L'Hospital ajuda als seus pacients amb un nou projecte d'exercici físic

Aquesta setmana s’ha posat en marxa el projecte MarxaNIC, on pacients afectats d’insuficiència cardíaca (IC) del territori de Viladecans realitzaran sortides de marxa nòrdica amb l’objectiu d’augmentar la capacitat funcional i, en conseqüència, millorar la seva qualitat de vida. És un projecte innovador amb participació de l’Atenció Primària de la zona.

Durant tres mesos, es duran a terme dues sortides setmanals de marxa nòrdica d’una hora de duració amb grups reduïts amb la intenció que els pacients acabin adquirint aquest hàbit d’exercici i l’incloguin en la seva rutina diària. Aquestes sortides es duran a terme amb la supervisió de l’Esther Moreno, adjunta de direcció de Rehabilitació de la SAP Delta del Llobregat, formada en marxa nòrdica.

Aquest projecte s’ha desenvolupat gràcies al Premi a la Recerca i la Innovació en Salut VTSO que va rebre la Dra. Mònica Ruiz Pombo, cap del servei de Medicina Interna de l’Hospital de Viladecans, en la convocatòria del 2022. El projecte està liderat per la Dra. Ruiz i hi participen els doctors Iñaki Marina i Domingo Bleda, adjunts del servei de Medicina Interna del centre.

La insuficiència cardíaca és una afecció crònica que es caracteritza per la incapacitat de bombar la sang pel cos de manera eficaç. Aquesta patologia afecta un 2,34% de la població adulta espanyola i suposa la principal causa d’hospitalització en majors de 65 anys. És bàsic establir un abordatge precoç i un seguiment continuat de l’estat del pacient per mantenir els símptomes controlats, evitar ingressos hospitalaris i millorar-ne la qualitat de vida, així com millorant la capacitat funcional del pacient.

Cal recordar que les malalties cardiovasculars causen 17,9 milions de morts anuals a tot el món, segons la Federació Mundial del Cor (World Heart Federation). Com explica l'equip mèdic del projecte: "Fins ara està molt ben documentada la importància de l'exercici físic mitjançant les unitats de Rehabilitació cardíaca als pacients que han sofert una patologia cardíaca, com la IC, millorant la qualitat de vida, reduint el risc d'un atac cardíac, augmentant el nivell d'activitat, pèrdua de pes, reduint la pressió arterial, millorant el perfil lipídic i reduint la mortalitat i els reingressos. Creiem que implementar un programa de marxa nòrdica permetrà aconseguir resultats semblants, tant en la població amb patologia cardiovascular com en un programa preventiu en la resta de població amb comorbiditat".


Un exercici que millora la qualitat de vida dels pacients

La marxa nòrdica és un exercici físic que requereix un entrenament per aprendre la tècnica correctament. Es practica caminant amb uns bastons que es mouen amb una tècnica específica, fent treballar no sols les extremitats inferiors, sinó les superiors i el tronc, la qual cosa resulta en un increment del treball cardiorespiratori, la coordinació i la despesa metabòlica.

Hi ha estudis publicats que posen de manifest resultats on hi ha una millora significativa en la qualitat de vida, capacitat funcional i millora al rendiment i reducció d’hospitalitzacions relacionades amb IC quan s’incorpora l’exercici físic als pacients amb aquesta patologia.