Science Talks

Activitats Ciència a Viladecans

Xerrades científiques

SCIENCE TALKS

Aquesta iniciativa té com a objectiu principal fomentar la divulgació científica de manera accessible i comprensible per a tots els públics. Amb aquest propòsit, es duran a terme xerrades mensuals, programades pel segon dimarts de cada mes a les 19 h. Aquestes sessions tindran una durada aproximada d'1 hora, estructurades en 40 minuts de ponència i 20 minuts de diàleg. 

Les xerrades abordaran una àmplia gamma d'àrees rellevants en el camp de la ciència i la tecnologia. Amb la intenció d'arribar a una audiència més àmplia, les ponències seran realitzades en castellà, i es convidarà la participació de tot l'estat espanyol.  

 

Xerrades Programades

Canten òpera els ratpenats? per Daniel López Codina. Professor de física i investigador a BIOCOM-SC, Universitat Politècnica de Catalunya.

Els ratpenats es fan cada cop més desconeguts, tot i això, ocupen un niu ecològic molt important. Els nostres ratpenats són grans depredadors de mosquits i altres insectes. Ens aproparem a l'univers dels ratpenats observant-los des de la Física. L'ecolocalització, utilitzant ultrasons, és sorprenent; intentarem entendre una mica com funciona. Ens sorprendrà enormement la gran quantitat d'energia que requereix, la qual cosa ens ajudarà a comprendre per què els ratpenats han de hibernar.

Visualitza la ponència a YouTube

Matemàgica: alguns secrets confessables per Fernando Blasco Contreras. Professor de Matemàtica Aplicada a la Universitat Politècnica de Madrid.

Matemàtica recreativa. Les matemàtiques tenen una utilitat pràctica indiscutible, però també presenten una component lúdica que, sovint, ha servit perquè moltes persones s'apropin a aquesta matèria. Mostrarem alguns exemples de problemes, curiositats històriques i fins i tot jocs de màgia. És una conferència que s'ha de visualitzar tenint a prop llapis i paper i fins i tot una baralla.

Visualitza la ponència a YouTube

Les estrelles, calderes de l'Univers per Pilar Gil-Pons. Professora de l'Escola d'Enginyeria de Telecomunicació i Aeroespacial (EETAC), Universitat Politècnica de Catalunya.

Les estrelles neixen, viuen generant grans quantitats d'energia i moren. Els seus interiors són calderes on es formen els elements i l'Univers és el gran reciclador de matèria. Els éssers vius som pols d'estrelles: l'oxigen que respirem, el ferro a la sang, i el calci dels ossos es van formar, fa molt de temps, al cor d'una estrella.

Fes clic per assistir a la conferència

La cara oculta de la taula periòdica per Núria Salán Ballesteros. Professora del Dpt. de Ciència i Enginyeria de Materials a l'ESEIAAT, Universitat Politècnica de Catalunya

Qui hi ha darrere de cada element de la taula periòdica? Per què els elements tenen aquests noms? Qui els hi ha posat? A qui fan homenatge o reconeixement?

Totes aquestes qüestions tenen resposta i la història ha recollit els noms propis dels investigadors a qui la taula periòdica ofereix un reconeixement diari. Però, novament, les dones queden amagades, poc (o res) visibilitzades. Quantes dones hi ha darrere dels prop de 120 elements? Qui eren? Quina va ser la seva contribució?

Fes clic per assistir a la conferència

El cervell aprenent: què aporta la neurociència a l'educació per David Bueno i Torrens. Professor i investigador de la Secció de Genètica Biomèdica, Evolutiva i del Desenvolupament de la Universitat de Barcelona.

El cervell és l'òrgan del pensament, on emmagatzemem tots els records, aprenentatges i experiències. I, alhora, gestiona tots els nostres comportaments. És plàstic i maleable, i es va construint amb el temps. En aquesta conferència explorarem fins a quin punt els coneixements actuals en neurociència ens poden ajudar a generar millors estratègies d'aprenentatge, a través d'estats emocionals proactius i positius i de la denominada mentalitat de creixement.

Fes clic per assistir a la conferència

Comparteix
Opina