Can Modolell avui és la seu de la Casa de la Vila, l’Ajuntament, però abans, a l’època medieval, havia estat una masia. Al segle XVI, es va fortificar amb una gran torre central des de la qual la gent es podia defensar de la pirateria que assolava aquestes terres. Ja a l’època contemporània, la seva propietària, Magdalena Modolell i el seu marit, la van manar refer tal i com ara la veiem. 

Uns ferotges animals la defensen: dracs i gàrgoles. El més fort de tots, fet de ferro, llença la seva mirada cap a l’altre torre, la del Baró.

La senyora Modolell va morir sense descendència, per la qual cosa, finalment, al segle XX, l’edifici va passar a propietat municipal. 

L'edifici

L’edifici actual, d’aspecte medievalitzant, es troba al rovell de l’ou del casc antic i es va aixecar damunt de construccions anteriors. Les primeres notícies són de l’any 1434, quan en el mateix lloc hi havia una caseta amb un petit hort al darrere. Quedava just davant de la capella de Sant Joan (avui desapareguda) i al costat de la Torre del Baró. El poble no era gaire més gran. L’any 1581 Viladecans ja havia crescut una mica més a ponent i a sud de la Torre del Baró. Aleshores es construeix una torre similar a les de guaita i d’alerta que hi ha escampades per la costa catalana. Aquestes torres servien per defensar la gent que hi vivia contra les ràtzies dels pirates i corsaris que venien des del mar. 

La família Modolell

L’any 1785 la casa, que ja comptava amb altres edificacions rurals, passà a mans de la família Modolell. De tota manera, la gran reforma de la casa és del 1893 quan, per encàrrec de Magdalena Modolell, l’arquitecte Josep Azemar du a terme unes importants reformes que li van donar un caràcter senyorial en un estil a cavall entre l'historicisme neogòtic i el modernisme, que començava a popularitzar-se a Catalunya en aquells anys. D’aquest moment és, també, el jardí romàntic amb un llac, grutes de rocalla i una frondosa i exòtica vegetació que es va fer darrere l’edifici. 

El reloj

El reloj que marca las horas de la ciudad, está colocado en una torre de ladrillo visto, añadida en la década de 1940, utilizando materiales procedentes de la antigua iglesia parroquial que fue destruida durante la guerra de 1936.

Visites escolars

Els alumnes de tercer de primària dels centres educatius públics i concertats de Viladecans visiten la Casa de la Vila per tal de conèixer el funcionament de la institució municipal i iniciar-se en el coneixement de la història i el patrimoni de la ciutat. La visita també compte amb una entrevista amb l'alcalde, on les nenes i nens poden fer-li preguntes directes sobre els temes que vulguin. 

Comparteix
Opina