Una ciutat educadora i inquieta

A Viladecans sabem que la millor inversió és promoure la igualtat d'oportunitats per tal de crear prosperitat per a tothom, per aconseguir un bon present i un millor futur. Amb il·lusió i una actitud innovadora, els darrers anys s'han impulsat a la ciutat nombrosos projectes educatius.

La innovació educativa és un pilar de les polítiques municipals per empènyer l'èxit educatiu fins a les majors cotes
w!escola viladecans fibra optica escoles

Com ho fem?

Tenim un pla de millora de l’èxit educatiu i un pla TAC. El primer marca la línia i dóna coherència a totes les accions en educació, les recull i les ordena i ens permet tenir una visió conjunta del fet educatiu a la nostra ciutat. El segon que penja del primer, representa, potser, el repte més gran mai plantejat per una administració local: impulsar la renovació pedagògica de tots els centres educatius d’una ciutat a partir de dos elements: l’accés a la tecnologia i el canvi metodològic basat en la capacitació del professorat. El resultat és que els centres educatius s'han imbuït de l’esperit emprenedor de la ciutat i han incorporat la tecnologia i les tendències pedagògiques com a clau de millora de l'èxit educatiu. A més, som els coordinadors de la xarxa local Baix Llobregat Escola Nova 21, amb la que treballem a 10 centres de Viladecans, Sant Climent i Castelldefels dotant-los d’eines i acompanyar-les en aquest procés de transformació educativa.

L'Ajuntament va crear una pionera xarxa municipal de fibra òptica que va esperonar companyies privades a invertir a la ciutat

L'Ajuntament dedica múltiples recursos tecnològics a l’educació: des de fer arribar la banda ampla a tots els centres per garantir la millor connectivitat, fins a dotar les aules de tecnologia per la seva digitalització.

Un dels millors exemples de que la ciutat aposta per l’educació és la creació, per part de l'Ajuntament, de la Xarxa d'Innovació Educativa, motor d’innovació educativa i impulsora d’un ecosistema que afavoreix la pròpia iniciativa dels centres a l’hora de millorar la seva pràctica educativa. Fruit d’això, les nostres escoles són referents a nivell català en molts àmbits relacionats amb la tecnologia, amb les noves metodologies, en el treball emocional a les aules i en la personalització de l’aprenentatge.

Totes aquestes iniciatives les fem plegats amb les administracions catalanes. Hem treballant d’acord amb el Conveni signat l’any 2015 amb la Generalitat de Catalunya i també amb Convenis signats amb la Diputació de Barcelona i la Universitat de Barcelona. Però amb això no hi hem tingut prou. A Europa hi ha països en els que ens podem inspirar i per això hem impulsat, també, la participació en Projectes Europeus d’Innovació Educativa al costat de finesos, suecs i alemanys que després estem implementant a les escoles de Viladecans. D’això n’estem especialment orgullosos perquè ens permet compartir les experiències més avançades en educació i posar-les a l’abast dels docents de la ciutat.

El reconeixement a aquesta feina ens ha vingut des de diversos llocs i espais amb premis i reconeixements a Catalunya, Espanya i a Europa. La Xarxa d’Innovació Educativa ha estat reconeguda com una de les bones pràctiques europees pel programa URBACT de desenvolupament de les ciutats a Europa i hem exportat la Xarxa d'Innovació Educativa a altres ciutats europees amb l' On Board Cities-, però el que més valorem és el que fan els propis docents de la ciutat quan ens permeten treballar plegats amb ells formant un únic equip amb un únic objectiu: ser una millor ciutat per als seus ciutadans.

Més equipaments, més oportunitats

Més equipaments, més oportunitats

Fruit d'aquesta empenta, la futura biblioteca de Can Ginestar pretén especialitzar-se en la innovació educativa i divulgació científica, amb espais que serveixin de laboratori de coneixement. També es vol crear l'Aula del Futur, un espai estable de formació i experimentació constant per als docents.

L'impuls de l'Ateneu de les Arts, un centre públic per fomentar els coneixements i vocacions artístiques amb un mètode singular d'educació no formal també és un altre exemple que vol dotar de capacitats a la ciutadania. De fet, la ciutat compta amb una àmplia xarxa d'equipaments públics per fomentar el desenvolupament personal.

L'àmbit educatiu és el que té un nombre de centres més ampli (escoles de primària i escoles bressol), mentre que en d'altres àmbits la ciutat té equipaments de nivell comarcal com l'hospital –de referència per a gairebé 200 mil habitants– o el teatre Atrium Viladecans, el més gran del Baix Llobregat.

La darrera inauguració ha estat la del segon complex esportiu municipal, que amplia l'oferta municipal per promoure una ciutadania activa i saludable. El suport a l'activitat esportiva entre el jovent és, també, una aposta municipal per a l'educació en valors cívics i comunitaris i la cohesió social.  

Comparteix
Opina