La reivindicació per la igualtat protagonitzarà els actes del 8M

En molts àmbits de la vida, el pes d’una història masculinitzada encara no s’ha pogut esborrar. En són exemple des de les dones que tenen uns ingressos de mitjana un 22 % inferiors als homes fins a les que tenen més dificultats per practicar determinats esports. Per no parlar de la xacra de la violència masclista. Per això, la commemoració del Dia Internacional de les Dones a Viladecans alça la veu enguany per reivindicar ben fort la igualtat.

En l’acte central, el 8 de març a la plaça de la Vila, a més de la lectura del manifest hi haurà una estructura on les dones podran visibilitzar les desigualtats viscudes a través dels seus missatges perquè no quedin amagades. La il·luminació de lila de la Torre del Baró donarà color a l'acte.

Com en els darrers anys, no hi faltarà la reivindicativa Cursa de la Dona, que es farà el 13 de març. A més, s'organitzarà dos dies abans un taller sobre exercici físic conscient a partir de la meditació. Però és que la igualtat en l'esport serà ben protagonista aquest mes de març, ja que està previst portar al Ple Municipal l'aprovació del Pla Local de Polítiques Feministes a l’Esport. Per obrir boca, l’Ajuntament organitza el 10 de març una xerrada-debat sobre el passat, present i futur de les dones en l'esport, amb la participació de la historiadora Neus Real, que parlarà sobre l'experiència històrica de la primera entitat esportiva exclusivament femenina a Espanya.

També, recorren a la memòria històrica dues cites ineludibles a la Torre del Baró: la primerà serà l’exposició 'Viladecans, poble. On eren les dones?', que des del 8 de març, repassarà com al llarg del segle XX el paper de la dona era relegat a determinats àmbits socials; l'altra, rescatarà de l'oblit les milicianes antifeixistes que van combatre a la Guerra Civil amb una conferència, a propòsit del llibre 'Les Combatents'

Però el 8M té espai per a totes les edats. Així, un contacontes el 10 de març a la Biblioteca explicarà històries de superació i empoderament femení, mentre a la biblioteca de l'escola Enxaneta es posarà en marxa una sèrie de jocs per a famílies amb la igualtat com a eix central.

L'oferta cultural també s'implicarà amb el 8M: el 31 de març, Atrium li dedicarà el seu documental del mes amb 'Curvy Crew', una pel·lícula sobre l'esperit de superació d'un grup de dones africanes de talla gran i la seva gesta de fer el cim del Kilimanjaro. Abans, però, el 17 de març, la companyia de teatre Maduixa Teatre portarà al parc del Torrent Ballester el seu espectacle de carrer 'Migrare', per visibilitzar la lluita de dones fortes, valentes i resilients.

La sensibilització també creix a les aules

Aquest Dia de les Dones coincideix amb el primer curs escolar en el qual arriba a tots els nivells de l’ESO l’oferta municipal d’activitats formatives per la igualtat de gènere i la prevenció de conductes sexistes que l’Ajuntament ofereix als centres educatius locals de secundària, gràcies al cofinançament de l’Àrea Metropolitana de Barcelona. Així, s’ha passat de dos a quatre tallers, oferint als centres un de diferent en cada curs d’ESO per treballar aspectes com les desigualtats socials, les relacions afectives o els micromasclismes. l llarg d’aquest curs és previst que hi participessin prop de 1.400 alumnes. També, es tradició que es programi una vegada a l'any un monòleg sobre l’experiència de la violència masclista en primera persona, que està obert a l'assistència de l'alumnat. A més, s'ofereixen accions personalitzades ajustades a les necessitats puntuals dels intituts públics.

Però la sensibilització per la igualtat de gènere comença ja a la primària. L’Ajuntament ofereix als centres dues activitats en aquesta etapa educativa dels 3 als 12 anys. La més recent és un taller estrenat al 2021 a 3r de Primària sobre la corresponsabilitat de gènere en les tasques de la llar. A aquest se suma una proposta, molt demandada pels centres educatius, que amb el suport de la Biblioteca Municipal consciencia a través de la lectura de contes no sexistes. Més de 500 alumnes les podran gaudir aquest curs.

Carrers amb nom de dona

La reivindicació per la igualtat també arribarà al barri de Llevant. Coincidint amb les celebracions del dia de la dona, l'Ajuntament ha volgut recordar que els carrers del nou barri portaran noms de referents femenins històrics, amb l'objectiu d'augmentar la visibilitat social i simbòlica de les dones i cotribuir a la integració de la diversitat en el dia a dia de la ciutat. 

Algunes dones cèlebres que posaran nom a les futures vies del municipi seran Emilia Pardo Bazán, Emmeline Pankhurst, Gueraua de Queralt, Gabriela Mistral, María de Maeztu, Rosa Parks o Hannah Arendt