La neutralitat climàtica i l’abandonament escolar zero, missions per a la Viladecans del 2030

En el marc de la constitució del Cercle de Pilotatge de l'Estratègia Viladecans 2030, es va donar conèixer quins seran finalment els objectius centrals pels quals treballarà la ciutat al llarg d’aquesta dècada. El que en principi s’havien marcat com a cinc reptes principals, s’han fusionat en dos grans objectius, després del treball inicial amb el teixit econòmic i social que forma part del treball per Missions que ha adoptat l’Ajuntament per caminar en el desenvolupament sostenible.

En l'acte, en que hi van participar prop d'un centenar de representants de la societat civil viladecanenca i regidors municipals, el tinent d'alcalde Richard Calle, regidor delegat en Governança, Pla Estratègic Viladecans 2030 i Agenda urbana Viladecans, va explicar que l'Estratègia 2030 ha passat de cinc missions a dues. Les cinc inicials eren l'impuls del hub de l'edificació sostenible al municipi, aconseguir que Viladecans sigui climàticament neutra el 2030, fer que sigui una ciutat amb abandó escolar zero, aconseguir convertir-se en una comunitat resilient i col·laborativa capaç de fer front als obstacles que puguin sorgir, i ser la ciutat dels 15 minuts, és a dir, que en aquest temps qualsevol persona pugui arribar a la seva feina o fer qualsevol tràmit.

Les cinc missions s'han simplificat a dues: aconseguir la neutralitat climàtica i fer que sigui una ciutat amb abandó escolar zero i on tots els nascuts a partir del 2010 tinguin estudis postobligatoris. La reducció de missions no significa abandonar cap dels assumptes treballats en els darrers mesos, sinó que quatre d'ells s'integren en una gran missió: la neutralitat climàtica.

Richard Calle va explicar que la metodologia utilitzada per treballar les missions és l'anomenada "quàdruple hèlix", que suposa la implicació de quatre agents: l'administració pública, el món privat –les empreses–, els centres de coneixement com les universitats i la ciutadania. "Viladecans està sent pionera en aquest model de treball per missions i en la utilització de la metodologia de quàdruple hèlix". Calle també va explicar que una de les fonts d'inspiració és la ciutat de València, que ja treballa amb una cinquena hèlix: els mitjans de comunicació.

Un dels primers ajuntaments d’Espanya

Viladecans és un dels primers ajuntaments d’Espanya que ha treballat en el disseny de les seves pròpies Estratègia 2030 i Agenda Urbana. En quant l’Estratègia, segueix les passes només de València i, en el cas de l’Agenda Urbana, va ser una de les setze ciutats escollides pel Ministeri de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana en el seu programa pilot. També ha estat una de les primeres administracions locals que ha creat la seva pròpia Oficina del Futur, organisme municipal que ha rebut el finançament d’un fons Next Generation EU i que vetllarà pel desenvolupament i compliment de les missions estratègiques i de les accions assenyalades per l’Agenda Urbana.