La idea de cobrir les places amb biopanells, guanyadora de la Climathon de Viladecans

21 joves participen a la hackaton ambiental

Project Earth va ser la proposta guanyadora de la Climathon de Viladecans 2023, una hackaton que es va celebrar dissabte al Cúbic amb l’objectiu de buscar solucions a les illes de calor i planificar ciutats més sostenibles i habitables. El projecte proposa cobrir les places amb biopanells i posar a sobre gespa que pugui generar energia neta. També suggereix la instal·lació d’un sistema de canalització que reculli l’aigua de pluja que es filtri i que aquesta es pugui polvoritzar a través d’un sistema polvoritzador. Aquesta hackaton s’engloba dins el programa Climathon, el major esdeveniment internacional sobre canvi climàtic. Enguany se celebra a 38 ciutats del món, 8 d’elles espanyoles, per incentivar la participació ciutadana al voltant d’aquest problema global.

A Viladecans, 21 joves d’entre 16 i 18 anys de diferents instituts de la ciutat van dedicar la jornada a fer propostes sobre el tema escollit a Espanya, la problemàtica de les illes de calor. La hackaton, organitzada per l’Ajuntament, va tenir lloc entre les nou del matí i les set de la tarda. Una veritable marató d'idees on la creativitat i el talent local es van unir per a abordar els desafiaments del clima. Els joves participants van assistir a una xerrada sobre canvi climàtic i els efectes de les illes de calor impartida per Mauro Manca, arquitecte especialitzat en arquitectura sostenible, eficiència energètica i economia circular, i després van conformar equips de tres persones per enfrontar-se al repte demanat. En els processos d’ideació, estaven acompanyats per experts que els van ajudar en el prototipat d'idees i conceptes. Les presentacions de les propostes les van defensar davant un jurat especialitzat i vinculat al repte.

A banda del projecte guanyador, el jurat també va voler destacar com a finalista el projecte Green Nuke, que proposava la implantació de jardins verticals i penjants a carrers i places on hi hagi molta acumulació de calor. L’equip guanyador se’n va endur com a premi una bicicleta urbana per cada membre de l’equip. La resta de joves, només pel fet de participar, van rebre un bo anual a l’AMBici.

Amb aquesta iniciativa es vol transmetre coneixements sobre el canvi climàtic i la transició ecològica a la gent jove, apropar-los el concepte d'emprenedoria innovadora i apoderar-los perquè prenguin un rol actiu en el canvi climàtic i social.

Ciutats més sostenibles i espais urbans més saludables

La Climathon busca aconseguir espais urbans i comunitaris saludables, que millorin la qualitat de vida de les persones, i reduir les emissions de CO₂. Les vuit ciutats espanyoles que participen en l’acció són Viladecans, Cartagena, Eibar, Las Palmas de Gran Canària, Múrcia, Madrid, Sevilla i València. Una vegada es facin les Climathon de València i Las Palmas, les últimes a dur-se a terme, es reuniran totes per valorar i compartir les propostes fetes amb l’objectiu de cercar les solucions més eficaces per a les ciutats.

El programa està impulsat per CitiES 2030, la Plataforma de Col·laboració per a la Neutralitat Climàtica de les Ciutats Espanyoles, i EIT Climate-KIC, la major col·laboració pública-privada d'Europa centrada en la innovació per a mitigar el canvi climàtic i adaptar-se a aquest. Des dels seus inicis en 2015, EIT Climate-KIC ha propulsat més de 900 Climathon a tot el món, amb la participació de més de 35.000 persones. A Espanya, s'han realitzat 54 Climathon en 24 ciutats, demostrant així el compromís del país en aquesta lluita global.