Escola a casa per a infants i joves

Benvingut o benvinguda al web d'una ciutat educadora. Et proposem activitats creatives per fer en família, que siguin educatives a la vegada que divertides.

La música ha estat una de les coses que més ens han alegrat els dies de confinament. Cada dia a les 20 hi ha balcons que amb els seus altaveus i balls animen a tot el carrer i així, ens han fet els dies més amens i divertits. Sortir a les 20 a aplaudir és tota una festa!

Volem aprofitar que és divendres per proposar-vos fer un karaoke a casa! Una activitat divertida i per a totes les edats que ens permetrà exercitar la lectura, la memòria i el ritme! Només us caldrà, un dispositiu amb connexió a internet, la vostra veu i moltes ganes de passar-ho bé! Qui canta millor de casa vostra??

Karaoke en família

Al canal "Karaoke en casa" trobareu un munt de cançons en castellà de les més modernes que hi ha. Teniu estils tant variats com La Pegatina, Nil Moliner, Los Secretos i Rulo i la Contrabanda. Però si el que t’agrada és la música en català, també tenim la teva proposta! Els Pets, Joan Dausà, Miki Nuñez i Txarango entre d’altres t’estan esperant aquí. Si ets dels que t’agrada cantar tot tipus de música, aquest canal és el teu. Té una llista de reproducció de cada estil. I per últim, el més esperat... sabem que t’emociona cantar les cançons de les pel·lícules de Disney més famoses. No podia ser menys, et portem una llista de reproducció amb totes elles. Te les saps totes? Anima’t i... Let it go!!

Tongue Twister (De 3 a 5 anys)

Fem d’aquest dijous un dia més divertit amb aquests tongue twisters (embarbussaments)! Heu d’intentar repetir-los tant ràpid com us sigui possible i pronunciant totes les paraules de manera correcta. Us proposem aquest, però en aquesta pàgina en trobareu molts més! Com ha anat? Heu estat capaços de dir-los tots bé? Si? Bravo! Ara podeu descarregar-vos aquest diploma i omplir tots els espais amb l’ajuda dels vostres pares o germans.

Parlar en anglès és molt divertit, veritat? Juguem al telèfon en família i continuem parlant "in English". Seiem tots al terra i fem un cercle, després algú comença dient (molt fluix) una paraula en anglès a la persona que té a la dreta. La resta de participants no poden escoltar la paraula així que ves amb compte! Un cop la paraula ja ha viatjat per tot el cercle i arriba a l’últim participant, ell o ella ha de dir aquesta paraula en veu alta i així sabrem si ho hem fet bé o si la paraula ha canviat al llarg del viatge!

1,2,3… A JUGAR!

 

What time is it? (De 6 a 11 anys)

Imagina aprendre les hores amb una pizza. Sona molt bé, veritat? Doncs fes click en aquest link i mira aquest vídeo del British Council. Ara que ja sabem com es diuen les hores, anem a practicar alguns exercicis per convertir-nos en uns experts en la matèria. This is easy peasy! Come on, let’s practice it! Sap la teva família com dir, apropiadament les hores en anglès? Per què no construïm un rellotge i els hi preguntem als nostres pares i germans/es les hores? Com ja ets tot un/a professional, corregeix-los quan sigui necessari!

biblioteca

Learning English (A partir de 12 anys)

Aprendre anglès és una aventura que no acaba mai i no només es tracta de gramàtica i temps verbals. Millora la teva cistella de vocabulari jugant al Taboo, saps com es juga? Primer, cal imprimir aquest document o escriure les targetes en un paper en blanc. Aleshores, haureu de descriure la paraula en negreta sense dir les paraules que teniu a continuació. Sembla fàcil, no? Posa't a prova! Parlar és un dels processos d’aprenentatge que trobem més difícils, però també cal practicar la nostra lectura. Ets un lector constant? Proveu a trobar una estona per llegir articles interessants com els que us proposem: "Five idioms every English student should know" i "Dreams".

Com veieu, el primer tracta de curiositats per conèixer frases en anglès i el seu significat i la segona parla de somnis; què volen dir-te els somnis? Llegiu aquest article tan interessant i, a continuació, intenteu completar l’exercici i, a més, si voleu continuar practicant speaking, intenteu iniciar un debat amb la vostra família o amics per Skype sobre els somnis, el seu significat i els seus missatges.

Avui us proposem un menú que podeu fer amb infants i joves de totes les edats. Cuinar amb els nens i nenes ens permetrà que estiguin més oberts a provar diferents tipus d’aliments i, alhora, que prenguin consciència de la importància de tenir una bona alimentació.

Entrant: Snacks de verdures

Les patates “xips” són d’aquells snacks que els encanten als nens i nenes però existeix una versió més saludable... les xips de verdures! Aquí us en deixem tres tipus per a que pugueu triar la verdura que més us agradi o fer-los tots barrejats.

  • Xips d’albergínia: Només necessitem albergínia, sal, oli i pebre. Comencem tallant l'albergínia en rodanxes fines i passant-li un tovalló de paper per a treure l'excés d'aigua. Posem una mica d'oli i salpebrem al gust. Després, deixem en el forn les rodanxes molt separades durant 15 minuts, girant-les al cap de 7 minuts perquè es facin pels dos costats. Traiem del forn, esperem que es refredin, i llest!
  • Xips de carbassó: Rentem bé el carbassó i el tallem en làmines molt fines i les salem. Les làmines fines de carbassó les col·loquem en una safata i les empolvorem amb formatge parmesà.En uns 8 o 10 minuts tindrem un carabassó ben cruixent. Vigileu que no es cremin, ja que es fan molt de pressa.
  • Xips de remolatxa: Fins i tot la remolatxa és un bon ingredient per a fer snacks. A més, en aquest cas obtindrem snacks amb un gust entre dolç i salat, molt bons! Fem el mateix que amb les albergínies i la carabassa: pelem i tallem en rodanxes, salpebrem i al forn durant 15 minuts. En aquest cas, una mica de vinagre una vegada estiguin fets pot ser una bona idea per a un contrast bo.

Plat principal: mandonguilles amb tomàquet

Aquest recepta és perfecta per fer amb infants més petits. Els encantarà fer les mandonguilles i la satisfacció serà encara més gran quan vegin que després es menjaran allò que ells han creat. Procediment: En un bol barregem la carn picada de vedella i de porc. Afegim l'all, el julivert i els dos ous. Afegim una mica de pa ratllat, però no massa perquè sinó les mandonguilles tindran molt sabor de pa. Quan estigui tot bé compacte comencem a fer mandonguilles molt rodonetes. Les passem per un bol amb farina. 

Que quedin ben enfarinades! I les passem per una paella amb oli. Les reservem quan estiguin rosses. En el mateix oli posem la ceba tallada o ratllada. Quan estigui daurada, afegim el tomàquet. Li donem unes voltes i deixem que es redueixi el tomàquet. Hi afegim les mandonguilles i... a dinar!!

Ingredients: 

  • 250 grams de carn picada de vedella
  • 250 grams de carn picada de porc
  • 2 ous
  • All (opcional)
  • Julivert
  • Pa ratllat
  • Farina

Per al sofregit:

  • 1 ceba
  • 1 llauna de tomàquet natural

Postres: Pa de pessic de iogurt

No hi ha res millor per acabar un bon dinar que un bon pastís. El nostre menú acaba amb un pa de pessic de iogurt ben fàcil per a fer amb nens i nenes.

Procediment: Batem el iogurt, els ous i el sucre en un bol. Després afegim el llevat amb la farina i l'oli. Batem molt bé! Quan tinguem una massa homogènia el posem en un motlle especial per al forn al qual prèviament li haurem untat la mantega.

Ho deixem en el forn uns 30 o 35 minuts a 180 °C, però podem anar comprovant l'estat de la massa amb un ganivet. Quan veiem que la massa està feta, traiem el motlle i el desmuntem per a deixar que la coca es refredi. I amb aquests passos ja ho tindrem tot llest!

Ingredients: 

  • 1 iogurt de llimona
  • 1 mesura (amb l'envàs del iogurt) d'oli de gira-sol o d'oli d'oliva
  • 2 mesures (amb l'envàs del iogurt) de sucre
  • 3 mesures (amb l'envàs del iogurt) de farina
  • 3 ous
  • 1 sobre de llevat en pols
  • Mantega per al motlle

Memòria geomètrica (De 3 a 5 anys)

Amb el joc es pretén que els infants es familiaritzin amb les figures geomètriques, les anomenin i treballin la memòria visual. Necessitarem fulls i colors. En primer lloc, repassem les formes geomètriques que el nostre fill o filla sap i les anem dibuixant en un full. Aquest joc es pot adaptar a les diferents edats depenent del nombre de formes geomètriques que sàpiguen: amb els més petits se’n utilitzaran menys que amb els més grans. Aleshores s’explica a l’infant que en dibuixarem tres i després les taparem. I el repte és que ell o ella pugui dibuixar les tres formes en el mateix ordre.

Després, l’adult agafa un full i dibuixa 3 formes (per exemple, triangle, rodona i quadrat). Mentre les dibuixa va explicant les peculiaritats de la forma: si està formada per tres línies, quantes puntes té, etc. Quan hem acabat li ensenyem bé el dibuix i el tapem. Ara és el moment que l’infant ha de dibuixar les tres formes. Una vegada ho ha fet, destapem el dibuix original i comparem amb el que ha fet l’infant de memòria. Hi ha les mateixes formes? Estan en el mateix ordre? Quines semblances i diferències hi trobem?

 

Els Matecitos (De 6 a 11 anys)

Els Matecitos són uns matemàtics experts que viuen a l’illa de TAU. Amb ells els infants poden practicar exercicis de matemàtiques de tots els temes inclosos al currículum de primària. La web disposa de vídeos, exercicis, explicacions, activitats i recursos. A més a més, els Matecitos també tenen un canal de YouTube! Si vols repassar les matemàtiques d’una manera d’allò més divertida, no te’ls perdis!

Matemàtiques (A partir de 12 anys)

Ara que les classes ja tornen a estar en marxa, volem donar-vos un cop de mà amb les matemàtiques. Aquí trobareu enllaços a 3 professors de matemàtiques que fan classes als seus canals de YouTube. Els vídeos estan diferenciats per etapes educatives per a que puguis trobar en cada moment allò que necessites.  Derivades, aritmètica, geometria, àlgebra… tot el que es necessita per a superar els reptes matemàtics més difícils!

Levitació (De 3 a 5 anys)

Amb aquest truc casolà aconseguiràs que un objecte leviti. En aquest cas es tracta d’un anell de plàstic, molt fàcil d’aconseguir a partir de qualsevol bossa que tinguem per casa, el qual aconseguirem que voli i es mogui sense tocar-lo. Amb un simple globus i una mica d’electricitat estàtica, podrem gestionar l’anell al nostre gust. Necessitem: un globus, una bossa de plàstic, unes tisores i una peça de llana o el nostre propi pèl.

Procediment
El primer pas és posar la bossa de plàstic en una taula o qualsevol altra superfície i estirar-la bé. Un cop estirada, hem de doblegar al llarg en quatre trossos. A continuació, tallem la part inferior de la bossa i mesurem uns tres o quatre dits des d’aquest punt i tornem a tallar. Agafem el tros retallat i l’obrim; aquest serà el nostre anell volador.

D’altra banda, inflem un globus i li fem un nus. Perquè «voli» el nostre anell, l’únic que hem de fer és fregar repetides vegades el globus amb alguna peça de llana o simplement el nostre cabell, i fer el mateix amb la part externa de l’anell. Llancem cap amunt l’anell de plàstic i col·loquem la part que hem fregat del globus de cara a aquest. Com podrem comprovar, es repel·liran contínuament i donarà la sensació que l’anell està levitant.

Explicació

En fregar dos objectes amb llana o pèl, el que hem fet ha estat omplir-los de càrrega negativa. Igual que en els imants, les càrregues del mateix signe es repel·leixen, de manera que en col·locar el globus sota de l’anell, aquest ho repel·leix cap amunt i aconseguim que l’anell de plàstic, en ser molt lleuger, leviti.

 

Volum constant, forma variable (De 6 a 11 anys)

Els líquids no tenen una forma definida. Per efecte de la gravetat, aquesta característica macroscòpica ve determinada pel recipient que els conté i la seva superfície és plana si està en repòs. Això s’explica per la teoria cinètica molecular, que exposa que les partícules, en els líquids, tenen un grau de moviment superior que en els sòlids (on només vibren); però inferior que en els gasos (on es mouen lliurement ocupant tot l’espai possible).

Com que l’aigua s’adapta a la forma del recipient, tot i que en posem el mateix volum, si la base és molt ampla, el líquid s’estendrà i la capa formada serà més baixa. En canvi, si el recipient és estret, guanyarà més alçada. Això, a simple vista, pot confondre els infants i fer-los pensar que, si no tenen en compte les dues variables dels recipients (amplada i alçada), hi hagi més quantitat d’aigua en un que en un altre.

Material

  • Recipients amb formes i capacitats diferents
  • Aigua
  • Proveta o recipient de cuina per mesurar líquids

Procediment

El primer pas caldrà deixar-lo preparat sense que els infants ho vegin per no desvetllar l’explicació des d’un inici.

  1. Afegim la mateixa quantitat d’aigua en recipients diferents.
  2. Els nens i nenes han d’intentar ordenar els recipients en funció de la quantitat d’aigua que creuen que contenen.
  3. Per comprovar si la resposta és correcta, cal que mesurin el volum d’aigua de cada recipient amb una proveta.
  4. Reflexionem sobre les observacions realitzades i els resultats obtinguts per arribar a la conclusió que el mateix volum d’aigua pot adoptar diverses formes, en funció d’on estigui contingut.

Pluja àcida (A partir de 12 anys)

La pluja àcida és una pluja amb nivells de pH inferiors als habituals. Aquest fenomen té lloc quan el vapor d’aigua atmosfèric reacciona amb òxids de nitrogen i de sofre formant àcids nítrics i sulfúrics. Les substàncies causants de la pluja àcida provenen, de forma natural, de les erupcions volcàniques. Tanmateix, una de les principals fonts és antròpica i deriva de processos industrials.

La pluja àcida genera impactes negatius sobre els ecosistemes vegetals i aquàtics: provoca la defoliació d’arbres i plantes, augmenta l’acidesa de l’aigua del sòl i acidifica llacs i embassaments. Tanmateix, l’experiment mostra la descomposició del carbonat càlcic per l’efecte de l’àcid, present en les roques calcàries i en l’exoesquelet dels mol·luscs. Així doncs, aquesta reacció provoca l’erosió d’edificis i escultures i la mort d’organismes. L’activitat convida a debatre sobre l’impacte de l’activitat humana en el medi ambient i a plantejar solucions alternatives.

Material

  • Aigua
  • Vinagre
  • 2 gots
  • 2 guixos

Comprovem l’efecte de la pluja àcida sobre materials calcaris:

  1. Omplim un got amb aigua, que representarà l’aigua de pluja sense alteracions de pH.
  2. Omplim un altre got amb vinagre, que representarà la pluja àcida.
  3. Introduïm un guix a cada got i observem què passa: en el got amb aigua, no s’observen canvis en el guix. En el got amb vinagre, el guix comença a desfer-se.

CAVIGA continua col·laborant amb nosaltres i és per això que us presentem la segona guia de supervivència durant el confinament que han elaborat. Aquí s’inclouen una sèrie de recursos i activitats per tal de fer més amena aquesta quarantena, que s’està allargant més del que pensàvem.

És important recalcar que a casa s’ha de continuar establint rutines i tenir estratègies per seguir afrontant aquesta situació de la forma més saludable possible. Cal organitzar-se millor, rebaixar la tensió, menjar equilibradament, fer exercici... Necessitem un organisme fort per preservar el nostre benestar físic i mental.

Activitats per a totes les edats

Us compartim diferents recursos que es poden realitzar des de casa, que a nosaltres ens han resultat molt pràctics i interessants per a les persones usuàries del nostre centre i, així poder continuar treballant. Esperem que us agradi!     

L’Ateneu de les Arts es tracta d'un espai on construïm coneixement artístic de manera individual i també col·lectiva, a través de la col·laboració i la cooperació, amb l’objectiu d’aprendre fent. Així, fa de l’experiència artística un entorn motivador i de valors, on la creativitat serveix com a eina per a la comunicació i la transformació.

El centre treballa per projectes, amb el suport i acompanyament d’un gran equip pedagògic multidisciplinari que et farà la vida més artística. Ara, amb el confinament han hagut de tancar portes però fins i tot des de casa són capaços de mantenir l’esperit artístic ben viu. A més, han preparat un munt de reptes i vídeos per tal d’ajudar als infants i joves i a les seves famílies a continuar amb la seva formació artística. Aquí us en deixem uns quants!

Pintar amb patates! (De 3 a 5 anys)

Per pintar i dibuixar amb pintura, podem fer servir diferents objectes com pinzells, esponges, els nostres dits i…PATATES! En aquet vídeo que en fan arribar des de l’Ateneu veureu com fan un munt d’històries il·lustrades fent servir les patates tallades com si fossin segells. És una activitat adaptable a totes les edats, els més petits i petites poden practicar amb les patates i descobrir quins dibuixos poden fer amb les patates i els i les més grans, animeu-vos a fer històries il·lustrades com les del vídeo!

Això és un... (De 6 a 11 anys)

Amb aquesta activitat deixarem volar la imaginació fins a límits insospitats. Es tracta d’un repte en familia que ens permetrà desenvolupar la imaginació amb estris i objectes que tinguem a casa. Per exemple… un bolígraf podría convertir-se en un termòmetre, o una canyeta per veure aigua, o una cullera per remenar el café… Podria ser tot allò que nosaltres ens puguem imaginar. Hi voleu jugar? Doncs descobriu com en aquest vídeo!

Un challenge amb ritme! (A partir de 12 anys)

Tens ritme? Has vist les persones que fan música amb cops a la taula i gots? Ara pots ser com elles. Només has de practicar! L’ateneu ens proposa un challenge que pots fer des de casa. El pots compartir amb la família i amb els amics i competir per veure qui és capaç de fer-lo més de pressa sense equivocar-se!

Descobrim la llum ultraviolada (De 3 a 5 anys)

Ara que ja podem tornar a sortir al carrer, és molt important que ens posem crema solar. Però... perquè? Amb aquest senzill experiment ho podrem explicar als més petits i petites. Només necessitem: cartolina (vermella funciona millor, crema solar com a mínim de 30 SPF i objectes petits i pesants. 

L’experiment és molt senzill: agafem la crema solar i ens l’escampem per les mans. N’hem de posar suficient per que la crema no s’absorbeixi del tot i en quedi una fina capa per sobre la nostra pell. Col·loquem les dues mans a sobre la cartolina i apretem fort per que la capa de crema solar quedi enganxada a la cartolina. Assegura’t també d’apretar bé els dits! Posem la cartolina a un lloc ben assolellat, on tinguem llum directa del sol durant 3 o 4 hores i utilitzem els objectes pesants per tal de que la cartolina no voli. Quan hagin passat les hores, veuràs que la part del paper sense crema solar s’ha descolorit però queda la petjada de les teves mans amb el color original.

Per què passa això?

El sol és una gran bola d'energia que constantment envia calor i llum visible cap al món. Això manté al nostre planeta càlid i còmode per als éssers vius. Però el sol també envia energia cap al món en forma de llum ultraviolada que no podem veure amb els nostres ulls, però podem veure i sentir alguns dels seus efectes:

  • La llum ultraviolada del sol pot atenuar els colors del paper i la tela. Els químics en els colorants acolorits poden descompondre's en presència d'ones de llum ultraviolada.
  • La llum ultraviolada també pot causar cremades de sol. Si massa llum ultraviolada colpeja la seva pell, pot danyar les cèl·lules de la pell. Això pot fer que la teva pell es posi molt vermella i dolorosa.

No obstant això, certs productes químics poden brindar protecció contra els raigs ultraviolats del sol. Per exemple, el protector solar conté substàncies químiques que poden reflectir o absorbir la llum ultraviolada. Això evita que la llum ultraviolada danyi les cèl·lules de la pell. És per això que és tant important posar-se crema solar cada vegada que sortim al carrer o, com a mínim, quan sabem que passarem moltes hores al sol.

 

Star Walk 2 (De 6 a 11 anys)

Alguna vegada has mirat el cel i t'has preguntat quina era exactament aquella estrella que brillava tant? Amb Star Walk 2: Atles del cel, Planetes i estrelles podràs saber-ho tot. És una app per a dispositius mòbils i tauletes (tant iOS com Android) que permet explorar les estrelles, planetes, constel·lacions i cometes o satèl·lits en temps real enfocant el dispositiu cap al cel. És un atles interactiu molt complet i gratuït. Tot el que has de fer és dirigir el dispositiu cap al cel estrellat i milers d’estrelles, constel·lacions, planetes, satèl·lits, planetes nans i cometes estaran al teu abast. Les dades astronòmiques i la tecnologia unides en una aplicació senzilla i summament atractiva que mostra el cel estrellat tal qual el veus des de la teva ubicació i exactament a la mateixa hora.

Nine planets Tour (A partir de 12 anys)

Aquest simulador permet realitzar un recorregut, increïblement precís, pel sistema solar, que us permetrà explorar els planetes, el cel nocturn i l’espai exterior en temps real. Tots els objectes es posicionen amb precisió en funció del lloc en què es troben just en aquest moment. Pots acostar-te a veure cada planeta o allunyar-te i tenir una panoràmica general de la nostra galàxia. També et dona la opció d’avançar el temps per veure el moviment que faran els planetes. A banda del tour, la web conté dades i informació interessant sobre els molts objectes que hi ha a l’espai.

*La informació de la web està majoritàriament en anglès, però el tour es pot visualitzar en castellà.

UNA ACCIÓ DIÀRIA PLENAMENT CONSCIENT (Totes les edats)

Practicar l’atenció plena a la nostra vida diària aporta calma i alegria: a més de la pràctica de la respiració atenta, pots triar una acció diària per a ser-ne plenament conscient. Cada vegada que pujo les escales, gaudeixo de tots els esglaons. Inspiro, faig una passa; espiro, faig una altra passa. Quan em rento les dents, sento com el raspall frega les meves dents i l’escolto; com la llengua es mou dins la meva boca, noto el sabor que té la pasta de dents, sento la temperatura de l’aigua i escolto els seu so en caure. Pots triar qualsevol activitat, com dutxar-te, rentar els plats, menjar, mirar per la finestra, caminar… i posar la teva atenció a les sensacions del cos. En acabar, pots anotar el teu progrés al Registre de pràctiques.

Objectius: enfocar l’atenció, consciència corporal, consciència de les sensacions, estimular la curiositat.

Respiració dels 5 sentits (Totes les edats)

Creativitat i imaginació per idear pràctiques d’atenció a la respiració: comença descansant el dit índex d’una mà al canell de l’altra, just sota del polze. Inspira i llisca cap amunt l’índex per l’exterior del polze i espira baixant-lo per l’interior. Després, inspira al temps que el fas lliscar per un costat de l’índex i espires baixant-lo per l’altre costat. Inspira seguint el mateix recorregut pels dits cor, anul·lar i petit. Una variant seria simplement sostenir cada dit  amb l’altra mà durant una inspiració i una expiració. Sigues conscient de la inspiració i de l’expiració.

Aprèn a moure’t amb el ratolí i cursors (De 3 a 5 anys)

Amb aquesta activitat els infants més petits podran treballar com moure’s per la pantalla de l'ordinador amb el ratolí i el cursor. Això és essencial per, més endavant, poder començar a treballar la programació i la robòtica educativa. El joc està dividit en diferents nivells i diferents activitats per què cadascú pugui adaptar-lo a les seves necessitats.

LIGHTBOT ( De 5 a 8 anys)

Lightbot és un joc que demana als jugadors utilitzar la lògica de programació per a resoldre trencaclosques! Entendreu els conceptes bàsics de codificació al guiar Lightbot perquè il·lumini tots els mosaics blaus en cada nivell. Aprendreu a seqüenciar instruccions, escriure procediments i utilitzar cicles completant els nivells en aquesta activitat autoguiada. Ideal per a totes les edats i tots els nivells d'habilitat.

CODE a CARTOON (De 8 a 11 anys)

Si t’agraden els dibuixos animats, aquí tens personatges del Cartoon Network que podràs fer-los moure, parlar i donar-los vida en una versió especial de Scratch. Encara que sigui el primer cop que utilitzeu Scratch, aquesta activitat us introduirà a la programació en aquest llenguatge de programació i podreu passar una bona estona amb aquesta activitat guiada. I aquells que ja teniu experiència en la programació en Scratch podreu crear les vostres pròpies aventures amb aquests nous personatges.

Com fer pàgines web? (+12 anys)

Per als més grans interessats en la creació de pàgines web, us proposem un curs d’introducció a HTML i CSS per fer pàgines web de Khan Academy. HTML és el llenguatge d’etiquetes amb les que envoltes el contingut, per indicar als navegadors sobre les capçaleres, llistes, taules, etc. CSS és el llenguatge de full d'estils amb el qual es dona forma a la pàgina, i indica als navegadors que canviïn el color, font, disseny i més. Tot el material del curs és en espanyol i gratuït.

Les activitats d’avui ens les fa arribar l’equip de l’Arxiu Municipal de Viladecans. Aquest equipament s’encarrega de la gestió del patrimoni documental que està en mans de l’Ajuntament: tant els documents procedents de la mateixa Administració local, des d’inicis del segle XIX, com d’altres d’interès històric o cultural propietat d’institucions, entitats o persones físiques o jurídiques que els hi han cedit.

Els documents s’organitzen, es custodien, es conserven i es difonen amb la finalitat de posar-los a l’abast de les necessitats d’informació i documentació de la mateixa Administració, així com de les d’aquelles persones que pugueu estar fent una recerca, atenent al dret d’informació i accés a la documentació  que qualsevol persona física o jurídica té.

L’arxiu ofereix anualment activitats educatives per a totes les edats als centres educatius de la ciutat, des dels cursos de cicle intantil fins als postobligators. Donada la situació d’estat d’alarma, les han adaptat per a què es puguin dur a terme online, i així les puguin treballar l’alumnat amb les seves famílies si cal. Us n’oferim un tastet.

Creem el nostre Arxiu Familiar! (De 3 a 5 anys)

Per tal de conèixer la història de la nostra ciutat, també és important conèixer la història de la nostra família. Segur que serà una experiència ben emocionant, dedicar una tarda en família a rebuscar per calaixos i prestatges i descobrir documents, fotografies, invitacions a esdeveniments... que ens donin l'oportunitat de crear el nostre propi arxiu familiar. Busquem tot allò que ens aporti informació sobre la nostra família per poder obrir-ho d'aquí a 30 anys i tenir tota la història familiar guardada. I on posem tot això? Doncs en una caixa d'arxiu! Busqueu una caixa que vagi bé a la mida dels vostres documents i la decoreu amb tota la família. D'aquesta manera, els infants aprendran la història de la família i els més grans tindran tota la documentació ben ordenada!

Descobrim Viladecans en una caixa d’arxiu (De 5 a 7 anys)

Imagineu-vos, per un moment, que us trobeu dins l’arxiu municipal. Allà, agafeu una caixa, la obriu i us trobeu un munt de documents. Ara obriu els ulls. Us trobeu a casa vostra però teniu la caixa d’arxiu al vostre abast. En el document que us adjuntem aquí, trobareu totes les fitxes que hauríeu trobat dins de la caixa de l’arxiu municipal. Vols saber més coses sobre Viladecans, la seva fesomia actual i el seu passat? Ara és el moment. En el document trobareu: una foto, una descripció de la fotografia i unes preguntes sobre les que podeu reflexionar en família o buscar més informació per a intentar contestar-les. Estàs a punt per descobrir el passat de Viladecans?

Descobrim el nostre entorn (De 8 a 11 anys)

Els mapes ens poden donar moltíssima informació sobre qualsevol lloc, també sobre Viladecans. Per aprendre a conèixer tota aquesta informació i descobrir més coses sobre la nostra ciutat, només has de seguir els passos proposats pel personal tècnic del nostre Arxiu de Viladecans. Us adjuntem un document guia amb les preguntes i activitats que podeu anar fent en família i dos mapes muts: mapa general del sòl i un mapa urbà  que us serviran per conèixer encara més a fons la nostra ciutat. Imprimiu-vos-els i descobriu llocs i indrets familiars.

Viladecans. Quants som? Quants érem? (Més de 12 anys)

Aquesta activitats ens servirà per treballar conceptes de demografia històrica centrada en Viladecans. A través de les dades que ens proporciona l’Arxiu Municipal de Viladecans, podràs veure com ha evolucionat la població de Viladecans al llarg de la història. T’has preguntat mai com era la gent que vivia aquí l’any 1848? Existia el teu carrer? Quines diferències tenen les cases actuals amb les cases d’abans? Casa teva és igual que la que vivien els teus avis? Tot això ho podràs descobrir amb aquesta activitat que ha preparat l’Arxiu Municipal. Treballar l’àmbit social, matemàtic, àmbit digital i de cultura i valors en una sola activitat és possible amb projectes com aquest. T’hi atreveixes?

Contes al MNAC (De 3 a 5 anys)

Amb els més petits i petites també podem descobrir els museus més propers i les obres pictòriques més importants. El Museu Nacional d’Art de Catalunya ho fa a través d’”Una mà de contes” per tal de fer les seves obres més destacades, més properes als infants més petits. Us imagineu quina història pot haver-hi darrere del quadre “Ramón Casas i Pere Romeu en un tàndem” de Ramón Casas? Descobriu-la en família aquí!

Descobrim el Museu del Prado (De 6 a 11 anys)

Fer una visita al Museu del Prado pot ser una activitat mot divertida i que ara podem fer des de casa! En aquest cas, us proposem un joc interactiu il·lustrat per Teresa Bellón. Ella ha reinterpretat cada sala del museu i ha posat en comú totes les obres més destacables de la sala en una sola il·lustració. I aquí ve el repte! A cada sala heu de trobar aquells personatges que us indiquen, un cop trobats, podeu anar a les solucions per veure si ho heu fet bé i allà també podreu descobrir de quina obra prevé cada personatges i descobrir curiositats d’aquesta. Seràs capaç de trobar a tots els personatges?

L’art des de dins al Guggenheim de Bilbao (Més de 12 anys)

El Museu Guggenheim de Bilbao és un dels més espectaculars. Només l’edifici i els seus voltants ja deixen a tothom que el coneix bocabadat i les exposicions de dins no deixen indiferent a ningú. Però, a més de la visita al seu catàleg online, el museu també ens apropa a l’art amb una mirada més propera a les exposicions. En aquesta pàgina podreu trobar vídeos que ens expliquen quant es triga a organitzar una exposició, com es transporten les obres gegantesques com les de “La matèria del temps” de Richard Serra o com es restaura una obra.

Llengua de signes catalana (Totes les edats)

Avui us llancem un repte. Aprendre algunes paraules en llengua de signes catalana. A Viladecans estem compromesos amb l’educació i amb la igualtat d’oportunitats. Per això, pensem que tots i totes podem aprendre una mica de vocabulari en llengua de signes per a comunicar-nos amb persones sordes. Us deixem el primer vídeo que parla dels dies de la setmana i els mesos de l’any. Aprofitem aquestes setmanes per fer del món un lloc més inclusiu per a tothom! 

Dibuixem lletres i números (De 3 a 5 anys)

Escriure és una de les formes de comunicació més importants en la nostra societat. Per tant, és important treballar-ho des de ben petits i ho podem fer de formes ben divertides! Us donem tres opcions:

  • En una safata posem sal, sucre, pa ratllat... qualsevol cosa que faci de sorra i allà hi podem escriure el nostre nom, algunes inicials i alguns números.
  • Fem amb plastilina les lletres del nostre nom i de la nostra família.
  • Podem utilitzar també aliments com per exemple macarrons, llegums, fruites i amb ells podem dibuixar les lletres i els números que vulguem.

Ampliem el nostre vocabulari (De 6 a 11 anys)

Expressar-se d’una manera correcta és fonamental per a comunicar-nos de manera efectiva. Aprenem-ne jugant i descobrint nou vocabulari amb aquest joc interactiu de llengua castellana. Podràs treballar a través de vocabulari temàtic, paraules que comencen amb una lletra o mitjançant contes o textos. Després de practicar amb aquest joc us proposem practicar aquest vocabulari amb un joc en família. Es tracta de triar una paraula i descriure-la a la resta de la família per tal de que endevinin quina paraula estàs pensant. 

Muds de mots! (+ de 12 anys)

Seguim amb el vocabulari i per als més grans us proposem aquest joc interactiu amb diferents nivells. Un dels factors que més incideix a l’empobriment de la llengua és substituir els mots específics per d’altres més generals, per exemple, quan diem arbre a un pi, un roure o una alzina. A través de diferents activitats podràs repassar el vocabulari en català i ampliar-lo amb l’objectiu de permetre-us un ús més ric i precís de la llengua. Pots començar en el nivell inicial i convertir-te en tot un expert/a!

L’esport ajuda al nostre cos. Millora l’ànim i la capacitat per fer front a les nostres metes de cada dia. Fomenta la capacitat de concentració i l’actitud participativa, a més de millorar la nostra salut i el nostre temps de descans. Avui tenim l’energia al màxim! Poseu-vos la roba d’esport, agafeu l’ampolla d’aigua i a moure’ns! 

Circuits d'obstacles (de 3 a 5 anys)

Casa nostra es pot convertir fàcilment en un espai on fer diferents circuits d’entrenament per als nens i nenes. Només cal que utilitzem allò que tenim a casa i ens preparem per l’entrenament casolà més divertit!

Us proposem algunes idees per convertir la vostra llar en tota una aventura:

  • Transformem la casa sencera. És important que el circuit impliqui tot tipus de moviments, com per exemple, saltar sobre obstacles, passar sota de cadires, arrossegar-se per sota de llençols, fer zigzag esquivant gots, tombarelles al llit... podem implicar tots els racons de casa! 
  • El terra és lava. El terra és lava i no el poden tocar. Poseu folis a terra (fixats, per a que no rellisquem) que puguin trepitjar, como si fossin "roques".
  • Cordes al passadís. Travessem cordes (o cintes, o el que tingueu) d'una paret a una altra, enganxant amb cinta adhesiva. 

I el més important, les famílies també poden participar i podem fer curses a veure qui aconsegueix acabar el circuit amb menys temps! 

 

Zumba més divertit que mai! (De 6 a 12 anys)

Vols sentir-te part de les pel·lícules dels Minions o de Madagascar? Ara és el teu moment! Treu tota l'energia amb aquests balls de zumba per a infants. Posa't la teva roba d'esport, o la disfressa de la pel·lícula! El més important és que ho gaudeixis i facis esport d'una forma diferent. Això sí, recorda't de fer-ho en hores del dia en les quals molestis el menys possible als veïns i veïnes.

Ioga + cardio (a partir de 12 anys)

Si hi ha dues persones que ens estan salvant el confinament a moltes persones, aquestes són Xuan Luan amb les seves classes de yoga i Patry Jordan amb el seu GymVirtual.

Què et ve de gust, entrar en sintonia amb el teu voltant, o suar la cansalada? Avui et fem dues propostes per poder fer exercici físic a casa teva:

  • Pels amants de la tranquil·litat, la calma i el flow us recomanem la primera classe de ioga de Xuan Luan. Amb ella podràs iniciar-te en aquesta pràctica i descobrir algunes de les coses més bàsiques del ioga, com la respiració i com fer les asanas. Tot i que la pràctica del ioga sembla molt relaxada, no et confiïs, en més d’una classe acabaràs suant! I ara sí, busca un espai tranquil de casa, reservat una estona al dia per a practicar i... que comenci la classe. Namasté!
  • Si et va la marxa, el moviment i suar des del minut 0, aquest és el teu vídeo. 10 minuts de cardio amb la Patry Jordan. En aquests dies on passem la major part de les hores asseguts al sofà o la cadira, és important tenir estones per a moure’ns i fer una mica d’esport. Des de casa i sense cap material específic, podràs iniciar-te en l’esport i els hàbits saludables i qui sap, potser gràcies a això agafes la rutina per sempre!  Això sí, recorda que aquests vídeos poden ser molestos per als veïns i veïnes, així que fes-los en hores en que molestis menys!

L’aigua viatgera (De 3 a 5 anys)

Amb aquest experiment tant fàcil demostrarem que l’aigua és capaç de viatjar a través del paper de cuina. A més, també podrem descobrir el resultat de la barreja de dos colors. Els materials que necessitarem són: 5 gots curts, paper de cuina, colorant de tres colors diferents (recomanem blau, vermell i groc) i aigua.

Com ho fem?

  • Posem els 5 gots en filera.
  • Tallem el paper de cuina a mida, de manera que cada tros de paper pugui anar del fons d’un got al fons del got que té al costat.
  • Afegim aigua al got número 1, 3 i 5.
  • Afegim el colorant a l’aigua. Atenció! Un color diferent per a cada got, per exemple, al got 1 el colorant blau, al got 3, el groc i al got 5, el vermell.
  • Posem el paper dins els gots tal i com ho hem fet abans, un extrem dins de cada got.
  • Esperem a veure si comença a pujar l’aigua pel paper. Si l’aigua no viatja en pocs minuts, cal que hi afegim més aigua.

Quin resultat veiem? Què ha passat als gots que teniem buits? Quins colors hi ha aparegut? Aquest experiment ens serveix per explicar l’acció capilar que és la capacitat d’un líquid de fluir cap amunt desafiant la gravetat en espais estrets. Aquest fet és el que permet que l’aigua viatgi des de les arrels d’una planta fins a les seves fulles.

 

Fer un volcà en erupció (De 6 a 11 anys)

Quantes vegades t’has quedat “flipant” amb les imatges de l’erupció d’un volcà? T’has preguntat mai com seria tenir un petit volcà en miniatura i veure com és la seva erupció? Tenim la solució! Per fer el teu volcà casolà només necessites una ampolla de plàstic, paper de diari, plastilina, vinagre, bicarbonat, sabó i colorant. Ho tens tot a punt? Doncs en aquest vídeo de Dinàmiks podràs veure el pas a pas per a crear el teu propi volcà en erupció!

Fem un pluviòmetre (+ 12 anys)

Com que tenim un abril força plujós, us animem a fer un estudi de les pluges amb un pluviòmetre fet per vosaltres mateixos. Un pluviòmetre és un instrument de mesura de la quantitat de precipitació d’un lloc específic en un període determinat. La quantitat d’aigua s’expressa en mil·límetres, unitat de mesura equivalent a litres per metre quadrat. A partir de l’estudi de les dades recollides amb el pluviòmetre es pot fer un seguiment del règim de pluges i complementar-lo amb un registre d’altres dades meteorològiques (temperatura, humitat, pressió atmosfèrica).

Necessitareu:  garrafa d’aigua, tisores, regle i retolador permanent. 

Construïm un pluviòmetre:

  • Tallem la part superior d’una garrafa de 5 L per obtenir un recipient obert.
  • Col·loquem la part tallada dins de l’altra com si fos un embut.
  • Per mesurar la quantitat de precipitació recollida, hem de fer unes marques laterals que ens indiquin què equival a 1L/m2 al nostre recipient. Per a això, hem de dividir 1000 cm3 entre la superfície de la base de la garrafa (Π·radi2); ja que, h=V/Π·radi2. D’aquesta manera, sabem quants centímetres separen una marca de l’altra.
  • Busquem un lloc per instal·lar el pluviòmetre.
  • Quan hagi plogut, determinem la quantitat de precipitació recollida observant fins a quina marca ha arribat l’aigua al nostre recipient.

 

Manualitats de Sant Jordi! (De 3 a 5 anys)

Que no puguem sortir al carrer a comprar llibres i roses, no vol dir que no en puguem regalar i dir-nos quant ens estimem. Per això us proposem dues manualitats. La primera és una targeta per felicitar el Sant Jordi a qui nosaltres vulguem. I ve amb rosa incorporada! Només necessitareu: una cartolina, un palet de gelat, llana, gomets, cola i pintura... Però si no teniu exactament aquests materials, segur que ho podeu adaptar amb el que tingueu a casa. Mireu el tutorial! 

 

La segona manualitat és més complicada, però amb l’ajuda dels més grans, segur que us queda ben xula. Us proposem fer un punt de llibre amb forma del drac de Sant Jordi. Us quedarà tant maco que en voldreu fer milers per repartir entre la família. Us deixem el vídeo tutorial.

Ho saps tot de Sant Jordi? (De 6 a 11 anys)

Us proposem aquest qüestionari interactiu sobre Sant Jordi. Per poder contestar correctament totes les preguntes, primer caldrà que repassis la llegenda i busquis informació sobre les tradicions que hi ha en aquesta festa a Catalunya. Sant Jordi és només regalar una rosa i un llibre? No! És molt més i ho podràs descobrir amb aquest qüestionari. A més, si contestes correctament totes les preguntes podràs descarregar-te un punt de llibre personalitzat!

Fem xarxa, recomanem llibres! (+12 anys)

L’equip de Can Xic (@ViladecansJove a les xarxes) ha estat fent un munt d’accions per aquest #SantJordiDesdeCasa i avui us en fem arribar una de nova. Al llarg d’aquests dies, han estat fent recomanacions de llibres que els han agradat i que creuen que poden ser interessants per a joves. Avui et proposem que repassis aquestes recomanacions (les trobaràs als Destacats de Instragram) i triis el teu proper llibre per llegir. 

Tu segur que al llarg de l’any has llegit algun llibre que t’ha agradat molts o potser per l’institut n’has hagut de llegir algun que recomanaries. Ens fas una recomanació? Pots fer-ho a instagram o twitter i si etiquetes a @ViladecansJove, en farem difusió i podrem tenir entre tots i totes un munt de llibres per llegir! A més, recorda que si tens carnet de la bilbioteca, des de eBiblio pots demanar llibres electrònics en préstec. I si no tens carnet, et pots donar d’alta en un moment i gaudir de tots els llibres que hi ha!

 

Sant Jordi 2020

Vídeo Escoles Bressol de Viladecans

Les escoles bressol de Viladecans han realitzat aquest vídeo de sant jordi amb activitats per realitzar amb els petits i petites de la casa. 

OBSERVAR AMB LA MENT OBERTA

Entrenament del múscul de l’atenció: l’observació, oberta, curiosa i sense judici previ és un art que els nens entenen a la perfecció. En anar-nos fent adults van arribant els dubtes i les opinions preconcebudes. Els nostres fills es poden sentir insegurs i pensar que no són suficientment bons o capaços. Així doncs, podem realitzar aquest exercici amb ells i contribuir a millorar la seva autoconfiança i la seva capacitat de prestar atenció. Disposem 12 objectes en una safata i convidem els nostres fills a mirar amb atenció aquests objectes. Després de 30 segons, cobrim la safata i els objectes amb un drap o tovallola, i els demanem que escriguin què han vist.

Realitzar aquest exercici 3 cops per setmana durant 2 o 3 setmanes, sense deixar de registrar cada moment d’observació. Us adonareu que el resultat final millorarà. La confiança també. És molt probable que recordin les coses millor, i la seva concentració sigui millor.

Idees per desenvolupar l’exercici:

  • Podem iniciar un Diari d’observació, que podem crear manualment per a l’ocasió, on prendran nota de l’exercici cada vegada que el facin. Cada vegada hi indiquem la data i l’hora.

Objectius: exercitar l’atenció i la concentració, cultivar la confiança en un mateix, rebre motivació extrínseca.

 

ATENCIÓ A LA RESPIRACIÓ

L'entrenament de l'atenció comença amb la respiració: adonar-se'n de que respires és quelcom molt especial. És molt útil seure a respirar entre cinc i deu minuts al dia, al matí o a la nit. Intenta seure a respirar cada dia a la mateixa hora en el teu Espai de la calma, el racó de casa teva que afavoreix la calma i la concentració. Seu en un coixí o una cadira. Seu còmodament, amb l'esquena recta i relaxada. Tanca els ulls o mantén-los entreoberts, si ho prefereixes. Atén simplement a la inspiració i a l'espiració.

Recomanació: Centrar l'atenció en la respiració ajuda sempre, als nens i les nenes, els pares i les mares, els avis i les àvies, en moments de ''tempesta'', ansietat i preocupació. És el primer pas important per deixar de reaccionar amb el ''pilot automàtic'' i permetre que el cos estableixi un vincle amb la calma i la lentitud, gràcies a respirar conscientment, i així ens sigui menys difícil sortir d'un estat d'ansietat o nerviosisme.

Objectius: preparar-se per aprendre, concentrar l'atenció en la respiració, consciència corporal.

Tot i que la festa s’ha traslladat al 23 de juliol, nosaltres no volem deixar de celebrar-la i us expliquem diferents propostes que podreu fer des de casa per celebrar Sant Jordi conjuntament amb la resta de la ciutat.

Omplim Viladecans de roses

Del 20 al 23 d’abril omplim de roses les finestres i balcons de Viladecans sota el lema #Santjordidesdecasaviladecans,  a continuació et deixem alguns enllaços a tutorials i webs amb idees sobre com confeccionar les roses amb material casolà, ens encantarà veure a les xarxes les teves fotografies!

La proposta més creativa s’endurà un xec regal de llibres de comerç local, es comunicarà el dia 27 d’abril a través de les xarxes socials de l’Ajuntament de Viladecans.

Dibuixa el teu Sant Jordi (De 3 a 11 anys)

Activitat adreçada als infants de casa, per què sabem que són els i les més artistes! La Biblioteca de Viladecans vol conèixer com són els vostres sant jordis i per tant us demanen que els dibuixeu i envieu una foto al correu [email protected]. Corre! La data límit és demà! Amb tots els dibuixos rebuts es farà un vídeo que es publicarà el dia de Sant Jordi per a que tothom pugui veure les vostres obres d’art!

Poesia confinada

Pensa en un element de casa teva que aquests dies t’estigui acompanyant especialment. Fes-li una bona foto i entre el 16 i el 22 d'abril dedica-li una oda  escrivint un tuit al FIL de @viladecansjove: Oda al sofà, oda a Netflix, oda a les videotrucades... Tu decideixes! Pot ser poesia o prosa, el que tu vulguis, però ha de tenir com a màxim l'extensió d'un tuit (280 caràcters).

Si no tens twitter, pots compartir el text en una altra xarxa social de @viladecansjove però has de respectar el límit de 280 caràcters.

JOCS FLORALS (A partir de 14 anys)

Els jocs florals és una activitat típica de Sant jordi i tot i estar confiants no voldriem deixar de fer-la. És per això que des de Viladecans Jove ens proposen dur-los a terme des de casa! Hi ha dues categories: Poesia i Prosa. La temàtica del text ha de ser la llibertat. El premi per a cada categoria serà un val d'un llibre i una rosa i posar la veu en off llegint el text al vídeo de la programació d'activitats joves posteriors al confinament. Pots enviar el teu text a [email protected]. Entrega'l abans de les 23:59 h del 22 d'abril.

Fem un joc de pistes en anglès! (de 3 a 5 anys)

The little kids can play a treasure hunt! La nostra ciutat és molt gran i a Viladecans tenim un munt d’espais on jugar, divertir-nos i viure aventures, però ara el nostre espai per fer tot això és la nostra casa. Ja portem molts dies aquí dins i ens coneixem cada racó, però serem capaços de trobar totes les pistes que hi han amagades per casa? 

Fem un treasure hunt (joc de pistes). Haurem d’anar buscant pistes que ens han deixat amagades per casa. Un cop les trobem, ens trobarem una pregunta o una acció que se’ns demana per fer. Fins que no l’haguem complert no podrem seguir buscant la següent pista! Nosaltres us deixem algunes pistes per si us voleu inspirar en el document adjunt. 

Ready, steady, go!
 

It's bingo time! (de 6 a 11 anys)

Els idiomes es poden aprendre de moltes maneres, una d’elles i molt divertida és jugant al bingo. I no només amb números; avui, us portem tres opcions fer aprendre vocabulari en anglès i jugar tota la família junta: números, parts de la casa i verbs! 

En el document adjunt teniu: 1) les plantilles buides per que pugueu imprimir i escriure les paraules que formaran part del vostre cartró i 2) les plantilles amb totes les paraules per a imprimir, retallar i posar en una caixa que serà el bombo del bingo! 

Qui creus que farà bingo més de pressa?

English Quiz (a partir de 12 anys)

Tenir cultura general és molt important per a saber moure’ns pel món, però, qui diu que no la podem aprendre en anglès? Avui us presentem un English Quiz en les que es barregen preguntes que fan referència a temes culturals i altres que serviran per a repassar l’idioma. Fem un repte? Quantes preguntes pots contestar correctament? Ets la persona que n’ha encertat més entre els teus amics? No val buscar les respostes a internet fins que no les hagis contestat! 

Vinga! Descarrega’t el qüestionari i posa’t a prova!

Plantem llegums! (De 3 a 5 anys)

Amb aquest experiment podrem descobrir el cicle de la vida a través de les llenties. A més, ens servirà per conèixer el procés que fan les nostres verdures i hortalisses del Parc Agrari del Baix Llobregat. A més, servirà per que els infants puguin responsabilitzar-se de la seva planta i cuidar-la fins que creixi. Per poder fer l’activitat necessitem un got de plàstic o vidre transparent, cotó, llavors de llenties (si no en tenim, podem posar mongetes o cigrons...), una mica d’aigua i molta paciència.

El procés és el següent:

  1. Posem una mica de cotó al fons del got de plàstic.
  2. Hi afegim les llenties i les tapem amb cotó. Quantes més llenties hi posem, més plantes sortiran.
  3. Reguem les llavors i el cotó amb una mica d’aigua. Em de procurar que el cotó sempre estigui humit, per tant, haurem d’anar regant la planta quan faci falta.

Al cap de 5-7 dies han de començar a aparèixer una o més plantes de cada llentia. D’aquest fet se’n diu germinar: la llavor s’esquerda i de dins hi surt la planta que esta creixent. Al cap de 3-5 dies, la planta ha seguit creixent i ja s’hi poden diferenciar la tija, les fulles, les arrels... és un bon moment per descobrir les parts de la planta. Al cap d’una setmana, la planta canviarà de color, deixarà de créixer i morirà. Quan això passi, podem provar de tornar a fer l’experiment amb un altre llegum i descobrir si les plantes que surten són iguals o diferents segons el tipus de llegum que plantem.

Quina part de la planta ens mengem? (De 6 a 8 anys)

Saps quina part de la planta és una pastanaga? I un tomàquet? I l’enciam? Des de la Fundació Sigea han creat un espai d’aprenentatge virtual on podrem descobrir quantes coses sabem sobre l’agricultura, els horts i els aliments que s’hi cultiven. Avui us proposem un joc interactiu que ens ajudarà a saber quina part de la planta ens mengem amb cada aliment. Però a més, també teniu dos jocs més que us podran introduir en el món de l’agricultura.

D’on venen els productes de casa? (De 8 a 12 anys)

T’has preguntat mai d’on venen els productes que compreu per menjar a casa? Us proposem descobrir quin és l’origen dels productes que teniu a casa. Aquesta activitat pot involucrar a tota la família ja que els adults de la casa que van a comprar caldrà que apuntin bé d’on provenen els productes que compren a granel o a les parades del mercat. Per a poder fer aquesta investigació haurem d'obrir la despensa i la nevera de casa i estar atents a les etiquetes de les llaunes, pots, paquets d’aliments... 

 

Tots els productes han de portar indicat a l’etiqueta a quin lloc han estat produïts. Farem un llistat els que estan produïts a Espanya i en quina població i quins estan produïts en altres països. No us oblideu de preguntar a la família d’on venen els productes comprats al mercat!

Una vegada tinguem el llistat anirem a GoogleMaps i introduirem una a una les localitzacions que ens han aparegut i descobrirem a quina distància estan de Viladecans. Quin és el producte que teniu que ve de més lluny? I quin el que ve de més a prop?

Activitats econòmiques (A partir de 12 anys)

Per als més grans us proposem un joc interactiu per a repassar les activitats econòmiques. Ara que a tot arreu sentim parlar de llocs de feines essencials o no essencials potser és el moment de repassar quins tipus d’activitats econòmiques existeixen i com es poden diferenciar i categoritzar. Per exemple, a Viladecans tenim el Parc Agrari del Baix Llobregat, saps a quin sector pertany? Creus que és essencial

Gràcies CAVIGA!

La Fundació Caviga ha creat una guia amb un munt de recursos per a que el temps de confinament ens serveixi també per seguir aprenent. En el següent document trobareu activitats per a llegir, cuinar, repassar coneixements, fer exercici, fer manualitats, anar al cinema, a concerts o al teatre des de casa i jugar a videojocs. A més, al final, hi trobareu un recull de les Apps més interessants del moment (tant per dispositius Android com per dispositius iOS).

El 'mindfulness', sovint traduït com atenció plena, plena consciència o atenció conscient, és la capacitat de prestar atenció, de ser conscient, d’investigar, d’exercir el discerniment i la saviesa que s’obtenen d’atendre amb cura i interès. L'objectiu és centrar-nos en el present, en el que percebem i sentim (sentits i emocions) i acceptar-ho tal qual és.

L’Elisa Campmajó, experta en mindfulness i col·laboradora de l’Ajuntament en projectes sobre educació emocional, ens proposa un seguit de pràctiques diàries per iniciar-nos en l’atenció plena, així com establir un hàbit o rutina que faciliti aquest entrenament tant per nosaltres mateixos, com per als nostres fills i les nostres filles. 

Creant el nostre espai de calma

Us convidem a buscar plegats una habitació de casa vostra on us reunireu sempre que desitgeu practicar l’atenció plena.

En l’habitació elegida, hi crearem un racó especial: tranquil, allunyat de possibles sorolls, decorat per a l’ocasió, i on disposarem de seients, com poden ser coixins per seure al terra o també cadires, buscant estar còmodes i confortables. 

Idees per preparar l’espai de la calma: 

  • Podeu posar un cartell o senyal de benvinguda a l’entrada d’aquest espai, i podeu dissenyar-lo i elaborar-lo juntament amb els vostres fills i filles.
  • Si aquest espai es troba dins d’una habitació, podeu emmarcar-lo o limitar-lo amb una cinta de color enganxada al terra, amb pedres de colors, o qualsevol altre objecte que us vingui de gust.
  • Podeu posar-hi alguna petita planta, una làmpada de llum tènue, un mòbil decoratiu que pengi del sostre o penjar bonics dibuixos a la pared.
     

El meu clima interior

Observem les nostres pròpies emocions i compartim-les amb els altres. Us convidem a seure còmodament en el vostre espai de la calma, a tancar els ulls o a entornar-los (tancar lleugerament les parpelles deixant que entri un fil de llum). Preneu-vos el temps que necessiteu per descobrir com us sentiu en aquest moment. 

Quin temps està fent dins teu? Et sents relaxat/da i brilla el sol? O està el cel tapat, cobert de núvols i a punt de caure un xàfec d’aigua? O potser hi ha tempesta? Què sents realment? Què hi observes en aquest paisatge climàtic interior?

Es tracta de manifestar l’estat del temps segons el teu estat emocional d’aquest moment, sense pensar-hi massa. Deixa que aparegui una imatge mental del teu clima i deixa’t un moment experimentant la sensació. Observa tot el que apareix en el teu clima interior. Passats uns instants, i sense obrir els ulls, comparteix-lo exactament tal com l’has sentit amb el teu fill o filla, a qui convidaràs a fer el mateix.

  • Dibuixar el meu clima interior en acabar la pràctica.
  • Comprovar el clima interior en començar i en acabar el dia, i comentar què ha canviat.
  • Autoconsciència
  • Observació interior
  • Acceptar i compartir emocions i estats anímics
  • Inspirar-se en la natura i els seus paisatges

Avui apropem el nostre món a dins de casa, per que tot i no poder sortir, podem fer que el món entri a casa nostra.

Treballem els animals (De 3 a 5 anys)

Us proposem un joc per treballar els animals de granja. Hi ha dues opcions, en primer lloc, conèixer els animals de la granja. En aquesta opció, podrem descobrir quins animals viuen en les granges i com són. En segon lloc podem reconèixer els animals. Una vegada ja hem conegut a tots els animals de les granges, podem jugar a veure si els sabem reconèixer tots.

La Tarragona romana (De 6 a 11 anys)

Avui et convidem a descobrir com era Tarragona en el temps en que els romans l’habitaven. En concret, aquesta aplicació ens ajudarà a descobrir coses sobre l’aigua. Aprendrem com eren les termes romanes i per a que servien i també descobrirem la llegenda de l’aqüeducte (o el Pont del Diable). Amb aquest joc, podrem endinsar-nos una mica sobre com vivien els i les tarragonines d’aquella època.

Coneixes el món on vius? (a partir de 12 anys)

Ets la persona que sap més de geografia de tots els teus amics? I de la teva classe? Ara pots reptar a tothom a diferents jocs de geografia. Segons el vostres nivell podeu triar si voleu jugar a nivell de continents o mundial. A més, teniu diversos tipus de joc: centrats en capitals, en banderes o en els països. És moment de saber qui de vosaltres és l’expert/a en geografia!

Fem la Mona?

No volem que us poseu a fer gracietes a casa, o sí si és que us bé de gust, el que us proposem és passar una estona en família a la cuina. Per això us portem la recepta per fer una mona de Pasqua de xocolata i no és una recepta qualsevol, és la del cuiner i presentador de televisió Marc Ribas. 

Ingredients

Necessitareu 4 ous, 1 sobre de llevat, 80 gr de mantega, 170 ml d'aigua, 100 gr de sucre de coco, 200 gr de farina, 40 gr de cacau en pols, 4 làmines de gelatina, 250 gr de xocolata, 100 ml de nata i elements de decoració.

Mans a punt!

Comenceu escalfant una mica l’aigua i hi afegint la farina tamisada, el llevat, el cacau en pols i la mantega. Barregeu fins que quedi una massa. Després, poseu la massa a sobre de la fusta/marbre i ho amasseu amb les mans, vinga! Amb ganes!! I després deixeu reposar. Després separeu les clares dels rovells i munteu els rovells amb el sucre de coco i les clares amb el polsim de sal. Quan ho tingueu aneu afegint la pasta al bol dels rovells i després les clares, però ben a poc a poc, de manera que us quedi una textura de crema de xocolata. Poseu la barreja a un motllo i el poseu al forn (prèviament escalfat) a 180 ºC uns 30 minuts i quan estigui cuit el deixeu atemperar fora del forn.

Poseu les làmines de gelatina en un plat fons amb aigua i les deixem reposar uns minuts. Ja veureu com s’arruguen! Desfeu la xocolata al bany maria i en un cassó escalfeu la nata líquida. Afegiu les làmines de gelatina i hla xocolata desfeta i ho barregeu tot bé. Aquesta barreja serà la cobertura que haureu de posar per sobre del pa de pessic que teniu fet. Podeu decorar com més us agradi amb figuretes de xocolata, fruites... i com no amb els pollets i les plomes típiques de les mones de Pasqua!

Si no us grada la xocolata o voleu fer una mona més sana també podeu provar amb aquesta recepta

I si no podeu menjar gluten, aquesta és la vostra opció!

I si no voleu fer la típica mona, aquí teniu un munt d’idees per poder fer amb els vostres fills i filles.

Ous de Pasqua de cartolina

Teniu tisores i cartolines? Doncs també podeu fer unes manualitats de Pasqua per posar la vostra casa la mar de maca. Nosaltres us proposem fer una corona: en una cartolina blanca podeu dibuixar els conillets i en cartolines de colors retallar la forma del ous. Enganxeu els ous un al costat de l’altre fent una rodona i quan la tingueu completa, hi enganxeu els conills. Hi afegiu una cinta per poder penjar-la i ja la podeu posar on vulgueu!

Ep, que tenim una versió més juganera!. Primer cada persona ha de dibuixar en una cartolina el seu propi ou (retallat i decorat) i després amargar-lo en un espai de la casa. Quan tothom l’ha amagat comença el joc. La persona que trobi més ous guanya! Després de jugar tantes vegades com us vingui de gust els podreu utilitzar per decorar la vostra casa!

I si amb aquestes activitats no en teniu prou podeu seguir investigant aquí.

Avui us volem convidar a veure teatre des de casa. Amb el confinament, moltes companyies i teatres importants han penjat algunes de les seves obres a internet per que estiguin a l’abast de tothom. Aquí us en presentem algunes que creiem que poden ser interessants.

En Pere i el Llop (De 3 a 7 anys)

El gran Teatre del Liceu ofereix al seu canal de Youtube les gravacions d’algunes de les seves obres infantils més destacades. Per als més petits, us recomanem l’obra “Pere i el Llop” que juga amb la llum negra i el material fluorescent per a dur a terme un espectacle d’allò més interessant. A més, l’obra compta amb la música d’orquestra en directe de manera que els infants també poden fomentar el seu interès musical i descobrir nous instruments.

Cirque du Soleil (De 8 a 13 anys)

Divendres passat, la companyia de teatre Cirque du Soleil va sorprendre a tothom amb la publicació d’una sessió d’una hora de durada en obert al seu canal de Youtube. Un espectacle recomanat per a totes les edats, ja que a petits i grans us deixarà fascinats, com tot el que fa la companyia. En aquest cas, podrem veure, com si fóssim a primera fila i fins i tot de més a prop, tres mini espectacles: KURIOS – Cabinet of Curiosities, ‘’O’’, and LUZIA. Aprofiteu l’ocasió i deixeu entrar el Cirque du Soleil a casa vostra!

Hey boy, hey girl! (A partir de 14 anys)

Per als més grans us presentem la Teatroteca, la biblioteca del teatre. Com a totes les biblioteques, només cal registrar-te gratuitament i ja podràs demanar en prèstec les obres de teatre que més t’interessin. Això sí, no les podràs visualitzar immediatament ja que a vegades hauràs d’esperar a que estigui disponible. Nosaltres et recomanem “Hey boy, hey girl!” de "La Joven Compañia". Aquesta obra va estar a l’Atrium i ja la van poder gaudir els joves a partir de 3r d’ESO d’aquell moment. Si tu també vols gaudir-la ja saps, registra’t i ves al teatre des del sofà de casa teva!

De 3 a 5 anys

Aquests dies en els que no podem veure’ns amb els nostres companys de classe i la comunicació es veu limitada als mòbils, tablets i ordinadors; us sembla si trobem una altra manera de comunicar-nos amb els que tenim a casa? Agafa dos iogurts, pinta’ls, decora’ls i fem el telèfon més bonic del món, només necessites, dos iogurts, fil, punxó o tisores, retoladors o pintures i molta imaginació! Us deixem el pas a pas:

  1. Agafa dos iogurts que tinguis a la nevera i menja-te’ls
  2. Neteja bé els pots de iogurt i asseca’ls.
  3. Quan siguin ben secs, els pots pintar amb retoladors o pintura amb allò que més t’agradi. Com més originals i divertits millor.
  4. Un cop pintats i secs, amb l’ajuda d’un adult, hauràs de fer un forat al cul de cada iogurt.
  5. Agafa el fil i passa una punta del fil per cada iogurt i fes-hi un nus.
  6. Ja tenim el telèfon llest! Per una punta parlem i per l’altra escoltem.

Prova’l amb la teva família!!

De 6 a 11 anys

Decorem els nostres balcons amb un símbol identificatiu per a tots els nens i nenes de Viladecans. Què us sembla si construïm un ocell amb materials reciclats i el pengem al balcó? Que tots els balcons s’omplin de vida, posem el nostre ocell! Els materials són molt senzills: un tub de cartró (el típic que queda quan s’acaba el rotllo de paper de cuina), tisores, pintura i a partir d’aquí tot el que vosaltres vulgueu (washitapes, gomets, retoladors...). Us deixem un vídeo amb el pas a pas.

 

Una vegada el tingueu fet, podeu fer dos foradets al costat del cos, passar-hi un cordill i ja està llest per penjar al balcó! Això sí, és un ocell sensible i la pluja no li agrada gens. Recorda d’entrar-lo dins de casa els dies de pluja!

Ens ajudes a trobar nom? Deixa’ns la teva proposta amb la foto! O si preferiu un altre tipus d’ocell, aquí us deixem un altre exemple!

 

A partir de 12 anys

Per a vosaltres us proposem quelcom més creatiu: crear un whiteboard com a diari del confinament. Com ja sabeu, whiteboard vol dir pissarra i us fem una proposta per aquests dies. Segur que heu vist molt vídeos en els que s’explica alguna cosa i alhora és veu com una mà va dibuixant o fent una infografia sobre el tema. Doncs això és el que podeu fer vosaltres, a l'estil casolà, durant el confinament, com si fos un diari. Només heu d’agafar un full en blanc i dibuixar el que voleu explicar. Mentre aneu dibuixant, us podeu gravar amb el mòbil. No cal que dibuixem tot el full de cop, podem fer cada dia un petit dibuix que representi el dia i anar omplint poc a poc el full.

 

Quan tingueu uns quants vídeos fets, podeu muntar-los fàcilment amb qualsevol aplicació de vídeo per al mòbil i aplicant la tècnica del “timelapse” el poseu a càmera ràpida.

Si encara voleu treballar-lo més, sempre hi podeu posar una veu en on expliqueu el que va passant i els dibuixos que van apareixent. Us sorprendreu del resultat! Compartiu-nos les vostres creacions amb els hahstags #Josócacasa #JosócaViladecans!

 

Dau de les emocions (De 3 a 5 anys)

Es tracta de fer un taller manual per tal que els infants puguin construir el seu dau de les emocions, a partir d’una proposta de cub amb les emocions bàsiques. Podeu imprimir el dau que us proposem nosaltres o bé, dibuixar el vostre i personalitzar-lo. Per a la primera part cal construir el dau, per tant, l’haurem d’imprimir i retallar. Com que les emocions són ben diferents entre elles, pintarem tots junts cada cara del dau amb els colors que creiem que representen més cada emoció. Per últim, enganxarem les pestanyes del dibuix per a construir el dau.

 

Quan el tingueu construït, és el moment de jugar. Per a fer-ho tenim diferents opcions que podeu adaptar segons l’edat dels vostres infants:

  • Tirar el dau i posar la cara de l’emoció que ha sortit
  • Tirar el dau i recordar un moment del dia on hagis sentit aquesta emoció
  • Explicar una situació compartida en família en què es van sentir així i comparar si tots s’han sentit de la mateixa manera. Davant un mateix fet, cadascú pot sentir emocions diferents i totes són legítimes!

Recordeu que és important recalcar que totes les emocions són bones encara que les classifiquem en positives i negatives i legitimar-les.

Bústia dels sentiments (De 6 a 11 anys)

En aquesta edat a vegades als infants els fa vergonya expressar alguns sentiments o emocions. I per això us proposem construir una bústia dels sentiments que la podeu utilitzar al llarg del que duri aquesta època de confinament. En primer lloc, necessitareu una capsa de sabates vella, revistes per retallar, unes tisores i cola d'enganxar. Per construir la bústia dels sentiments, agafarem les revistes i buscarem retrats que expressin diferents emocions. Els retallarem i els enganxarem per tota la caixa per forrar-la i personalitzar-la al nostre gust.

 

Una vegada hem construït la bústia, la deixarem en una zona de la casa on tothom tingui accés amb un bloc de papers al costat i uns quants llapis de colors. A partir de llavors, en aquella caixa hi podrem deixar missatges sobre emocions o sentiments que sentim. Per exemple, puc deixar un missatge d'agraïment al pare perquè el dinar estava molt bo, o puc demanar-li perdó a la meva germana petita perquè no l'he deixat jugar amb mi amb els cotxes, o puc dir a tota la meva família que els estimo. No cal que poseu el vostre nom al missatge, podeu fer-lo anònim. Poden ser tota classe de sentiments, tant els que ens fan sentir bé com els que ens fan sentir malament. Cada nit, abans d'anar a dormir obrirem la bústia i llegirem els missatges que hi ha, els comentarem i parlarem sobre l'emoció que expressa cada missatge.

 

El circ de la papallona (A partir de 12 anys)

Per als més grans us proposem el visionat del curt “El Circ de la papallona”. A partir d'aquest documental podem treballar les emocions que hi veiem representades:
- Com reacciona el públic en un circ i en l'altre?
- Quina actitud tenen els dos directors amb els seus "artistes"?
- Com creus que se sent en Will en un circ i en l'altre?
- Quins valors promou el primer circ? I el segon?

 

Però també és important treballar les nostres propies emocions:

  • Quina emoció t’ha produït el curt?
  • Per que creus que t’has sentit així?
  • En quins altres moments has sentit aquesta emoció? Quina relació creus que tenen amb el que has vist al curt?

Comptem objectes (De 3 a 5 anys)

Aquesta activitat és molt fàcil i pot ser molt divertida. Com a material, necessitarem un joc de cartes. Segur que tots tenim a casa, sigui una baralla espanyola o un joc del UNO... Si no en tenim, no passa res, podem fer papers amb els números i ens servirà igual. Agafarem les cartes  o paperets de l'1 al 10 i els barrejarem.
Ara es tracta de treure un número i buscar tants objectes iguals que tinguem a casa com el número ens indiqui. Per exemple, si ens surt el número 3, caldrà recopilar 3 sabates i ajuntar-les.

Quant temps passo...? (De 6 a 11 anys)

Amb aquesta activitat descobrirem quant de temps estem fent una activitat al llarg del dia. Per exemple, quina quantitat de temps passem dormint? O veient la televisió? O ajudant amb les tasques de casa? És el moment de descobrir-ho. Per començar, heu de saber que necessitareu dos dies per a fer aquesta activitat: un dia per investigar i un dia per treure conclusions. El primer dia, ens caldrà ser uns bons observadors i per això necessitarem un full blanc i un llapis o bolígraf. Ah! I tenir un rellotge a punt! 

 

Al llarg d'aquest dia haurem d'apuntar totes les activitats que fem al llarg del dia i l'horari en què les fem. Per exemple: a les 9 m'aixeco, em rento les dents i em vesteixo fins a les 9:30; de 9:30 a 10:15 esmorzo; de 10:15 a 11:30 faig les activitats que m'envien des de l'escola.... i així durant tot el dia fins que te'n vas a dormir.

L'endemà arriba l'hora de ser bons investigadors. Primer de tot hem de mirar la llista d'activitats que tenim i dividir-la per categories: àpats, esport, jugar, escola, tasques de casa, higiene... les que vulgueu. I hem de sumar totes les hores que triguem a fer cada categoria. Per exemple: en la categoria àpats sumarem el que triguem a esmorzar, a dinar, a berenar i a sopar. Per als més petits (1r -3r), és recomanat arrodonir la durada de les tasques a hores senceres, per als més grans (5è – 6è), podem comptar les hores i minuts per a practicar el sistema sexagesimal. En aquest vídeo podeu veure com es fa.

D'aquesta manera sabrem quantes hores al dia passem fent cada cosa! A més, per a tenir les dades ben ordenades, després dibuixarem una gràfica on l'eix vertical siguin les hores i l'eix horitzontal les categories. I es tracta de pintar una barra tan alta com el nombre d'hores que estem fent cada categoria. Recorda utilitzar un color per a cada categoria! I els que vulgueu practicar una mica més, podeu intentar fer una gràfica en forma de formatget per saber el percentatge d'hores que passem fent cada categoria. Però això és per als més avançats!
Us animeu a ser superinvestigadors/es?

 

El joc dels gratacels (A partir de 12 anys)

Per a despertar una mica les mates i la lògica en el nostre cervell us recomanem aquest joc que proposa el Museu de les Matemàtiques de Catalunya i la Fundació catalana de la recerca i la innovació. Es tracta del joc dels gratacels i és com un sudoku però amb edificis i alçades. Les instruccions són ben fàcils: cal situar tots els edificis sobre el tauler, de manera que en cada fila i columna només hi hagi un edifici de cada mida. Els números de les vores indiquen quants edificis d’aquella línia es poden veure des d’aquell lloc concret.

 

Recomanacions útils per a resoldre el joc:
1. Recorda que hi ha d'haver un edifici de cada mida (color) a cada línia.
2. Comença pels números 1 i 4 del final de files i columnes, ja que són les combinacions més senzilles de resoldre.
3. Si estàs encallat, torna enrere uns quants moviments, fixat en quin moment has de decidir entre diverses peces i reprèn el joc des d'aquella jugada.

Quan ho hagis aconseguit, et sortirà un missatge que t'informa que ho has fet bé. Llavors, pots clicar a partida nova i tornes a començar jugant una partida amb una nova configuració.

Aquest joc està basat en els quadrats llatins, que ja van ser estudiats per Euler al segle XVIII, fent sevir lletres minúscules de l'alfabet llatí en lloc de nombres. Es tracta de situar n elements diferents en n files i columnes, de manera que en cada línia només hi hagi un element de cada tipus. De fet podrien ser l'origen del sudoku.

La igualtat de gènere i la coeducació cal treballar-les també des de casa. Per a fer-ho hem adaptat tres activitats que proposa Fundesplai - Escoles per a poder treballar la igualtat de gènere a casa.

Els nostres titelles (De 3 a 7 anys)

Amb aquesta activitat treballarem la igualtat de gènere i els oficis. Per fer-ho, començarem utilitzant l'adaptació a televisió dels contes de la Gemma Lienas "La meitat d'en Jan". Podeu trobar el vídeo aquí. En el vídeo ens trobem amb un nen que el seu germà es riu d'ell per què vol ser cuiner i la seva samarreta preferida és de color rosa. Llavors, en Pol decideix que a partir d'ara no farà cap cosa "de nenes". Però al final, no tot li acaba sortint com ell voldria. Després de veure el vídeo, podem parlar amb els infants sobre què ens ha semblat i quina opinió en tenen.

 

El segon pas és buscar en revistes, a internet, al diari o als llibres, fotos o il·lustracions sobre professions i intentar trobar-ne algunes que trenquin els estereotips. Per exemple, un infermer, una bombera, una mecànica, una camionera, un modista, un mestre d'educació infantil, etc. Podem jugar a què els infants s'imaginin com són les seves vides, què els agrada fer, a què els agrada jugar, com els agrada anar vestits, etc.

Per últim, farem un taller de titelles amb material reciclat que tinguem a casa. L'objectiu és fer titelles de diferents gèneres i diferents oficis amb les que després puguem jugar a inventar contes que trenquin els estereotips de gènere.

M’agrada el blau i m’agrada el rosa (De 8 a 12 anys)

En aquesta activitat aprofundirem sobre els estereotips de gènere i els valors personals. Per a preparar l’activitat dividirem l’habitació en dues parts i en una hi posarem el símbol femení i a l'altre el masculí. L’activitat consta de tres parts: en la primera part, treballarem la capsa dels valors. En aquest cas, agafarem una capsa que tinguem per casa i la omplirem amb paperets amb descripció de valors i actituds. Els adults que dinamitzin l’activitat poden tenir-ne unes quantes ja de preparades dins la capsa per exemple:

Els/les ___________no ploren.
Els/les ___________ són més sensibles.

El joc consisteix en anar traient les frases de la capsa i que els infants puguin anar emplenant les frases. A més, també podem tenir papers en blanc per si volen afegir alguna frase. Un cop omplertes, les portarem a la zona masculina o femenina segons correspongui.

En la segona part, utilitzarem un catàleg de joguines que tinguem a casa. En aquest cas, ens faran falta unes tisores perquè haurem d'anar retallant les joguines i posant-les a la zona de l'habitació que correspongui segons els infants creguin que la joguina és per a nens o per a nenes. A més, també podem aprofitar per a fer preguntes com per exemple: en la secció de cotxes quantes nenes hi apareixen? I en la de cuinetes? I quants nens? 

La tercera part ens servirà per a revisar tot allò que hem anat separant. Ara caldrà que anem agafant un a un els papers i els retalls de joguines i fem una reflexió. Per exemple, podem reflexionar perquè hem posat en l'espai femení que les nenes són més sensibles. Els nens no són sensibles? Que vol dir ser sensible? Per què la joguina del camió està a l'espai dels nens? Les nenes no juguen amb camions? Que passa si una nena juga amb un camió i vol ser camionera?

D'aquest manera, ajudarem als nostres infants a trencar els estereotips de gènere que inconscientment ens trobem en el nostre dia a dia.

Paraules d’amor, senzilles i tendres (A partir de 12 anys)

Amb aquesta activitat utilitzarem les cançons que escoltem per reflexionar sobre els estereotips i les relacions amoroses i els seus tòpics. L’activitat és molt senzilla i es pot fer en videoconferència amb els vostres amics o amigues. En primer lloc, haureu d’agafar les vostres cançons d’amor preferides. Podeu triar-ne tres o quatre cadascú. Nosaltres us posem alguns exemples per les que podeu començar a treballar: Sin ti no soy nada (Amaral), Que nadie. (Manuel Carrasco/Malú), Mujer contra mujer (Mecano).

 

Ara, heu d’escoltar molt atentament la lletra de la cançó i analitzar què diu. Cal que destaqueu els fragments que per a vosaltres són més significatius. No cal que hi estigueu d’acord, potser podeu destacar fragments que vagin en contra de la vostra idea d’amor. Un cop triats és important que analitzeu quin tipus de relació us està presentant i feu-vos aquestes preguntes:

  • És una relació sana? Hi veieu algun tipus d’abús o violència?
  • Si tinguéssiu una relació en la que es produís algun tipus d’abús, on aniríeu i/o a qui consultaríeu per tal que us ajudés?
  • Si un amic o una amiga tingués una relació en la que es produís algun tipus d’abús, què faríeu? Què li diríeu?
  • Si tinguéssiu un amic o una amiga que hagués agredit a la seva parella, què faríeu? Què li diríeu?
  • Si fóssiu testimonis d’una agressió, què faríeu? Què diríeu?

Shape detectives (De 3 a 6 anys)

Aquesta activitat combina les manualitats amb l'anglès i es pot complicar més o menys segons l'edat de l'infant. Es tracta de practicar les formes, els colors i els objectes en anglès. El vostre fill o filla s'ha de convertir en un/a detectiu de formes per casa! En primer lloc, ens faran falta unes lupes. Aquestes han de ser amb la forma que volem buscar: un cercle, un triangle, un quadrat, un rectangle... totes les que l'infant hagi treballat en anglès.

 

Us deixem un enllaç on podeu veure com es poden construir aquestes lupes. La segona part de l’activitat és la més divertida i es tracta d’anar buscant per casa amb la lupa objectes que coincideixin amb la seva forma. Quan ho tinguem, podem fer-li una foto amb el mòvil igual que aquí.

Els pares teniu una missió important: cada vegada que l’infant trobi un objecte amb una forma determinada caldrà que els ajudeu a saber com és diu aquest objecte en anglès, de quin color és... 

Destination modern art ( De 6 a 12 anys)

Voleu fer un viatge molt especial? Teniu ganes de visitar Nova York? Us proposem aquest viatge virtual al MoMA, el museu d’art modern de Nova York, alhora que ajudeu a un petit extraterrestre a complir la seva missió a la Terra. A través d’aquest viatge podreu visitar el museu més famós de Manhattan. A més, cada obra d’art que hi apareix té una activitat amagada! Ets capaç de fer-les totes? Això sí, tots sabem que a Nova York es parla en anglès, per tant, totes les activitats són en aquesta llengua. Una manera molt original de practicar l’anglès! Comença el teu viatge aquí!

Learn English Podcasts! (De 12 a 16 anys)

És hora d'entrenar el nostre anglès i ho podeu fer amb l'acompanyament del British Council. Us recomanem les seves sèries de podcasts, en concret us proposem que comenceu pel capítol 1 de la Serie 1, on descobrireu com presentar als vostres amics tot escoltant una conversa. Però no acaba aquí. Per als que heu d'entrenar millor l'oïda, teniu la transcripció de la conversa a sota. A més, trobareu també alguns exercicis autocorrectors que us permetran saber si ho heu entès tot. T'hi animes?

Learning English with “La Casa de Papel” (A partir de 16 anys)

És moment de practicar una mica de “listening” i “writing”, però aquest cop ho farem una mica més interessant amb la proposta de @pdeprofesor. Has vist “La Casa de Papel”? Quant creus que saps sobre aquesta sèrie de Netflix? Posa’t a prova! Descarrega’t l’arxiu que adjuntem i fes les dues activitats en què has de triar la resposta correcta després de veure aquest vídeo de YouTube fins al minut 1:55. Ara toca fer el “writing”, així que deixa volar la imaginació i escriu com seria si fossis un d’ells. Ep! Tot això en anglès, eh? 

*El pròxim dijous compartirem les respostes correctes, així que tens tota la setmana per fer-ho!

Are you ready? Let’s do this!

Com ja sabeu, l’esport és molt important per mantenir una bona salut tant física com mental. En aquests dies de confinament en que no podem sortir a l’aire lliure a caminar ni a jugar, us proposem un seguit d’activitats per que us mantingueu actius des de casa.

Ioga amb animals per a infants ( De 3 a 5 anys)

Des del canal de Smile and Learn ens ofereixen un seguit de vídeos per introduir als nostres infants a la pràctica del ioga. Aquesta pràctica permetrà als nostres fills i filles treballar la força i la flexibilitat alhora que aprenen a tenir estones més relaxades i de concentració en un mateix. En aquest vídeo que us proposem es fa una explicació d'algunes de les postures (asanas) més bàsiques del ioga. En el mateix canal trobareu diferents vídeos que us permetran endinsar-vos més en la pràctica. Us recomanem que feu la pràctica amb els vostres fills o filles, ja que pot ser un moment compartit molt agradable i l'inici d'una nova rutina familiar.

Esport a ritme de "Waka Waka" ( De 6 a 12 anys)

Moltes de les escoles han introduït la pràctica de les coreografies dins l'assignatura d'Educació Física. El conegudíssim joc Just Dance ens ajudarà a seguir amb aquesta línia des de casa. El millor? No cal que compreu el joc, ja que a YouTube hi ha un munt de coreografies que pots practicar des de casa. Nosaltres us proposem aquesta per donar alegria a aquestes setmanes. I us llancem un repte familiar: sou capaços d'aprendre-us la coreografia, gravar-vos i fer-nos arribar un vídeo? Ens agradarà molt veure-us a tots i totes ballant!

Zumba per a principiants (A partir de 12 anys)

Seguim amb la música per acompanyar-nos mentre fem esport. Per als més grans us proposem una rutina de Zumba per a principiants. Mentre ballem, estarem fent esport d'una manera més divertida i motivadora. Us proposem un vídeo però ja sabeu que a YouTube n'hi ha molts més. Estar a casa no és excusa per no posar-nos en forma! Si practiquem activitats com aquesta cada dia podrem aprofitar aquestes setmanes per agafar la rutina de fer esport diari i millorar així la nostra salut física i mental. Practicar esport i Zumba en família ens ajudarà a compartir estones divertides tot fent exercici físic.

El joc de les estàtues (De 3 a 5 anys)

Per aquest joc només necessitem tenir un espai més o menys ampli que ens permeti ballar i una llista de cançons amb ritmes molt variats.
Es tracta de posar una cançó i tots hem de ballar al ritme de la música: si és una cançó lenta, els nostres moviments seran més lents i harmònics; si és una cançó més ràpida, els nostres moviments seran més ràpids i contundents.
Posem la música durant una estona i ballem tots junts. Però cal estar atents! En qualsevol moment, l'adult que dinamitza l'activitat pot parar la cançó. Quan es pari la cançó, tothom ha de quedar-se quiet com una estàtua. No val moure's. La primera persona que es mogui, decidirà quina cançó és la següent que toca.

Repassem les notes i els ritmes (De 6 a 12 anys)

Us proposem dos jocs interactius que ens permetran repassar les notes musicals i els ritmes. Els dos tenen diferents nivells i cada nivell té diferents reptes a superar. Sobretot ens caldrà parar bé l’oïda i utilitzar la nostra memòria. Només d’aquesta manera podrem superar tots els reptes que se’ns presenten. 

Línia temporal de la música (A partir de 12 anys)

Per als més grans us proposem una línia temporal sobre la música. En aquest enllaç hi apareixen tots els estils de música i si cliques sobre el que més t'agrada podràs veure la seva evolució, els diferents subgèneres que se'n deriven i els artistes més destacats i la seva discografia. També tens una línia sobre les bandes sonores més emblemàtiques de la història!
A més, si cliques sobre d'un artista en concret, també podràs tenir més informació sobre aquest. Per acabar, només que busquis el nom de l'artista que t'interessa a YouTube i podràs descobrir la seva música. Ens expliques quin/a artista has descobert últimament? Pots buscar-lo amb el buscador de la web i potser apareix!

Separem el pebre de la sal (De 3 a 6 anys)

  1. Agafa un plat i posa-hi sal i pebre.
  2. Barreja-ho tot. 
  3. Agafa un retolador de plàstic i frega’l amb força en una tela.
  4. Passa el retolador per sobre del plat i els grans de pebre hi quedaran enganxats.
  5. Pots repetir el procediment tantes vegades com vulguis i comprovar que passa si fregues el retolador amb més o menys força a la tela o durant més o menys temps. 

Què passa?

Quan fregues amb força el retolador amb la tela, aquest es carrega d'electricitat. Això produeix electricitat estàtica; ara el retolador atreu la sal i el pebre. Els grans de pebre són més lleugers que els de sal, per això salten en primer lloc cap al retolador. Per això no s’ha de mantenir el retolador molt a prop a sobre el plat ja que els grans de sal també podrien enganxar-se i no és el que volem.

Explicació (cal adaptar-la a cada infant)

L'electricitat no és solament el que surt d'un endoll o d'una bateria. També és una potència natural i un element del nostre univers, ja que, tot el que ens envolta està compost per àtoms. El nucli d'un àtom està carregat positivament i atreu electrons que estan carregats negativament. Com les càrregues s'equilibren mútuament, un àtom té electricitat neutra. És pel que sentim molt rares vegades l'electricitat al nostre voltant, ja que les càrregues dels àtoms estan generalment equilibrades. Quan alguns objectes es toquen entre si o es freguen amb força els uns contra els altres, els electrons poden desprendre's, creant el que anomenem electricitat estàtica; per exemple, una pinta pot absorbir els electrons del cabell. El cabell es carrega ràpidament de manera positiva i es crespa. Quan en un núvol hi ha forts moviments d'aire que fan remolins amb les gotes d'aigua i els cristalls de gel, sorgeixen llamps i trons, perquè es trenquen les càrregues positives i les càrregues negatives. L'atracció mútua és tan forta que fa esclatar enormes espurnes la qual cosa produeix un llampec.

Els estats de la matèria (De 6 a 12 anys)

  1. Posem aigua a la glaçonera i la posem al congelador. Si anem obrint cada poca estona, comprovarem que, en refredar-se, es comencen a formar cristalls de gel que van augmentant fins a obtenir una massa compacta de gel.
  2. Quan ja tinguem l'aigua congelada, posem glaçons a l'olla i la tapem. Ho col·loquem a sobre el fogonet i l'encenem.
  3. Amb l'augment de temperatura, els glaçons es fonen. Si anem obrint amb compte cada poca estona, veureu com els glaçons es van transformant en aigua líquida.
  4. Si seguim escalfant l'aigua, hi haurà un moment que començarà a bullir. Haurem arribat al punt d'ebullició. L'aigua s'evaporarà i passarà a estat gasós. Podem obrir una estona la tapa per veure com surt el vapor.
  5. Si tornem a tapar, quan el vapor d'aigua entri en contacte amb la tapa de l'olla, que està més freda, el gas es condensarà i es formaran petites gotes d'aigua.
  6. Podeu provar d'utilitzar diferents tipus d'aigua (salada, amb llimona, etc.), per veure si es comporta igual, si totes es congelen en la mateixa estona o si totes bullen en la mateixa estona.

Explicació (cal adaptar-la a l'edat de cada infant)
La matèria pot presentar-se en tres estats sense canviar la seva composició química: sòlid, líquid i gas. Les substàncies en estat sòlid mantenen, en general, la seva forma i volum. Les substàncies líquides mantenen el volum però no tenen una forma definida; sinó que s'ajusta al recipient que les conté. La matèria en estat gasós, en canvi, ocupa tot l'espai disponible; no té ni volum ni forma definits.

Un canvi d'estat, o transició de fase, és el pas d'un estat a l'altre a causa d'unes condicions específiques de pressió i temperatura, en les quals la matèria absorbeix o allibera energia. Les transicions que s'observen a l'experiment són: la solidificació; és a dir, el pas de líquid a sòlid per una disminució de temperatura per sota el punt de congelació de la substància o augmentant la pressió. La fusió; el pas de sòlid a líquid per un augment de temperatura superior al punt de fusió de la substància. L'evaporació; el pas de líquid a gas per un augment de temperatura (tot i que, si arriba a ebullició, és perquè ha superat el punt d'ebullició de la substància). I, per últim, la condensació; el pas de gas a líquid per refredament i/o compressió. La sublimació (el pas directe de sòlid a gas) i la sublimació inversa (el pas directe de gas a sòlid) no s'observen en aquest experiment però tenen lloc de forma natural sempre que es donin les condicions de temperatura i pressió adequades.

Flotabilitat (A partir de 12 anys)

Descobrim el principi d'Arquimedes:

  1. Omplim un cubell d'aigua.
  2. Intentem submergir una carmanyola buida i tapada: no s'enfonsa.
  3. Provem de submergir una canica: s'enfonsa.
  4. Posem la canica dins la carmanyola i ho submergim: flota.
  5. Podem provar d'afegir moltes caniques dins la carmanyola per comprovar si s'arriba a enfonsar o observar què passa amb altres objectes.

Explicació (cal adaptar-la a l'edat de cada jove)
La flotabilitat és la capacitat d'un cos de mantenir-se a la superfície d'un líquid; ja que l'empenyiment del líquid és superior al pes de l'objecte. L'empenyiment, segons el principi d'Arquimedes, és equivalent al pes del fluid desallotjat pel cos i, per tant, depèn de la densitat del líquid, del volum del cos submergit i de la gravetat.

A partir de les observacions realitzades s'arriba a la conclusió que els objectes que són menys densos que l'aigua floten. Si els objectes contenen aire (menys dens que l'aigua), com el cas de la carmanyola, no s'enfonsen perquè l'empenyiment de l'aigua és superior a la força que exerceixen. Precisament per això la majoria d'embarcacions disposen d'una cambra d'aire: per augmentar la seva flotabilitat.

Extra extra! El repte de la salinitat

Comprovem com afecta la salinitat en la flotabilitat d'un ou:

  1. Omplim dos vasos amb aigua.
  2. Afegim sal a un d'ells a poc a poc. Regirant amb la cullera, cal dissoldre la quantitat més gran de sal possible fins a saturar la solución, és a dir, fins que la sal ja no es disolgui més (en 200 ml d'aigua es poden dissoldre 70 g de sal, aproximadament).
  3. Col·loquem un ou al vas que només conté aigua: se'n va al fons.
  4. Col·loquem un altre ou al vas amb sal dissolta: flota.
  5. Agafem el tercer got sense aigua i hi col·loquem l'últim ou.
  6. Plantegem el repte d'aconseguir que quedi en una posició central afegint aigua del primer got i dissolució d'aigua i sal del segon. Podem observar que si s'afegeix més aigua, l'ou s'enfonsa. En canvi, si s'afegeix aigua salada, l'ou torna a flotar.

Explicació (cal adaptar-la a l'edat de cada infant o jove)
La salinitat és la quantitat de sals dissoltes en un líquid, tot i que especialment es fa referència a l'aigua. El contingut de sals dissoltes afecta la densitat de l'aigua. La densitat és una de les variables que influeix en l'empenyiment que exerceixen els fluids sobre els cossos que hi estan submergits.

En el primer cas, la densitat de l'aigua no és prou elevada per fer que l'empenyiment sigui superior al pes de l'ou. Així doncs, l'ou s'enfonsa. En afegir sal a l'aigua i obtenir una dissolució saturada, augmentem la densitat del líquid; per tant, la força de l'empenyiment augmenta. En canvi, la força que exerceix l'ou, el pes, no varia. En aquest cas, l'ou flota en la solució saturada d'aigua i sal perquè l'empenyiment és superior al pes de l'ou. La posició intermèdia ens indica que s'ha arribat a un punt d'equilibri entre el pes i l'empenyiment.

Els divendres és dia de cine per a moltes persones. Per què no aprofitar que som a casa i fer un cinefòrum en família? És molt important veure pel·lícules adults i infants junts, ja que d'aquesta manera podem explicar-los algun tros que no entenguin i també podem veure la reacció que tenen als diferents esdeveniments que visualitzem. Avui us proposem pel·lícules per a totes les edats i algunes preguntes perquè hi pugueu reflexionar junts:

Toy Story (De 3 a 5 anys)

Fins a l’infinit i més enllà!

La clàssica pel·lícula de Disney on les joguines cobren vida quan els humans no mirem ens pot portar a reflexions molt interessants. Algunes de les preguntes que podem fer als infants són:

  • Què és el que més t’ha agradat de la pel·lícula?
  • Quin és el teu personatge preferit? Per què?
  • Com cuides tu les teves joguines?
  • Hi ha alguna joguina que ja no facis servir? Què t’agradaria fer amb ella?

Wall-E (De 6 a 8 anys)

Hi ha massa brossa en el seu pati? Hi ha molt espai a l’espai!

L’any 2800, el planeta Terra és ple de deixalles i sense vida, i en Wall-E segueix allà complint la seva missió (netejar el planeta) fins que coneix a l’Eva. Una pel·lícula que ens ajudarà a reflexionar sobre les deixalles que generem i com cuidem la nostra Terra. Algunes preguntes interessants que podem fer són:

  • Quina funció té en Wall-E? I quina té l’Eva?
  • Per què viuen els humans a l’espai?
  • Creus que podríem arribar a viure així?
  • Saps on van totes les deixalles que llencem a la brossa?
  • Què podem fer per cuidar el nostre planeta i no acabar com a la pel·li?

Big Hero 6 (De 8 a 10 anys)

"No puc impedir que hi vagis, però no t’hi deixaré anar sol".

Quan un gir inesperat dels esdeveniments, els implica en un perillós pla, un nen prodigi, el seu robot i els seus amics es converteixen en herois de l’altra tecnologia i participen en una missió per a salvar la seva ciutat. "Big Hero 6" ens ajudarà a treballar la importància de l’amistat i la cooperació, la diversitat familiar i l’educació emocional. Per reflexionar:

  • Com són en Hiro i en Tadashi?
  • Quina relació té en Baymax amb en Hiro?
  • Com s’ho fa en Baymax perquè en Hiro recuperi l’alegria?
  • Com és la gent que es troba? Què li ensenya cada personatge?
  • Quins valors creus que promou la pel·lícula?
  • Quina és l’escena que més t’ha agradat? T’ha ensenyat alguna cosa?

Billy Elliot (De 10 a 12 anys)

"Què sents quan balles?"
En Billy és un noi d'onze anys que viu en un poble miner i a qui li agrada més la dansa que boxejar; cosa que no és ben vista per la seva família ni la gent del poble. Una pel·lícula que treballa els estereotips, la diversitat sexual, l'autosuperació... Preguntes per reflexionar:

  • Com són els protagonistes de la pel·lícula?
  • Com és la relació de la família al principi? I al final?
  • Quines dificultats es troba en Billy a l'hora de dedicar-se al que a ell li agrada?
  • Hi ha alguns personatges que canvien al llarg de la pel·lícula. Quins són? Com canvien?
  • Quines coses creus que són masculines i quines femenines? Per què?
  • Sempre ets tu mateix/a? Hi ha algunes coses que et costen de fer o expressar?
  • Què diries si algun dels teus amics es volgués dedicar al ballet?
  • En Billy té el somni de ser ballarí, i tu? Tens algun somni?

Pequeña Miss Sunshine ( De 12 a 14 anys)

"El veritable perdedor és aquell que té tanta por a no guanyar que ni tan sols ho intenta".
Els Hoover són una família molt peculiar i l'Olive, la filla petita, vol ser la reina de la bellesa. Un cop de sort fa que la convidin a un certamen de bellesa i aquí comença un viatge que canviarà profundament tota la família. Una pel·lícula que ens parla d'emocions, de relacions familiars, d'estereotips i de convivència. Reflexiona:

  • Analitza cada personatge. Creus que podrien ser reals?
  • Què t'ensenya cada personatge?
  • Quines crítiques socials trobes en la pel·lícula?
  • Quins estereotips creus que critica aquesta pel·lícula? Són vigents en l'actualitat?
  • Creus que el sentit de bellesa és universal?
  • Quin sentiment et transmet aquesta pel·lícula?
  • Has après alguna cosa?

Pride (De 14 a 18 anys)

"El que m'han dit de les lesbianes m'ha deixat de pedra. Sou totes vegetarianes?"
Encara que al principi no s' entenguin, les circumstàncies fan que un poble miner i un grup de persones gays i lesbianes s'uneixin per una causa comuna tot i ser col·lectius completament diferents. Si voleu parlar i reflexionar sobre drets humans, LGTBIfòbia, acceptació pròpia, sida/VIH i compromís social, aquesta és la vostra pel·lícula. I per reflexionar...

  • Quines són les motivacions del poble miner i del grup LGTBI? En què es diferencien i en què s'assemblen?
  • Quines emociones estan presents en els diferents grups i com es van desenvolupant?
  • En quins moments apareixen amb més evidència els estereotips i prejudicis cap a l'homosexualitat?
  • T'has avergonyit alguna vegada d'algú? Per quin motiu?
  • Creus que avui en dia s'ha superat la discriminació LGTBI+? Què pots fer tu per fomentar la igualtat?

Ciudad de Dios (+ de 18 anys)

“La favela havia sigut un purgatori. Es va tornar un infern”.

Basada en fets reals, descriu el món del crim organitzat d’un suburbi de Rio de Janeiro a finals dels anys setanta. Buscapé és un nen d'11 anys que vol ser fotògraf, però primer ha d’aconseguir sobreviure en un món de drogues, tràfic, violència i assassinats. Una pel·lícula dura que ens permet treballar temes com el tràfic de drogues, la pobresa, la necessitat de supervivència i els somnis. Us deixem algunes preguntes:

  • Què és el que més t’ha impactat de la pel·lícula? Per què?
  • Com descriuries els personatges?
  • Creus que hauries pres decisions diferents si fossis en Buscapé?
  • Creus que l’entorn influeix en el desenvolupament dels infants? En quin sentit?
  • Eres conscient d’aquesta realitat? Creus que es podria repetir en el nostre context?
  • Quines emocions detectes en els diferents personatges al llarg del film?

Pot Còsmic (3-5 anys)

T’has imaginat mai com seria tenir un tros de l’univers a la teva habitació? T’ajudem a portar l’univers a casa! Necessites: 

  • Un pot amb rosca de la mida que vulguis: pot de melmelada, salsa de tomàquet, llegums, olives, etc. Renta'l bé abans d'utilitzar-lo!

  • 2 o 3 colorants de diferents colors (recomanem blau marí, blau clar, lila, negre o vermell). Pots aprofitar colorants alimentaris caducats, però en aquest cas, el color marxarà en 2 o 3 dies. Una oportunitat per fer un pot còsmic nou!

  • Escuradents

  • Purpurina (del color que més t’agradi)

  • Cotó

  • Recipients i culleretes per tenyir l’aigua

Comencem!

  1. Omple el pot fins a la meitat d’aigua.

  2. Afegeix el colorant que vulguis amb l’ajuda d’un escuradents. Recorda de llençar l’escuradents després de fer-lo servir, així no contaminem el colorant amb altres colors. Barreja-ho tot amb una cullera. Un consell! Pots començar pel color lila amb un toc de negre per donar-li la profunditat de l'univers.

  3. Afegim cotó a trossos, fins que surti una mica de cotó blanc per sobre de l’aigua.

  4. És hora de posar-hi les estrelles. Afegim una mica de purpurina i ho barregem.

  5. Ara afegim més cotó.

  6. En un recipient a part tenyim una mica d’aigua d’un altre color, per exemple vermell. Afegim l’aigua tenyida al nostre pot còsmic i li posem una mica més de purpurina.

  7. Podem repetir el pas 5 i 6 les vegades que vulguem segons la mida del nostre pot. Per exemple, pots afegir una mica de blau marí.

  8. Tapem bé el pot i... Ja està! Ja teniu una mica d'univers a les vostres mans!

 

Cometa (De 6 a 10 anys)

Un cometa és un tros de gel, roca i gas que vola a través de l'espai. Quan s'acosten al sol, s'escalfen. Podem veure la seva lluentor i les seves llargues cues. En aquesta activitat, podràs realitzar el teu propi cometa que pot volar pel menjador. Necessites: 

  • Escuradents o pals de gelat
  • Cinta metàl·lica
  • Tisores
  • Paper d'alumini

En aquest enllaç podràs veure molt gràficament com es fa. 

Sonda espacial ( + de 12 anys)

T'agradaria ser enginyer en cap d'una important missió de la NASA? En aquesta activitat, dissenyaràs el satèl·lit més modern i més gran. El teu satèl·lit podria ajudar-te a estudiar els esdeveniments de la Terra, prendre fotografies dels planetes del sistema solar, controlar el Sol i fins i tot descobrir planetes en altres zones de l'univers.

En aquest enllaç trobaràs exemples de satèl·lits fets amb material reciclat. 

Construeix la teva pròpia sonda espacial!

 

Tu decideixes com vols que sigui el satèl·lit, però ha de tenir uns elements bàsics: 

  • Contenidor: per mantenir els aparells en el mateix lloc i perquè protegeixi els instruments.
  • Font d'energia: necessitaràs alguna cosa per donar-li electricitat al teu satèl·lit, de manera que tots els aparells funcionin. Possibles opcions: panells solars o bateries de fantasia. 

  • Instruments científics: Per això llances el teu satèl·lit! Els instruments poden prendre fotografies de galàxies i planetes allunyats en el nostre propi sistema solar, mesurar les substàncies químiques presents en l'atmosfera de la Terra o controlar l'activitat del Sol de prop.

  • Sistema de comunicació: Necessitaràs alguna manera de comunicar-te amb la Terra. Les antenes (amb forma de plat o de pilar i vares) són una bona manera de fer-ho.

  • Sistema de localització: Assegura't de tenir alguna cosa que li indiqui al satèl·lit cap a on es dirigeix i quin costat és "a dalt". Alguna cosa que observi les estrelles (rastrejador d'estrelles) o el Sol (rastrejador del Sol) et servirà.

Programem robots (De 3 a 5 anys)

Per aprendre a programar robots, primer cal haver entrenat la nostra lògica i el nostre raonament. Per això, és molt important practicar les seqüències temporals. Avui et convidem a entrar al joc de les matemàtiques. Si cliques a la Mariona, podràs practicar amb un joc que es diu Històries Temporals. D’aquesta manera estaràs a punt per començar a programar més endavant. Comencem?

Construïm una galàxia programant (A partir de 6 anys)

En aquest trencaclosques hauràs de guiar en BB-8 i l’R2-D2 i seguir les instruccions de la Rey. D’aquesta manera aconseguiràs ajudar la Galàxia! Si tens entre 6 i 11 anys, hauràs d’escollir la versió blocs. Aquesta versió és en castellà i hauràs de programar els blocs per completar els reptes de cada nivell. Som-hi!

Si tens més d'11 anys, pots fer-ho amb la versió de Java Script. És en anglès, així que practicaràs idiomes i, per resoldre els reptes, tindràs dues possibilitats: arrossegar els blocs amb les instruccions, o bé, escriure directament les instruccions en el llenguatge de programació JavaScript. T'atreveixes?

Fem ratatouille

Recepta per a 4 persones

Us proposem una manera divertida d’aprendre matemàtiques a la cuina. Amb aquesta activitat podem treballar les textures dels aliments (0-3 anys), aprendre sèries i motricitat (3-5 anys), tipus de verdures i hortalisses (6-8 anys), les unitats de mesura (9-12 anys) i perquè les albergínies perden l’amargor amb la sal (12-16 anys).

INGREDIENTS

  • 500 gr d’albergínia
  • 375 gr de carbassó
  • 2 cebes
  • 1 pebrot vermell

 

  • 2 grans d’all
  • 125 ml d’oli d’oliva verge extra
  • Herbes provençals
  • Sal i pebre al gust.

Preparació pas a pas

Comencem tallant l’albergínia en rodanxes de mig centímetre i les posem en un bol amb sal perquè perdi la seva amargor. Mentrestant, tallem la resta d’hortalisses: ceba, pebrot i carabassó. També en rodanxes de mig centímetre. Piquem l’all i el reservem.

Preescalfem el forn a 180º. Busquem una font apta per al forn amb els costats alts perquè s’aguantin les hortalisses i la pintem bé amb oli.

Ara arriba el moment de fer sèries: anem col·locant les rodanxes de les verdures en l’ordre que vulguem. Perquè quedi més bonic és important seguir sempre el mateix ordre i que els colors estiguin saltejats. Ho posem fent un cercle a la safata.

En un bol barregem 3 o 4 cullerades d’oli amb les herbes provençals i l’all picat i distribuïm la barreja per sobre de totes les verdures. Hi afegim sal i pebre al gust i ho posem al forn fins que les verdures estiguin fetes. Bon profit!

La flor

Destaquem allò que ens agrada dels altres i d’un mateix. Necessitarem: fulls de paper, colors i retoladors.

  • Cadascú dibuixa una flor amb molts pètals i que ocupi tot un full. Posem el nom al centre de la flor.
  • Passem el full a la persona que tenim al costat perquè escrigui 3 qualitats positives nostres (una a cada pètal) i anirà passant per tots els membres de la família.
  • Quan ens retornen la flor és important llegir tot el què ens han escrit, valorar com ens sentim, acceptar-ho i agrair-ho  (si cal, preguntar algun aclariment).
  • Completem els pètals o espais que queden en blanc amb qualitats que nosaltres creiem que tenim i no ens han dit i ens comprometem a “regar” les nostres qualitats i a recordar-nos-les quan tinguem un moment de baixa autoestima. (Si algú ho desitja, pot llegir en veu alta les seves qualitats presentant-se:  Jo sóc...”).
  • Acabar amb la reflexió sobre si acostumem a destacar el que ens agrada dels altres (quant temps feia que no ens ho deiem?).

El pot de la felicitat

Destaquem els moments positius. Necessitem un pot, fulls de colors o blancs i retoladors.

  • Parlem sobre quins són els ingredients que creiem que hi hauria d’haver en una recepta de la felicitat. Deixarem que expressin els seus ingredients. (Si no surten moltes idees, podem oferir algun exemple: salut, amor, respecte i tolerància, rialles, fantasia, petons, etc.).
  • Recordem moments en què hem gaudit d’aquests ingredients i els escrivim en una tira de paper de colors. Cada moment de felicitat ha d’estar en una tira de paper.
  • Posem tots els paperets en un pot. (Expliquem que es pot anar fent créixer amb més bons moments viscuts).
  • En situacions en què no ens sentim tan feliços, prendrem una mica d’aquest pot de la felicitat, llegint els paperets i recordant bons moments. Durant aquests dies també es poden anar afegint paperets, amb moments bonics que estem vivint.

Massatges

Proposem un primer massatge energitzant i un segon més relaxant. Necessitarem: catifes, coixins i altaveu per posar música.

Tots els participants hauran de seure al terra en cercle, per tal que tothom faci el massatge a la persona del davant i així successivament. Una persona adulta pot anar guiant el massatge amb les fórmules que se li acudeixin (per exemple: ara només amb la punta dels dits, ara fort com si trepitgessis un elefant...).

Durant els massatges us proposem escoltar músiques que es treballen a l'escola com "La màquina d'escriure" i "Els massatges de la Dàmaris Gelabert"

Autoretrat

Fem un autoretrat amb materials que tinguem per casa. Necessitem: fulls o cartolina, tisores, cola i retalls i materials que trobem per casa. 

  • Busquem objectes i/o materials que tenim per casa i creiem que poden anar bé: fils, llanes, taps d’ampolles, clips, gomes…
  • Posem tots els objectes sobre una taula i cada persona escull 10. Seleccionar objectes que puguin simbolitzar alguna de les teves qualitats.
  • Fem un collage en format autoretrat, utilitzant els objectes i materials seleccionats. Podem fer diferents proves de composició i quan n’estiguem convençuts ho enganxem a la cartolina o al full.
  • Quan tota la família hagi fet el seu autoretrat, els exposarem com en una galeria d’art i cadascú explicarà la seva obra. 

Assaborir el menjar

Sovint mengem massa ràpid i ni masteguem bé ni gaudim del menjar. Amb aquesta activitat ens adonarem de tot el que ens estem perdent. Necessitem: qualsevol aliment.

  • Repartim l'aliment amb el que es vulgui treballar. L'olorem, el mirem, el toquem i pensem com sonarà quan el posem a la boca.
  • El posem a la boca i el mantenim sense menjar durant 2 minuts.
  • Assaborim l'aliment: On notem el gust? Quina textura té?  Què notem a la llengua, al paladar i a les dents?
  • Tanquem els ulls i pensem en altres gustos que ens recordin al d'aquest aliment. 

Ampolles sensorials (de 9 mesos a 2 anys)

Es tracta d’una proposta sensorial a través de la qual es potencia l’atenció, la coordinació i la motricitat de l’infant. Consisteix a presentar les diferents ampolles sensorials i deixar que l’infant realitzi l’exploració. Observeu com la mira, sacseja, pica amb altres ampolles o la superfície, la mira, la llença, la fa rodolar...

Per començar a jugar, necessitem:

  • Ampolles petites de plàstic.
  • Materials que aportin diferents efectes visuals i sonors, com ara aigua amb colorant o pintura, aigua amb purpurina, aliments secs (macarrons, arròs, llenties...), boletes de paper…

Assegureu-vos que les ampolles no es puguin obrir. Podeu fer servir cinta adhesiva o silicona. Així mateix, cal assegurar un correcte estat i higiene de tots els elements que s’ofereixen durant l’activitat.

Comparteix
Opina