L’Ajuntament enterra les papereres tradicionals a les seves oficines

Prop de tres-cents treballadors i treballadores de l'Ajuntament ja han canviat els seus hàbits envers la gestió dels residus. A sis edificis municipals, s’ha retirat centenars de papereres individuals de sota els escriptoris i s’han implantat uns punts de recollida de reciclatge fixes, els quals, a partir d’ara, permetran, a part de la segregació del paper ja instaurada, també la separació del rebuig, els envasos i l’orgànica dins les dependències del consistori. L'objectiu és que el personal municipal faci una millor gestió dels residus que genera i, en el procés, aconseguir una administració pública més compromesa, responsable i coherent amb els objectius de desenvolupament sostenible de Nacions Unides i l'Agenda Urbana de la Viladecans 2030.

Un canvi progressiu

Aquesta acció s’emmarca dins del Projecte Ecohàbits, iniciat el passat 2022 amb una prova pilot a les oficines d’Espai Públic (carretera de la Vila, número 15). Des de llavors, s’ha anat desplegant de forma progressiva altres sis dependències municipals: les de Can Modolell, la Torre-roja, la Torre del Baró, el carrer de les Sitges, la masia de Can Palmer i Viladecans Informació. Després de l’estiu, s'hi aniran sumant més edificis fins a finals d’any.

El desplegament del projecte Ecohàbits marca així un pas molt important en la transició de l’Ajuntament cap a una administració pública més sostenible, tot integrant-la com a agent actiu en la resposta contra la crisi climàtica.

Un incentiu per al reciclatge

La col·locació d’aquests punts de recollida selectiva, alhora, busca instaurar un exemple de reciclatge entre la ciutadania, tot apuntant al canvi en els hàbits individuals i quotidians per lluitar contra la urgència climàtica. A data d’avui, Viladecans és un dels municipis que pitjor recicla a l’Àrea Metropolitana de Barcelona (36,67 %), molt per sota dels mínims exigits per Europa (65 %) de cara al 2035. D’aquí que doblar els índexs de reciclatge sigui una prioritat per a l’administració local, una urgència que ja s’ha traduït en el nou contracte de neteja de residus, que ja es troba en procés de licitació. En els deu anys que romandrà vigent, aquest anirà introduint modificacions per assolir més ràpidament els objectius europeus.