Nova opció formativa per a joves sense el graduat d'ESO

A pocs dies d'iniciar la preinscripció per als estudis post-obligataris, l'oferta formativa local estrena una novetat per als i les joves que no hagin obtingut el graduat d'ESO: El nou Programa de Formació i Inserció (PFI) de manteniment i reparació de vehicles de mobilitat personal.

Viladecans és una de les primeres ciutats a impartir a Catalunya aquest PFI, en el qual s'aprendrà sobre mecànica, soldadura o electrònica de patinets i bicis elèctriques, una sortida laboral per l'auge d'aquestes maneres de mobilitat sostenible.

L'inscripció a aquest i altres Programes de Formació i Inserció es poden realitzar entre els dies 10 i 21 de maig. 

Un apropament formatiu al món laboral

Els PFI tenen una durada d'un curs escolar (de setembre a juny) i compten amb un aprenentatge vivencial en competències professionals i també transversals per a l'ocupació, així com pràctiques en empresa. D'aquesta manera, preparen a joves per al mercat laboral i els ofereixen un certificat professional i, alhora, afavoreixen el retorn al sistema educatiu reglat (en el curs passat, el va fer un 85% de participants en Ca Calderon) en facilitar l'obtenció del graduat d'ESO i l'accés als Cicles Formatius (el 61% va superar les proves en 2020, i des d'ara serà directe en superar el curs). 

 En el centre municipal Can Calderon és possible cursar, a més del ja esmentat PFI de  auxiliar de manteniment i reparació de vehicles de mobilitat personal,  els PFIS d'auxiliar de muntatge i manteniment d'equips informàtics, auxiliar d'activitats d'oficina i serveis administratius, auxiliar de comerç i atenció al públic i auxiliar de comerç i atenció al públic dirigit a persones amb necessitats d'aprenentatge especials.

A més, en l'Institut Torre Roja s'ofereix el d'auxiliar de pintura i el curs 2021-2022 s'estrenarà també un Itinerari Formatiu Específic (IFE) per a joves amb necessitats especials d'auxiliar de manteniment d'instal·lacions esportives, de quatre anys de durada.

Testimonials del programa

Què ens diuen els protagonistes d'aquestes formacions?

María Encarnación Reyes (inf. esquerra) i Vanesa Verdejo (sup. dreta), mares d'alumnes dels Programes, estan d'acord en que aquesta experiencia formativa ha canviat la forma en què els seus fills de relacionarse amb els estudis ha canviat. María ens explica que  'El PFI ha aconseguit el que no va fer l'ESO: motivar al meu fill. Crec que és per la fòrmula d'ensenyament i el bon ambient que generen els professors' i Vanessa añade  que 'Amb aquest curs el meu fill ha canviat totalment la seva relació amb els estudis: el veig amb interés per aprendre i fer coses en el futur". 

Mateo Canabé (sup. esquerra), alumne del PFI de fontaneria;  i Marc Espelt  (inf. dreta), alumne del PFI de comerç coincideixen en que aquesta experiencia els ha permès un nou camí formatiu i laboral. Mateo ens diu que 'El PFI li ha obert els ulls i he descobert que vull treballar d'electricista, així que seguiré estudiant per treure'm un ciclie i aconseguir-ho' , mentres que Marc posa l'èmfasi en la forma en la que 'ensenyen perquè no és tant memoritzar coses com aprendre a fer-les i es fomenta el treball en equip'. 

 

Aposta municipal per la formació per a joves

L'Ajuntament ofereix a Can Calderon altres programes de recolzament a joves que no estudien i necessiten ampliar les seves competències: la Casa d'Oficis (fins als 25 anys), els Projectes Singulars (de 17 a 29 anys) i l'Escola de Noves Oportuntiats, un itinerari guiat i personalitzat per a joves de 16 a 24 anys.