Les Picaportes, deu persones cuidant del seu veïnat

Com un veí més que pica a la seva porta, en obrir la seva casa més de mil llars de la Montserratina, l'Eixample i el Ginestar es poden trobar al llarg dels pròxims deu mesos amb una de les picaportes del programa A-porta.

En un acte de presentació del projecte, que ha tingut lloc aquest matí de dimarts 27 d'abril, l'alcalde Carles Ruiz ha donat la benvinguda als 10 picaportes en un discurs en el qual ha volgut remarcar la importància de la seva feina per tal de poder detectar persones que es troben en situació de vulnerabilitat.

Es tracta de nou dones i un home amb dificultats laborals d'aquests mateixos barris que han estat contractats amb suport de l'Ajuntament per tal d'oferir assessorament que eviti qualsevol classe de vulnerabilitat social i permeti conèixer tots els recursos municipals a l'abast de les necessitats dels veïns i veïnes: des de com rebaixar el cost de la factura de la llum fins a conèixer recursos locals amb relació a l'ocupació o als drets socials, així com per evitar la solitud no desitjada.

L'"A-porta, acompanyant porta a porta" és un projecte de la Confederació d'Associacions Veïnals de Catalunya (CONFAVC) amb la col·laboració de la societat cooperativa iesMed, SCEL (Innovació i Economia Social en la Mediterrània, Societat Cooperativa Europea Limitada), que ha assessorat entorn de la viabilitat del projecte a Catalunya des del 2016.

El porta a porta a Viladecans es duu a terme gràcies al Departament de Treball, Afers Socials i Famílies de la Generalitat de Catalunya; a l'Ajuntament de Viladecans i a la Fundació "la Caixa", que financen el projecte. També es fa per l'estreta col·laboració i el suport de la Federació d'Associacions de Veïns de Viladecans (FAVV) i l'AV de La Montserratina. A més de formar part de la mesura 26 del nou Pla de Reactivació Local.

Suport amb l'energia
Les picaportes se sumen a un altre projecte en marxa a la ciutat,
de la mà de la Diputació de Barcelona, amb el qual l'Ajuntament haurà realitzat fins a 150 auditories energètiques del 2015 al 2021 en llars vulnerables.

S'ha aconseguit ja, rebaixar una mitjana de 205 euros a l'any sumant les factures de llum, aigua i gas, mitjançant elements d'estalvi, consells i revisió de contractes.