Mesures municipals per fer front a la nova fase d'emergència per sequera

L’Ajuntament amplia les mesures davant la sequera en la nova fase d'emergència decretada per la Generalitat de Catalunya l'1 de febrer. Les noves actuacions se centren, principalment, en les instal·lacions esportives i educatives, per tal d'atendre a les necessitats de reducció de consums obligades per l'administració catalana. Aquestes accions se sumen a les que ja porten en marxa des de fa un any, en especial respecte al reg de parcs i jardins i l'ús d'aigua en la neteja de carrers.

A partir d'ara, les entitats esportives no poden fer ús, de dilluns a divendres, de les dutxes dels vestuaris en els camps, estadis, poliesportius i complexos esportius municipals. Les dutxes sí es poden utilitzar els caps de setmana després dels partits de competició, de moment. També s'han tancat les dutxes dels gimnasos de les escoles públiques. A més, a totes les instal·lacions esportives s'ha iniciat una campanya de conscienciació del bon ús de l'aigua i s'ha reduït la pressió de l'aigua de les dutxes de tots els vestuaris. A banda, als dos complexos esportius s'han tancat les fonts d'aigua de boca. També, a Atrium Viladecans s'ha tancat el jacuzzi. 

A més, l'Ajuntament deixa de regar totalment els camps de gespa artificial de futbol i rugbi. A l'estadi de beisbol, amb gespa natural, es manté el reg perquè compta amb subministrament d'aigua freàtica, que la Generalitat sí permet utilitzar.

Les mesures empreses per l'Ajuntament en les instal·lacions esportives en l'anterior fase d'excepcionalitat per la sequera ja havien suposat un estalvi d'un 140 metres cúbics d'aigua a la setmana.

La subsistència de l'arbrat, garantida

Viladecans va ser al mes de desembre passat el municipi amb un menor consum de tot el Baix Llobregat, juntament amb Sant Climent de Llobregat (142 l/dia per persona), i compta amb una important infraestructura, la xarxa municipal de distribució d'aigua no potable procedent del frèatic, que està permetent una major resiliència del verd urbà respecte a d'altres poblacions i que tindrà més valor encara en aquesta nova fase d'emergència. 

La xarxa d'aigua no potable evitarà haver de recórrer a traslladar aigua regenerada en camions cisterna com hauran de fer altres poblacions, amb el consegüent cost econòmic, per atendre a la prohibició de regar amb aigua potable. Així, se seguirà mantenint com fins ara el reg de subsistència d'arbres, cabdal perquè la seva mort suposa una important pèrdua natural i ambiental, ja que també ajuden a lluitar contra l'efecte illa de calor. 

El de l'arbrat és l'únic reg sobre el verd urbà, ja que a partir d'ara també s'atura el de jardineres i arbustos, sumant-se al de prats de gespa que ja estava aturat des del 2023. També l'any passat es va aturar ja tot ús d'aigua per a la neteja viària que no sigui imprescincible i, fent sempre servir aigua no potable, i es van buidar la major part de fornts ornamentals.

Sensibilització ciutadana

Donat el contingut consum local d'aigua i els nous esforços, la reducció de la pressió als domicilis de la ciutat, al contrari que en altres poblacions de la comarca, és encara una mesura llunyana en el temps si la ciutadania manté el compromís amb l'eficiència en l'ús de l'aigua.

L'alcalde Carles Ruiz emetrà els propers dies un ban per compartir amb la ciutadania i el teixit econòmic local les mesures d'aquesta nova fase i agrair-los la seva contribució a seguir tenint la màxima cura amb el consum d'aigua a les llars i la prohibició d'omplir piscines (tant d'obra com desmuntables), regar jardins particulars i rentar vehicles fora dels establiments destinats a aquest ús. 

Com l'any passat, les agents cíviques tornaran a fer visites en breu a immobles amb jardins i piscines per recordar-los aquestes mesures. A més, la Policia Local ha començat a utilitzar un dron per comprovar el correcte compliment de les mesures quan arribi l'estiu, tot contrastant les imatges preses amb les que es prenen aquest hivern. En cas de detectar irregularitats, la Policia tramitarà les pertinents sancions econòmiques administratives que, a partir d'aquest any, l'Àrea Metropolitana de Barcelona s'encarregarà de resoldre.