Viladecans contra el canvi climàtic

Avui, ciutats de tots el planeta estan convocades a manifestar el seu compromís vers la lluita contra el canvi climàtic. Un repte global que rebrà una resposta al seu nivell amb la vaga d'estudiants que se sumen als "Friday for future" de l'activista Greta Thunberg, una vaga de consum i l'aturada de diversos centres laborals convocada per sindicats. Centres educatius de la ciutat porten tota la setmana treballant activament aquesta temàtica, amb accions com la neteja de la muntanya que han realtizat diversos/es estudiants de l'INS de Sales,  i es té constància que diversos nivells educatius s’han sumat a la vaga. 

En aquest sentit, en el ple municipal de setembre, s'ha aprovat una moció de declaració d'emergència climàtica en què es reconeix que "el planeta, com els éssers vius i els ecosistemes, es troben en greu perill" i que "estem a la vora d'un punt sense retorn a la vora del canvi climàtic". Tanmateix, la moció recolza les mobilitzacions convocades per al dia d'avui, tot reconeixent el paper de les entitats sindicals, mediambientals, socials i de la ciutadania que dia a dia desenvolupen activitats per la lluita contra el canvi climàtic.

L'admissió de les evidències científiques i l'acceptació de les mesures proposades en l'emissió d'emissió de gasos amb efecte hivernacle són considerades ineludibles per al futur del municipi. La moció posa l'èmfasi en la "formació, educació i informació" de la ciutadania sobre el que és necessari per frenar les emissions i realitzar una adaptació imprescindible a les conseqüències a la pujada de temperatura global; i aposta per un compromís polític ferm i vinculant, amb la consegüent assignació de recursos per fer front a la crisi.

Els punts clau de la moció

Es recull, entre els seus punts, l'aposta per continuar implementant el Pla d'Acció per l'Energia Sostenible (PAES), amb l'objectiu de dotar els acords polítics de les normatives i recursos necessaris per garantir les reduccions d'efecte hivernacle, que ens permetin arribar al balanç 0 abans de 2040.

L'aturada de la pèrdua de biodiversitat i restauració dels ecosistemes es postulen com a única resposta per evitar el col·lapse de tots els sistemes naturals, inclòs l'humà.

La moció de declaració d'emergència climàtica obre les portes a la creació d'una taula de treball participativa que sigui l'instrument de la presa de decisions ciutadana i que estarà integrada per experts en canvi climàtic i desenvolupament sostenible, pels tècnics municipals, representants de la comunitat educativa, entitats locals de diferents àmbits i representants de tots els grups polítics de l'Ajuntament. Una comissió de caràcter tècnic i interdisciplinari de diversos serveis i àrees de l'Ajuntament s'encarregarà d'implementar les mesures aprovades al PAES.

Per últim, es reafirma l'aposta per l'economia local i de proximitat, que incentivi el teixit econòmic i social del municipi, i que impulsi la sobirania alimentaria de les ciutadanes i ciutadans de Viladecans. 

 

VILAWATT i TESTIMONIS DEL CLIMA, EiNES DE CIUTAT

La creació de la companyia energètica local Vilawatt forma part de les mesures aprovades per al Pla d'Acció per l'Energia Sostenible (PAES). A més de proporcionar energia verda i neta, una gran aliada contra el canvi climàtic donat que en la seva generació no es produeix C02, la companyia Vilawatt ha creat espais per a ciutadania, centres educatius, comerços i empreses que promouen la formació en eficiència energètica i sostenibilitat i que doten de les eines necessàries als i les participants per fer un ús responsable de l'energia, posant especial èmfasi en la infància de la ciutat

El documental Testimonis del Clima, que ja es va estrenar en l'espai Vilawatt de la gent, serà una de les propostes que, en l'àmbit de l'educació, ajudarà a transmetre als i les estudiants de la ciutat la realitat climàtica de Viladecans.