Impuls de l'empoderament de les dones en el món laboral

Mesura 8

Per aquesta mesura s'han destinat 273.444,93 €

Disminueix de manera generalitzada l’ocupació i, en gran part de la novas’ha precaritzat la situació de les persones treballadores, i de les dones en major mesura que dels homes. Les conclusions de l’informe de l’Observatori del Baix Llobregat posen de manifest que la igualtat real entre dones i homes no s’ha assolit:

  • Tots els indicadors observats a l’informe consoliden la discriminació de la dona en el mercat de treball: menor remuneració salarial, major pes en les persones aturades, major rotació laboral, major durada en l’atur i major risc de pobresa.
  • El nivell formatiu té gènere. Per primera vegada es registra un descens generalitzat del pes de les dones en la formació postobligatòria. A les famílies vinculades a la indústria 4.0, un dels sectors amb major nivell de qualitat en el treball, les dones matriculades no superen el 5 % del total. Els estereotips de gènere en la formació encara funcionen.
  • Els treballs de cura continuen sent cosa de dones. L’enquesta d’usos del temps realitzada durant el confinament mostra que les dones han suportat una major càrrega de feina productiva, domèstica i de cures.
  • La bretxa salarial existeix i es fa més gran segons edat, ocupació i rang salarial. L’any 2018, les dones tenien una mitjana salarial de 22.290 euros, 6.650 euros inferior al dels homes. És a dir, un 22,2 % de bretxa salarial en favor dels homes.
  • I la bretxa continua en totes les prestacions i pensions. La bretxa de pensions al Baix Llobregat se situa en el 41 %.

Impacte sistèmic de la COVID19

L’impacte de la pandèmia mostra que les disminucions de les escletxes que es detecten venen més de l’empitjorament general del mercat de treball (disminució de l’afiliació i augment de la temporalitat) que no pas de la millora de la situació de les dones en el mercat de treball. La COVID-19, més enllà de l’impacte sobre la salut, ha tingut un impacte sistèmic que ha posat de manifest la importància de totes aquelles activitats essencials de cura i per a la sostenibilitat de la vida, i ha evidenciat que les desigualtats de gènere, en un context de crisi, situen les dones en una posició de més vulnerabilitat. Arran de la pandèmia, han sorgit nous obstacles que se sumen als de caràcter social i sistèmic, que persistien abans, que frenen la participació i el lideratge de les dones. A tot el món, les dones s'enfronten a un augment de les violències masclistes, de les tasques de cures no remunerades, de la bretxa salarial i digital, entre tantes altres discriminacions, i un retrocés en drets socials, econòmics i polítics, com ja ha alertat Nacions Unides.

Pal·liar les desigualtats socials i econòmiques de les dones i continuar lluitant contra la violència de gènere.

Actuacions

Promoció i activació sociolaboral de les dones a través de l’impuls de tres programes ja existents a l’oferta municipal:

  1. Programa ATENEA: Experimentació laboral mitjançant contractació de l’administració local.
  2. Programa ADA: Aprenentatge i apoderament digital.
  3. Programa WOMEN MEET-UP: Suport i trobada de dones professionals i empresàries on comparteixen necessitats i reptes.

El Punt d’Orientació Laboral Dona és un espai d’orientació i assessorament per a dones a fi de reduir l’impacte de gènere de la COVID a l’àmbit laboral

Acompanyament i suport a les dones en contextos de violència masclista i als seus fills i filles, a causa de la situació d’especial vulnerabilitat causada per la crisi social i sanitària  

OBJECTIUS DE DESENVOLUPAMENT SOSTENIBLE ALS QUE FA REFERÈNCIA AQUESTA MESURA

Aquí trobaràs més informació sobre els Objectius de Desenvolupament Sostenible.
Comparteix
Opina