Viladecans denúncia la problemàtica del malbaratament alimentari acollint un dinar popular d’aprofitament que fa possible la recuperació de 500 kg de menjar per 270 comensals

Va ser una jornada festiva on l’acte central va ser un dinar d’aprofitament per a 270 comensals, preparada per 47 voluntaris i voluntàries. L’organització i preparació de l’àpat va anar a càrrec de la Plataforma Aprofitem els Aliments (PAA). Aquesta plataforma treballa des del 2014 per reduir el malbaratament en tot el cicle alimentari, des de la producció a la distribució, el consum i la gestió de residus. L’organització del dinar també va comptar amb la col·laboració de 24 comerços de la ciutat, entre fruiteries, verduleries i forns de pa.

La xef local Cèlia Martínez va preparar amb l’ajuda dels voluntaris i voluntàries, entre els quals es trobaven estudiants de l’Institut Miramar, un menú amb els aliments donats per aquests comerços i amb l’espigolada que es va fer als camps de Viladecans. Els assistents van poder degustar bunyols de carbassó amb bròquil, sopa freda de cirera amb cogombre, amanides, torrades amb baba ganoush, arròs amb verdures i postres amb melmelada de préssecs i albercocs.

Més enllà de tot el menjar que s’hi va cuinar, aquesta acció també té un important vessant ambiental i d’aprofitament de recursos naturals, i més en el context de crisi climàtica i ambiental actual i amb perspectives poc optimistes. Segons la FAO (Organització de les Nacions Unides per l’Alimentació i l’Agricultura), entre el 33 i el 40 % dels aliments que es produeixen per a consum humà es perden en la transició del camp al plat, amb tot el malbaratament de recursos que això comporta. En aquest sentit, els quasi 500 quilos d’aliments recuperats el passat 10 de juny, en el marc de de la 5a mostra d’entitats de cultura popular Viu Can Batllori, van evitar la generació de 510 kg de CO2 i van estalviar 59.111 litres d'aigua (ja que tots els aliments que s’anaven a llençar havien necessitat tota aquesta aigua per ser cultivats, produïts i servits a taula). L’estalvi econòmic va ser de 747 euros. L’impacte és més que positiu: treball en comunitat, aprofitament d’aliments que anaven a ser llançats i una gran acció de sensibilització ciutadana.

Aquest àpat d’aprofitament s’inscriu en les accions impulsades des del Pacte pel Clima de Viladecans, aprovat pel Ple Municipal el febrer de 2022. Un dels seus sis eixos d’actuació se centra en la reducció  de la generació de residus i la millora del seu aprofitament fent-los circular de nou. Altres iniciatives dins aquest eix del Pacte es dediquen a incorporar nous sistemes de gestió dels residus, fomentar l’economia del reciclatge i sensibilitzar la ciutadania i les empreses sobre la importància de minimitzar la generació de residus. Per altra banda, els altres temes que es treballen des del Pacte són la transició energètica, la renaturalització de la ciutat, la mobilitat sostenible i la governança climàtica. 

En aquest video podreu veure tot el reportatge sobre l'Àpat d'aprofitament.