Una ciutat familiar i igualitària

Mitjana d'edat adulta

Mitjana d'edat adulta

La nostra mitjana d'edat, 41 anys, està per sota dels municipis de la provincia de Barcelona

Segons el Padró Municipal, a 1 de gener de 2021 comptàvem amb 66.875 habitants, amb un augment del 0,67% respecte a l'any anterior. El nombre de veïnat nascut a l'estranger (12,29 %) està per sota de la mitjana del Baix Llobregat. Pel que fa a les arribades al nostre municipi, van haver-hi 7.375, d'una mitjana d'edat de 36 anys i la gran majoria d'elles (5.119) provinents d'altres poblacions de Catalunya, sent Barcelona la que més. 

benvinguda als nadons

benvinguda als nadons

Des del 2013, donem la benvinguda als infants nascuts l'any anterior en un acte, anomenat Benvingut Nadó, on les famílies planten 12 arbres en un dels parcs de la ciutat, un per cada mes de l'any, perquè creixin alhora que els seus fills i filles. Els naixements, estant a la baixa els darrers anys, fins al punt que l'any 2019, el nombre de defuncions (458) va ser més elevat que el nombre de naixements (434). 

L'any 2017 va haver-hi 575 naixements a Viladecans situant-nos en el lloc 17 del rànquing de ciutats catalanes *IDESCAT
Viladecans amb l'esport

Viladecans amb l'esport

A Viladecans tenim una quinzena d'equipaments esportius, a banda dels d'iniciativa privada, d'una gran varietat:

  • Atrium i Pòdium
  • Poliesportiu Municipal Montserratina
  • Camp de Futbol Municipal
  • Camp de Futbol de la Torre-roja
  • Camp de Beisbol i Softbol
  • Street Workout
  • Taules de ping-pong i futtoc
  • Pistes de petanca
  • Pista poliesportiva
  • Àrees esportives per a gent gran

L'any 2017 vam reformar el camp de softbol amb gespa artificial i mides internacionals i posteriorment vam abordar la creació d'una nova pista d'atletisme i la reforma del Camp Municipal de Futbol. També al 2017 vam ser Ciutat Catalana del Softbol i el Beisbol i vam celebrar els 25 anys dels Jocs Olímpics de Barcelona amb els voluntaris i voluntàries de la ciutat.

A Viladecans tenim una quarantena d’entitats esportives i per posar en valor la seva activitat i la dels i les esportistes de la ciutat també celebrem la Nit de l’Esport que aquest any ha arribat a la 28a edició.

equitat social per bandera

equitat social per bandera

A Viladecans volem que tothom sigui ciutadans i ciutadanes de primera. La crisi econòmica no ha posat fàcil aquest repte, però l'Ajuntament s'ha esmerat encara més i ha multiplicat per quatre les atencions a les famílies vulnerables en l'última dècada. També ha fet un important esforç inversor per atendre la gent gran i la dependència: més de 1.400 persones reben serveis d'atenció domiciliària i més de 1.500 en disposen de teleassistència.

Viladecans som també una ciutat bolcada en la igualtat de gènere i la promoció dels drets del col·lectiu LGTBI, que treballa per fer realitat el dret a l'habitatge a través de l'impuls d'una borsa de lloguer social i de polítiques de construcció de vivenda protegida i que promou la justícia energètica, a través del seu servei d'assessorament sobre els subministraments a les llars.

L’Ajuntament té 117 professionals dedicats a les persones més vulnerables

L'innovador impuls d'una xarxa pública Wi Cable per promoure l'accés a la fibra òptica a les llars ha estat també un altre dels projectes amb el qual l'Ajuntament ha volgut fomentar la igualtat d'oportunitats, juntament amb el seu pla de millora de barris per evitar diferències en la qualitat de l'espai públic i els recursos a l'abast de la ciutadania.. El projecte Wi cable es va iniciar amb una prova pilot que va suposar l’accés a la xarxa de fibra neutra pública de 2.500 llars i va aconseguir eliminar les reticiències del sector. Actualment diferents operadors privats ja han desplegat les seves xarxes de fibra òptica a la ciutat. En aquests moments l’oferta d’operadors és rica i diversa i en aquest context el projecte Wicable ha continuat creixent i ha passat dels 2.500 punts de la prova pilot a 10.719 punts serviciables a disposició dels habitatges, comerços i empreses de la ciutat.

una ciutadania implicada

una ciutadania implicada

La implicació de la gent configura un important capital social per Viladecans. Actualment hi ha 195 entitats donades d'alta i mitjanament actives. Tradicionalment les entitats de lleure són les que fan educació en temps lliure i aquestes són entitats juvenils (CAUs i ESPLAIS). Actualment, però, amb el concepte educació 360 podem parlar de que totes les entitats fan una tasca educativa a la nostra ciutat.  

El suport al teixit associatiu de la ciutat té com a puntals l'Ateneu de Cultura Popular Can Batllorí i l'Ateneu d'Entitats Pablo Picasso, a més dels cinc casals de barri. En aquest sentit, i per adaptar-se a les necessitats de les entitats culturals, s'ha reformat la sala polivalent de l'Ateneu de Can Batllori, amb un nou equip de so, i s'han dotat els bucs d'assaig d'instruments. En un pla més organitzatiu, hi ha un treball perquè els diferents equipaments de la ciutat facin projectes en xarxa. La coordinació entre els Ateneus i els casals de barri permet crear una programació consensuada pels diferents espais i generar conjuntament actes més destacats a l'agenda cultural de la ciutat.

les agents cíviques en xifres

La ciutadania sap que és imprescindible el seu compromís per aconseguir una Viladecans cada dia millor. Per això, està molt implicada en els processos participatius que s'han posat en marxa els darrers anys a l'hora de definir la transformació d'espais ciutadans, com els jardins de Magdalena Modolell, la rambla Modolell, el barri de l’Alba Rosa, el parc de Can Guardiola, el polígon industrial del centre o el nou Espai Roca. També es té en compte la seva contribució a través dels contractes de barris i dels Pressupostos Participatius per definir les millores als barris. I és que Viladecans va destinar més de 700.000 euros del seu pressupost l'any 2017 a actuacions definides a través de la participació ciutadana.

El civisme és un altre dels eixos que treballem braç a braç amb la ciutadania perquè Viladecans llueixi més bonica. Durant el 2017, el cos d’agents cíviques del municipi ha fet tasques de suport a les escoles i ha sensibilitzat a la ciutadania promovent la convivència. A més, també han donat suport a l'Ajuntament en companyes concretes com en les del foment del reciclatge impulsades pel 'Contenidor d'Or' o la promoció de la separació dels residus en els comerços, l'adopció del nou model de recollida de mobles i trastos vells, l'impuls de la mobilitat sostenible amb el 'Cap&Peus' o el correcte ús de les papereres.

Comparteix
Opina