Les instal·lacions d'equipaments, establiments públics i de tots els del sector de l’alimentació estan subjectes a inspeccions per part de l'Ajuntament. Així, es fa una vigilància, control, comprovació i investigació dels equipaments d’ús públic i els establiments comercials per assegurar que compleixin les normatives i ordenances, tant municipals com generals, relatives a les condicions sanitàries.
Àmbits de les inspeccions sanitàries
S’inspeccionen les instal·lacions dels equipaments i dels establiments comercials per garantir que les activitats que s’hi porten a terme no suposen cap risc per a la salut de les persones.
- Centres educatius, cuines i menjadors (escoles bressol, llars d’infants, escoles i instituts)
- Residències de gent gran
- Rostisseries i establiments de menjars preparats
- Restaurants i bars
- Cafeteries, orxateries, gelateries, etc.
- Comerç minorista d’alimentació (supermercats, botigues de queviures, carnisseries, peixateries, fruiteries, forns de pa, etc.)
Les inspeccions garanteixen l’adequació dels productes i serveis a la normativa vigent, i la posada al mercat de productes segurs, comprovant temes de consum com l’exhibició de l’horari comercial, preus, retolació, disposició de fulls de queixa, reclamació i/o denúncia,etc.
Es supervisen instal·lacions i equipaments dels establiments per garantir que les activitats que s’hi duen a terme no suposen cap risc per a la salut i la seguretat de les persones.
- Piscines d’ús públic
- Establiments de tatuatge, pírcing i/o micropigmentació
- Establiments de bronzejat
- Establiments de fotodepilació
Garanteix el compliment de les normatives higienicosanitàries a domicilis particulars, solars, etc.
Les inspeccions es fan per garantir el compliment de les normatives i l’Ordenança municipal de tinença d’animals domèstics.
Autocontrols sanitaris
Els autocontrols són una sèrie d'activitats necessàries que els establiments poden fer per compte propi per prevenir i controlar els perills sanitaris, així com acreditar que es compleixen totes les condicions que garanteixen la seguretat dels aliments. A continuació, trobareu les guies d'aplicació d'aquests autocontrols adreçats als establiments minoristes d'alimentació per implementar els prerrequisits. Són fitxes àgils, sintètiques i molt fàcils de complir, que poden constituir una eina molt útil als operadors alimentaris en la seva obligació d'implementar els autocontrols.
Aquesta guia va dirigida als manipuladors d’aliments per facilitar la implementació d’autocontrols, amb la finalitat de garantir la seguretat dels aliments i àpats que es produeixen, s’elaboren, se serveixen i/o es venen als establiments alimentaris.
GUIA D'AUTOCONTROLS SANITARIS PER A ESTABLIMENTS ALIMENTARIS AMB ELABORACIÓ
Aquesta guia és un model simplificat dirigit a tots aquells negocis minoristes d'alimentació dedicats a la venda de producte, la manipulació del qual no està destinada a l'elaboració d'àpats servits al mateix local.
GUIA D'AUTOCONTROLS SANITARIS PER A ESTABLIMENTS ALIMENTARIS SENSE ELABORACIÓ
Com es denuncia
Si creus que algun establiment no compleix alguna normativa o ordenança municipal pots tramitar una denúncia. Per a fer-ho cal presentar una instància a l’oficina d’atenció ciutadana Viladecans Informació.
Altres informacions d'interès
Viladecans Informació
Plaça d'Europa, 7
08840 Viladecans
Atenció presencial preferentment amb cita prèvia.