentari.
Impuls d’una nova Comunitat Energètica Local al mercat de la plaça d’Europa.
Accions de formació entre comerciants per facilitar la participació en tots els projectes d’aquest programa.

Altres 200.000 euros dels fons europeus Next Generation EU

Al mes de desembre, l’Ajuntament també va aconseguir una subvenció de 200.000 euros del Ministeri de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana, finançats pels fons europeus Next Generation EU, per tal de portar a terme el Pla d’Acció Local de l’Agenda Urbana Espanyola. Viladecans forma part dels municipis pilot que treballen amb el Govern d’Espanya en la implementació  d’aquest document estratègic per abordar un desenvolupament sostenible des de les ciutats de conformitat amb els compromisos internacionals definits per l’Agenda 2030.