L'Ajuntament demanarà a la Generalitat més inversió sociosanitària

L'Ajuntament demanarà a la Generalitat més inversió en residències per a persones grans. El ple de febrer va aprovar la sol·licitud d'un pagament extraordinari, per valor d'un milió d'euros, per compensar la pèrdua de places del Centre Sociosanitari Federica Montseny, afectat en aquest sentit després dels últims canvis en el seu model de gestió. La tinenta d'alcalde de Serveis Socials, Olga Morales, va defensar la moció de l'equip de govern argumentant que “no podem permetre'ns perdre places perquè és l'únic centre que tenim”, afegint a més que “la resta de residències són privades, bastant petites i amb molt poques places concertades”. La proposta va tirar endavant amb el suport del PP i VOX i l'abstenció d'ERC, que la va sostenir, a través de la seva portaveu Bàrbara Lligadas, en què el contingut apuntava a aspectes que "no són responsabilitat de la Generalitat". 

Un altre punt destacat va ser la modificació de les bases reguladores per a subvencions als propietaris d'habitatges, segons la qual es facilitarà que puguin accedir a ajudes públiques per reformar immobles que vulguin posar en lloguer social. L'objectiu, explicava el tinent d'alcalde de Planificació Territorial Richard Calle, també és “captar habitatges en lloguer per a dipositar-los en el programa de bossa de mediació de lloguer social" i així “facilitar l'accés a l'habitatge digne”. La proposta es va trobar amb el suport de l'oposició a excepció del PP, que va votar abstenció en considerar que "no s'ajusta a la determinació que nosaltres entenem com a habitatge social”, tal com va afirmar la portaveu Fina Redondo. 

També va tirar endavant l'aprovació del Pla Normatiu de l'Ajuntament, que incrementarà la participació ciutadana en el desenvolupament d'ordenances i altres reglaments municipals per a enguany. Algunes d'aquestes ordenances i reglaments, segons va detallar la tinenta d'alcalde Govern Intern i Recursos Municipals Joana Sánchez, seran la d'implantació de la zona de baixes emissions, la convivència i utilització de la via pública o la tinença d'animals, entre altres. ERC es va abstenir en la votació, mentre que VOX i PP van votar a favor.

Altres punts aprovats van ser la relació de llocs de treball de l'Ajuntament, l'increment de les retribucions al personal del sector públic, la composició de la ponència municipal d'avaluació ambiental o la descentralització de determinats serveis i activitats de l'Ajuntament.

Pel que fa a les mocions de l'oposició, va destacar la proposta conjunta del PP, PSC i Viladecans En Comú Podem en suport al sector primari, que va trobar el suport unànime de tots els grups del ple. La iniciativa, desenvolupada pel grup popular, va fer una crida a una millor comprensió de la realitat del sector agroalimentari a Catalunya, afectat per qüestions que han portat a les protestes recents com l'impacte de les polítiques contra canvi climàtic, la dificultat per trobar relleu generacional o la competència injusta dels productes d'importació.

D'altra banda, ERC-AM va presentar una moció per a millorar la promoció interna i la carrera professional dels treballadors i treballadores de l'Ajuntament. Va ser rebutjada després de l'abstenció del PP i VOX i el vot en contra de l'equip de govern, que va considerar que el que demana la moció ja s'està duent a terme.

La mateixa explicació li va servir a l'equip de govern per a rebutjar la moció de VOX en favor d'una Viladecans més amigable amb l'autisme. La proposta, que només va convèncer al Partit Popular, es va trobar també amb el vot desfavorable d'ERC, al no coincidir “amb el relat i l'exposició de motius" i trobar "moltes dades que no són reals”, segons va explicar la regidora republicana Natàlia Morant.

Tampoc va tenir èxit la proposta de VOX amb motiu de l'assassinat a Barbate dels guàrdies civils per culpa del narcotràfic, únicament secundada pel PP. La resta de grups la va rebutjar en considerar que “vol utilitzar la solidaritat amb les famílies dels guàrdies civils per fer política”, en paraules del regidor d'ERC Joan Bausa, i que el municipi "ja ha mostrat les seves condolences compartides”, tal com va expressar la portaveu socialista Gisela Navarro.

Opinions polítiques del Ple Municipal de febrer de 2024

Opinions polítiques del Ple Municipal de febrer de 2024

Els i les portaveus dels grups municipals amb representació plenària opinen sobre els punts de la sessió del mes de febrer.