L'alumnat de la Casa d'Oficis ja mira al futur amb noves oportunitats

Vint nois i noies de la ciutat han reencarat el seu futur laboral gràcies a la Casa d’Oficis. El projecte, que té per objectiu millorar l'ocupació dels joves que ni estudien ni treballen entre els 16 i els 29 anys, ha celebrat la clausura de l'última edició, que ha tancat amb èxit la seva formació en Manteniment de Jardins i Zones Verdes i Polimanteniment i Instal·lació d'Edificis.

Ara, aquests i aquestes vint joves iniciaran una nova etapa que els portarà, segons cada cas, a continuar formant-se, reprendre els estudis o incorporar-se o reincorporar-se al mercat laboral; una cosa que ha estat possible gràcies a que el projecte no se centra només en l'aprenentatge de l'ofici, sinó en la part personal dels alumnes i alumnes. “Hem viscut moltes coses més enllà de les classes”, deia Raquel Rojo, directora de la Casa d’Oficis. “S'han produït canvis i millores en els alumnes i, sobretot, han après a crear equip entre ells”. Una cosa en la qual, també, coincideixen els i les alumnes del programa. Xavi Sánchez, del mòdul de polimanteniment, agraïa la part personal de la formació destacant que “ha estat una muntanya russa d'emocions. M'emporto haver conegut a gent nova i haver fet amics” i afegia que “és molt gratificant veure com se'ls dona una segona oportunitat als joves per a reintegrar-se”. Brian Lázaro, del curs de jardineria, també valorava positivament la seva experiència: “he fet moltes coses que no m'esperava, i està molt bé que existeixin programes com aquest per a la gent que no sap què fer o que no té oportunitats”.

L'alcalde de Viladecans, Carles Ruiz, també ha coincidit a valorar el creixement personal fins i tot més positivament que la formació en si: “l'ofici és una cosa que pot canviar al llarg de la vida, però les actituds personals que heu desenvolupat, la companyonia o la tolerància són més importants perquè es quedaran sempre amb vosaltres”. I afegia Ruiz, també, que s'enorgullia “de com us sentiu i del que dieu de la Casa d’Oficis en sortir”. “Tothom està encantat amb la vostra feina, i la vostra contribució en la millora de Viladecans serà molt important quan entreu a treballar”.

Un creixement que es nota

Els centres educatius han estat els principals beneficiats del programa formatiu d'aquesta edició, acollint reformes i accions de millora, tant de jardineria com de manteniment, realitzades en les seves instal·lacions per l'alumnat de la Casa d’Oficis. El resultat del seu treball pot veure's a les escoles Amat i Targa i Montserratina, a l'escola d'adults Edèlia Hernández i en Can Calderon, a més d'en el recinte de Can Sellarès.

De moment, sis participants d'aquesta edició ja s'han reincorporat al món laboral, dels quals cinc van aconseguir-ho durant el projecte i un a la celebració del 14 Fòrum de l'Ocupació. Altres sis, a més, s'han reinserit ja en l'àmbit formatiu o bé continuaran formant-se després del projecte.