La platja del Remolar se sumarà a l’experiència de ciència ciutadana BioDiverCiutat

Petxines i papallones, protagonistes

Del 26 al 29 d’abril, ciutats d’arreu del món estan cridades a participar en una competició molt especial, el City Nature Challenge, un repte amistós per posar en valor la biodiversitat a través de la participació ciutadana. A l'àrea metropolitana de Barcelona, l’esdeveniment adopta el nom de BioDiverCiutat, sota l’impuls de l’Institut de Ciències del Mar (ICM-CSIC), i la platja del Remolar de Viladecans serà un dels punts neuràlgics amb activitats de ciència ciutadana per a totes les edats.  

L’objectiu és fotografiar durant aquests dies la fauna i flora, ja sigui amb el mòbil o una càmera de fotos, i pujar les imatges a l’aplicació mòbil MINKA. A més de situar Viladecans en el rànking internacional de ciutats biodiverses, la recopilació de dades contribuirà a la recerca i el coneixement, així com a establir un patró de l'evolució al llarg del temps per afavorir la comprensió i preservació de la riquesa natural en aquest ecosistema litoral que forma part d’un espai natural protegit on es van fent recomptes de flora i fauna periòdicament.  

Per dinamitzar aquestes jornades de ciència ciutadana es faran dos tallers familiars. Per una banda, les famílies amb infants a partir dels 6 anys podran participar dissabte 27 d’abril d’un recompte de petxines a través de l’app MINKA per tal d’ajudar a conèixer i estudiar la situació dels moluscos a la costa barcelonina. A més, els participants podran aprendre sobre el món de la malacologia. L’activitat, impulsada pel programa BioplatgesMet de l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB), requereix d’inscripció prèvia a partir del 15 d’abril a través del correu [email protected] o del telèfon 93 256 22 20 (dl.-dv.: 10-13 h).  

Al dia següent, diumenge 28 d’abril, la Jugateca Ambiental de la platja –organitzada per l’AMB i l’Ajuntament cada setmana– centrarà la seva activitat en les papallones. Així, una visita explicarà com viuen aquestes en les dunes litorals, cabdals per evitar la regressió de les platges, i fomentarà el seu recompte a través de l’app MINKA. Aquesta activitat no requereix d’inscripció prèvia.    

Les dades recollides durant BioDiverCiutat es podran consultar un cop acabat l’esdeveniment en l'apartat web de resultats del programa. L’any passat hi van participar més de 66.000 persones arreu del món en la competició, tot realizant gairebé 1,9 milions d’observacions. A l’àrea metropolitana de Barcelona es van comptabilitzar més de 400 espècies.