Receptes singulars per celebrar un Nadal local
Si ja t'alimentes amb consciència, tot parant atenció als productes que compres i com els elabores, els menjars nadalencs no han de suposar cap problema! Comprant producte de proximitat fomentes l'economia local, tot consumint el que productores i productores dels nostres voltants produeixen.
A més, també ajudes al planeta i és que, encara que no t'ho sembli, estàs evitant el transport de grans distàncies i la seva contaminació.
Aquí et proposem dues opcions de menú: les proporcions donades són per a racions de 4 a 6 persones.
Paté de carxofa i anxoves
Ingredients
- 8 cors de carxofa
- 5 filets d’anxoves netes
- 100 grs de mató o formatge fresc
- 8 u d´olives negres d’Aragó sense pinyol
- 1 culleradeta de mel
- Un raig de vinagre de Jerez al gust
- Polsim de pebre negre
- Unes fulles de julivert
- Raig d´oli d´oliva extra verge
Elaboració
Netejar i pelar les carxofes, deixar el cors ben nets i submergir-los amb aigua i unes gotes de llimona. Posar aigua amb un polsim de sal al foc, quan arrenqui el bull posar-les a bullir 7 min a foc viu. Reservar i deixar refredar.
Posem tots els ingredients al got i triturem ben fi, rectificar de sal i pebre i decorar amb unes fulles de julivert i un raig d´oli.
Amanida de tomàquet, peres en almívar i ametlles
Ingredients
- 4u de peres
- 3 cullerades soperes de xarop d’agave o sucre
- Suc de dues llimones
- 750ml d’aigua embotellada (aprox. fins a cobrir)
- 1 bastonet de vainilla
- Un pessic de sal
- Un grapat d'ametlles torrades
- 12u de cirerols o 2u de tomàquet pera
Per la vinagreta:
- 150 ml d´oli d´oliva extra verge
- 50 de vinagre de poma
- Una culleradeta de mostassa a l´antiga
- Sal
- Pebre
Elaboració
- Exprimir el suc de les dues llimones.
- Pelar les peres però li deixarem la tija i les afegirem amb al suc perquè no s'oxidin.
- Posar la cassola al foc amb l´aigua, el pessic de sal, el xarop o el sucre i la vainilla, deixar escalfar uns minuts i afegir les peres amb el suc de llimona.
- Deixar bullir de 7 a 10 minuts, fins que estiguin toves a foc viu.
- Tallar les peres a quarts sense el cor, posar un buquet de ruca , el tomàquet tallat, amanir amb la vinagreta i decorar amb les ametlles.
Fals risotto de carbassa i canyella
Ingredients
- 500 grs Carbassa violí neta
- 200 grs de pasta “Llavor de meló”
- 100 grs Formatge parmesà
- 10 unitats de Escal·lònia tallada a la brunoise o 3 cebes tendres
- Un polsim de canyella en pols
- Una nou de mantega
- 1L de caldo de verdures (la quantitat dependrà una mica de la intensitat del foc)
- Sal i pebre
Elaboració
- Fem un caldo de verdures amb aigua embotellada (3 cebes, 1 porro, 3 pastanaga i una branca d´api) i el deixem bullir fins que estigui ben gustós.
- Tallar les cebes ben petites i sofregir amb oli d´oliva tapades i amb una mica de sal, afegir la carbassa pelada i tallada a dauets de 1 cm aproximadament, deixar coure tapat a foc suau amb el seu propi vapor, quan la carbassa estigui tova afegir la pasta donar un parell de voltes i mullar amb el caldo, deixem bullir uns 10 minuts (en el paquet de la pasta normalment posa el temps de cocció). Un cop cuita la pasta al punt, apagar el foc, ratllar el formatge i afegim una nou de mantega i la canyella al gust.
- Decorar amb flors de colors!
Magret d'ànec amb chutney de tomàquet i taronja
Ingredientes
- 2 u de magret d'anec
Pel chutney
- ½ quilo de tomàquets pera en conserva
- 1 ceba grossa de figueres (aprox. 250 grs)
- 2 alls tendres
- Un pessic de sucre morè per corregir l’acidesa del tomàquet
- 100 ml de vinagre de poma
- 100 ml de suc de mandarina i la pell
- 8 prunes sense ós
- 30 g de pinyons del país
- Un pessic de canyella en pols
- ½ cullerada sopera de mostassa en gra
- 1 cullerada sopera de gingebre molt
- 1½ cullerada sopera de curri
- 1½ culleradeta de postres de sal
- Oli d’oliva verge extra
- Xile
Elaboració
Pelar i tallar la ceba ben petita, posar al foc amb oli d´oliva i pessic de sal, coure tapada a foc lent uns 15 minuts. Afegir l'all tendre net i tallat en juliana, deixar coure 10 minuts. Afegir el tomàquet tallat a daus, deixar evaporar amb el polsim de sucre. Afegir el suc de mandarina i els aromàtics, deixar coure fins que la salsa brilli i afegir les prunes i els pinyons. Rectifiquem de sal i pebre.
Marquem el magret per la part de la pell i un cop el greix estigui desfet i la part cruixent el marquem dos minuts per l´altre costat. Acabem amb la salsa per sobre.
Llonganissa de xocolata
Ingredients
- 200 g de xocolata negre 70 % de cacau
- 80 ml de crema de llet (nata líquida)
- 30 g de avellanes
- 60 g de sucre de llustre
- Un polsim de sal
- Corda i paper d'embolicar transparent
Elaboració
- En una cassola deixar escalfar la crema de llet. Quan arrenqui el bull, retirar del foc i anar introduint la xocolata sense parar de barrejar. També el polsim de sal.
- Tallar les avellanes a trossos petits i afegir-les a la xocolata.
- Tallar un tros de paper film i posar la barreja per sobre. Embolicar i tancar bé perquè no entri aigua, hem de donar forma de llonganissa. Lligar els extrems amb el cordill imitant una botifarra. Introduir "l'embotit" en un bol amb aigua i gel o posar ala nevera durant mitja hora. Retirar de la nevera i treure-li el film.
- Col·locar "l'embotit" en un plat i escampar-hi una mica de sucre de llustre.
Es podem fer amb galetes maries esmicolades i altres fruits secs!
Crema de cítrics amb galeta Mamuts
Per la crema de llimona
- 160 grs de sucre o concentrat de poma
- 2u. de suc de llimona
- 1u. de mandarina
- 80 grs de mantega
- La pell d´una de les llimones i la mandarina
- 3u ous eco
- Un polsim de sal sal
- 8 galetes Mamuts
Elaboració
Per fer la crema de cítrics, posar al foc baix el sucre i els sucs, afegir els ous i deixar coure just a ebullició, apagar, afegir la mantega i reservar. Afegir les ratlladures i una mica de sal.
En copeta de vidre posem una part de la crema i decorem amb les dues galetes!
Viu en directe l'elaboració de les receptes de la mà de la xef Cristina Roig (professora de cuina i assessora del Parc Agrari del Baix Llobregat) amb els Showcookings que trobaràs en el peu de pàgina. En cadascuna d’aquestes sessions es faran i s’explicaran dos dels plats del menú de Nadal de Viladecans!
Col·laboradors
Aquests tallers són possibles gràcies a la col·laboració...