Menús nadalencs amb segell local

La gastronomia està molt lligada a la celebració de Nadal i encara que generalment les receptes coincideixen moltes vegades, cada casa és un món i no és fàcil decidir què cuinar per poder satisfer a tothom. És en aquest sentit que el Gremi d'Hostaleria s'ha proposat fer que els menús de Nadal no siguin un mal de cap per a qui hagi de cuinar els dies de festa. Per això, els dies 11 i 18 de desembre prepararà unes receptes en directe als mercats municipals per mostrar com fer plats senzills amb productes de temporada. Els xefs de Vilateca, La Candela, Cal Mingo i Can Martí cuinaran sis receptes nadalenques explicades pel xef local Manel Sousa en El petit llibre de la cuina de Nadal.

 

Crema de carbassa amb tàrtar de tomàquet i llagostins

  • 500 gr de carbassa
  • 40 gr de fonoll
  • 1 porro
  • 1 dente d'all
  • 1 litre d'aigua
  • 6 llagostins
  • 3 tomàquets
  • 1 llimona
  • Oli d'oliva, sal i pebre

Magret d'ànec amb salsa de magrana i xips d'albergínia

  • 2 magrets d’anec
  • 1 porro
  • 1 dent d’all
  • 2 taronjes
  • 2 magrana
  • 3 carxofes
  • Farina
  • Oli d'oliva, sal i pebre

Comencem fent unes marques amb el ganivet a la carn del magret, diagonals que es creuen formant rombes. Això és perquè pugui inflar-se sense trencar-se. Després en una paella a foc mig alt daurem la part del greix durant uns cinc minuts. No cal afegir oli, ja que aquesta en fondre's ens ho proporcionarà. Una vegada daurada la base, li donem la volta i daurem la cara superior durant altres cinc minuts a foc mig baix. Quan s'hagi daurat, retirem de la paella i reservem calenta en el forn precalentat a 100 °C. Podeu embolicar-ho en paper d'alumini. Ara, en la mateixa paella i amb el mateix oli, daurem la ceba picada fina. Després afegim la magrana desgranada i també un rajolí de vinagre. En aquesta ocasió he emprat un aromatitzat a la maduixa, però un de Mòdena serà suficient. Deixem que s'evapori una mica, afegim el suc que hagi pogut deixar anar l'ànec en el forn i llest.

Sopa de peix

  • 4 lloms de lluç
  • 250 gr de petxines
  • 500 gr de musclos
  • 1 sípia mitjana
  • 500 gr gambes
  • 1 pebrot vermell i un vermell
  • 1 ceba
  • 2 alls
  • 1 fulla de llaurer
  • Julivert, safrà i pimentó de la Vera
  • Sal i pebre
  • Fumet de peix

En una cassola obrim els musclos amb una mica d'aigua. Els posem a coure, tapem i quan s'obrin els retirem. El brou el reservem per incorporar a la sopa, ja que, li dóna un toc genial. Comencem el sofregit escalfant l'all, i les verdures a foc lent. Durant uns 20 minutos. Seguidament afegim la sépia neta i tallada en trossos petits. Ofeguem uns minuts. Afegim una cullerada de pebre vermella. 30 segons després incorporem el fumet de peix, el brou dels musclos, el safrà i les herbes aromàtiques. Tallem el lluç en trossos mitjans i l'incorporem. Les cloïsses i les gambes pelades també. Es faran en uns 8 minuts més o menys. Incorporem abans de servir els musclos sense les barbes. Podem servir-la amb fideus o amb arròs, això ja depèn del nostre gust.

Xai farcit de bolets amb salsa de taronja

  • 1/2 costellar de xai desossat
  •  Bolets
  •  Pell de taronja i el suc de la taronja
  • Ceba
  • 1 punta de farina
  • Els sucs del xai rostit
  • Gingebre
  • Sal i pebre

Demanem al carnisser que ens desossi el llom de xai i l'obri per emplenar. Preparem una crema per al farciment, escalfant a foc lent una ceba, saltejant amb ella uns boletus picats i agregant la quarta part de la pela d'una taronja molt picada. Barregem tot i afegim una punta de farina i lliguem aquest farciment. Estenem el xai i posem el farciment per damunt. Una vegada enrotllat i format de nou el cilindre del llom de xai, l'emboliquem en film i l'escaldem perquè guardi la seva forma. Després ho marquem a foc molt fort en una paella per a daurar bé tota la superfície. Col·loquem en una font de forn el cilindre i rostim a 190ºC durant uns 45 minuts, traient la carn i reservant-la. Afegim el suc d'una taronja als sucs del xai i reduïm fins a obtenir una salsa més travada. Assaonar amb gingebre ratllat, sal i pebre.

I de postre...

Pinya rostida

  • 1 pinya
  • Mantega
  • Mel
  • Canyella
  • Sucre morè

Unes postres d'hivern delicioses i molt simples de fer. Perquè la pinya tingui un toc hivernal, en aquesta recepta rostim la pinya i l'amanim amb canyella i mel. No trigaràs ni 10 minuts a tenir unes postres plenes de vitamines i fibra ideal per a aquestes dates. Netegem bé la pinya, traient-li els extrems i la pell i el tronc dur del mig. Partim la pinya en quarts, i realitzem talls regulars d'1 cm aproximadament. En una cassola posem la mantega, la mel, la canyella, i el sucre, i quan estigui agafant calor, afegim la pinya, i la deixem fins que agafi color fosc.

Bavarois de turró

  • Una barra de torró de Xixona.
  • 400 ml de nata líquida per muntar (35% matèria grassa)
  • 1 natilla de vainilla
  • 4 cullerades de sucre
  • 3 fulles de gelatina neutra.

Comencem triturant el torró de Xixona, el reservem. Després, posem les fulles de gelatina en un recipient amb aigua perquè s'hidratin, les deixarem en remull uns minuts fins que estovin totalment. Escalfem uns 50 ml de nata i, fora del foc, li afegim la gelatina escorreguda, removent perquè es desfaci. Barregem en un bol les natilles de vainilla amb la gelatina, sense parar de remoure amb un batedor de varetes i afegim el torró i el sucre. Muntem la nata restant (ha d'estar ben fregida) i, amb un espàtula, l'anem incorporant a la barreja de torró, barrejant de baix a dalt amb moviments envolupants perquè no perdi esponjositat, fins que estigui tot ben integrat. Omplir els motlles individuals o un motlle gran amb la bavarois, tapar amb paper film i congelar. Si es desitja, abans de tapar amb el plàstic pot posar-se una capa de bescuit perquè serveixin de base. Perquè sigui més fàcil desmoldar, millor que labarreja estigui congelada. Guardar a la nevera fins al moment de servir.

Menús solidaris

A banda d'una proposta culinària per a la ciutadania, el Gremi d'Hostaleria participa també enguany a la campanya de Nadal amb els menús solidaris. El 19 de desembre cinc establiments adherits a aquesta associació de restauració prepararan un menú nadalenc per a persones en situació de vulnerabilitat. Perquè tothom pugui gaudir d'un àpat de Nadal. Creu Roja serà l'encarregada de recollir els menús als restuarants i fer-los arribar als domicilis corresponents.

Consulta aquí la resta d'activitats solidàries que es realitzaran a la ciutat.

Comparteix
Opina