La construcció sostenible i l'energia, protagonistes del nou fòrum Vertex

L'Ajuntament de Viladecans va organitzar, entre el 30 de novembre i el 2 de desembre, Vertex, una trobada de professionals, espai de debat i cerca de solucions innovadores en els àmbits de la construcció sostenible i l'energia, que va tenir lloc en l'edifici Cúbic amb prop de 300 assistents. Les jornades van servir per a compartir aprenentatges i descobriments i analitzar les oportunitats que ofereix la transició cap a la sostenibilitat del sector. L'alcalde Carles Ruiz va obrir el dijous la primera edició afirmant que “aquesta trobada entronca perfectament els objectius de la ciutat de ser neutra en emissions en el 2030 i un referent pel que fa a edificació energètica”.

Vertex va centrar la seva acció en la construcció sostenible i l'energia a partir de la digitalització i la industrialització del sector. En aquesta primera edició s'ha pogut conèixer, a través dels seus 26 estands, les solucions més innovadores i sostenibles per al sector de la construcció i l'energia, des del BIM (una metodologia de treball col·laborativa per a la concepció i gestió de projectes d'edificació i obra civil) fins al blockchain. A més dels expositors, Vertex va acollir conferències i taules de debat, comptant amb la presència d'una vintena de ponents de reconegut prestigi, com Francesc Mauri, geògraf i presentador de televisió; Paula Sánchez (CEO de CoCircular) o Javier García Breva (exdiputat en el Congrés i president de N2E). Els ponents van centrar el debat en el canvi energètic com una de les principals eines d'adaptació de les ciutats davant els desafiaments de l'emergència climàtica.

Congrés Nacional de Transició Energètica Renovable i Ciutadana Vilawatt

En el context del Vertex, el dissabte es va celebrar el primer Congrés Nacional de Transició Energètica Renovable i Ciutadana Vilawatt, centrat en temàtiques com les rutes per a estalviar energia i emissions amb l'eficiència energètica. Es van asseure en aquesta taula representants de la Diputació De Barcelona, el Clúster d'Energies Eficients de Catalunya, l'empresa Construible o l'Oficina Javier García Breva-IMEDIA (consultora de comunicació especialitzada en tecnologia i energia). García va destacar en la seva intervenció que “l'èxit de la transició energètica dependrà de l'edifici entès com a central elèctrica i de dades, la qual cosa possibilitarà multitud de nous models de negoci i serà el centre de consum de referència en la transició energètica".

El Congrés Vilawatt es converteix des d'aquesta edició en un esdeveniment anual per posar en comú les estratègies i exemples de bones pràctiques amb capacitat per a impulsar el nou model energètic amb la intervenció de les administracions, els sectors econòmics i la ciutadania.

La ciutadania també va tenir un paper protagonista a la fira ja que els dos primers dies s'han enfocat més als professionals del sector i el tercer dia, paral·lelament a la celebració del Congrés, es va dur a terme una jornada dirigida exclusivament a la ciutadania, amb activitats diverses enfocades a un públic local, especialment per a famílies i joves, lligades a temes sobre la Transició Energètica Renovable (TER), la construcció sostenible i la missió de ciutat de neutralitat climàtica per al 2030.