Viladecans renova la distinció de Ciutat de la Ciència i la Innovació

El Ministeri de Ciència, Innovació i Universitats ha renovat a Viladecans el distintiu de Ciutat de la Ciència i la Innovació, conjuntament amb altres quinze ciutats i municipis que van ser les primeres en obtenir el guardó al 2010. Per optar a la renovació, més de 60 empreses, associacions locals i entitats han donat suport a la ciutat mitjançant cartes adreçades al ministeri.

Polítiques innovadores

L’ IND+I, la Xarxa d’Innovació Educativa o el projecte Bee Happy són exemples dels projectes innovadors que s’han desenvolupat a Viladecans i que han fet renovar una vegada més el títol a la ciutat.

Les polítiques innovadores del municipi, incloses a la candidatura, s’estructuren a través de 50 projectes municipals en marxa que fan de la ciutat gestora de processos innovadors. Aquests projectes, pensats per ser desenvolupats en els propers anys, s’agrupen en tres blocs:

  • Bloc de Ciutadania: Innovació Educativa,  Cultura Innovadora, Innovació, Energia i Sostenibilitat.
  • Bloc d’Organització Interna: Govern Obert i Transparència,  Gestió Municipal Innovadora, Innovació Interna i Administració Electrònica.
  • Bloc Innovació Empresarial: Coneixement i Tecnologia, aportació de valor a empreses i emprenedors; i desenvolupament de l’ecosistema Innovador.

A més, existeixen plans generals i projectes transversals com l’Estratègia de Desenvolupament Sostenible (DUSI); el Model de Gestió Smart City o el projecte Vilawatt.

 

W!LADECANS, el primer reconeixement Innpulso de la ciutat

Viladecans va rebre la distinció el 2010 per l’“important esforç i compromís que ha vingut exercint la ciutat en el camp de la Recerca, Desenvolupament i Innovació i per la seva contribució, des de l'esfera local, al canvi de model productiu”. Destacaven, principalment, les actuacions emmarcades en el projecte W!lLADECANS, que es va convertir en la nova identitat digital de la ciutat agrupant els projectes tecnològics de la localitat. Encara avui dia, la marca W!lLADECANS acull un seguit de projectes tecnològics que tenen per objectiu lluitar contra el risc d’exclusió social, apostar per la fibra òptica i la molt alta velocitat d’Internet, la promoció de l’èxit escolar; de manera que la ciutat esdevingui un ‘living lab’ per promoure l'experimentació en entorns reals i amb la participació dels ciutadans i ciutadanes.

Es va valorar també un sistema local d’innovació que incloïa l’impuls del Parc de Negocis i de l’espai universitari Agròpolis, el treball en tecnologies de la Fundació Ciutat de Viladecans i la dinamització dels agents, socials i econòmics, de l’ecosistema d’innovació.

L’associació ARINN i la Xarxa Innpulso

Gràcies al guardó, l’Ajuntament de Viladecans forma part de l’associació ARINN (Xarxa de Ciutats de la Ciència i la Innovació) junt amb altres 63 municipis.

La xarxa ha estat potenciant l’intercanvi d’experiències i s’ha organitzat en diferents grups de treball que han concretat esdeveniments i han generat coneixement compartit per impulsar la compra pública innovadora, el foment de la innovació a les pròpies administracions, i l’impuls de la innovació a pimes i emprenedors.

La Xarxa Innpulso és un agent cada vegada més actiu de promoció de polítiques innovadores. Per això, en el plenari el gener d’aquest any es van erigir com a eixos conductors la compra pública innovadora com a eina tractora de l’I+D+i; el suport a les pimes per participar en projectes que tinguin en compte els reptes tecnològics plantejats per les ciutats i  la col·laboració entre municipis per concretar projectes d’innovació en context europeu (programa HORIZON 2020 i/o fons FEDER).