Viladecans també rambleja per Sant Jordi

El Ramblegem, l’innovador procés de participació per repensar la rambla Modolell, passeig històric i popular de la ciutat, iniciat el passat 17 d’abril, aprofitarà la diada de Sant Jordi. L’Ajuntament i la Xarxa Comercial portaran a ramblejar als grans protagonistes de la diada dels llibres i les roses: el cavaller i el drac, representats per actors de carrer que dinamitzaran la jornada. Els ciutadans i ciutadanes que siguin o passin per la Rambla demà, 23 d’abril, a la tarda –entre les 17 i les 20 hores–, s’hi podran trobar amb activitats que ajudin a entendre i formar opinió sobre com serà la futura rambla de Modolell.

A més, dins de les activitats de dinamització del procés Ramblegem en aquest cap de setmana especial de Sant Jordi, el diumenge 25 de abril, els viladecanencs i viladecanenques podran participar en l’acció a l’aire lliure Vermutejar. Qui s’apropi a la Rambla per fer el vermut no només podrà gaudir d’ofertes dels diferents establiments de restauració de la Xarxa Comercial radicats al passeig i de l’actuació d’un DJ de 12 a 14 hores. També podran unir-s’hi al debat per aportar les seves idees de com reactivar el sector de la restauració a la rambla Modolell. I el Gremi d’Hostaleria de Viladecans regalarà un llibre de receptes a les persones que consumeixin, almenys, en quatre establiments de restauració de la Rambla.

Participació a tota màquina

Des del passat dissabte, 17 d’abril, la Rambla és un no parar. Tot va començar amb la celebració del taller col•laboratiu Reapropiar-se de l’espai, una de les activitats centrals del procés Ramblegem. Veïns i veïnes i tècnics municipals elaboraran, amb aquest taller i totes les accions previstes, els principis del projecte constructiu, en un procés de cocreació per aconseguir un espai més just, inclusiu, saludable i sostenible. 

En aquesta primera acció del taller de dissabte passat, es van tractar les novetats a la Rambla i quina acollida estan tenint, escoltant cadascuna de les opinions per tenir-les en compte en els propers moviments cap a la millora de la popular via. S’hi va parlar dels bancs modulars que s'han incorporat a la Rambla, i de la poda i retallada d'arbres i arbustos, i s'hi van replantejar els canvis a fer en aquest espai de la ciutat. Van participar ciutadans i ciutadanes interessades de Viladecans amb diferents visions de com volen que sigui la Rambla del futur. Per participar-hi, es van inscriure prèviament i van haver de fer-se una prova de temperatura, posar-se gel hidroalcohòlic i portar mascareta en tot moment, prenent totes les mesures necessàries per evitar la COVID-19.

A més del taller, dissabte també es va poder començar a veure l’exposició sobre la història de la Rambla realitzada per l’Arxiu Municipal, que s’hi estarà fins a la setmana del 10 de maig, i els bancs vermells traslladats per a l’ocasió des de la zona de Torrent Ballester i, a més, els infants van poder participar en un taller de dibuix de carrer per projectar-se cap al futur. A través d'aquestes dues activitats es treballava la memòria històrica de la Rambla i es buscava imaginar una rambla del futur que cuida i conserva la identitat, història i caràcter heretat del passat.

Abans de la realització del taller de dissabte Reapropiar-se de l’espai, tècnics municipals van dur a terme una acció d’informació a la ciutadania sobre el procés de remodelació, ajudar-los a inscriure-s’hi i escoltar les seves peticions sobre quines són les millores que farien a la rambla. Una petita oficina mòbil (un carretó que ha passejat per la Rambla) va proporcionar un espai de xerrada, per poder parlar amb comoditat amb totes les persones interessades sobre com desitjarien que fos el futur d'un dels carrers més cèntrics i concorreguts de la ciutat. Els més petits també van tenir el seu espai en aquest carretó informatiu, amb guixos de colors per dibuixar a terra i cordes per jugar-hi.

Un procés amb història

Ramblegem és la continuació de la memòria del procés participatiu del 2017 i el 2018 d’on van sorgir cinc idees clau per millorar la Rambla: convertir-la en plataforma única uniforme amb preferència per als i les vianants, amb restricció de trànsit i replantejament d’aparcaments; potenciar-la com a lloc d’estada, actes culturals i reivindicació de la memoria històrica local; establir una nova relació amb la vegetació i el medi natural; impulsar l’espai per al joc i diversificar i ampliar usos econòmics per a un major dinamisme comercial. Amb la campanya d’informació prèvia que l’Ajuntament ha fet a la Rambla es comencen a posar a prova les idees i els aprenentatges d’aquell procés per avaluar si funcionen i, si cal, debatre com es podrien millorar. D’aquesta manera, entre totes i tots els participants en les activitats es defineixen les estratègies arquitectòniques, comunitàries i econòmiques del projecte final.

A més de participar en les activitats, els veïns i veïnes podran formar part de les comissions de participació. Per a més informació o per implicar-se en el projecte, cal enviar un correu a [email protected], trucar a l’Oficina de Districte (telèfons 93 637 94 04 i 637 71 13 13) o omplir el formulari de seguiment del procés participatiu.