Tallers de bones idees

Tallers de Bones Idees

Des dels diferents departaments tècnics de l'Ajuntament hem posat a prova propostes i campanyes per intentar aportar bones idees a temàtiques de civisme, però, sent conscients que no sempre ho hem aconseguit, ens hem posat mans a l'obra per buscar altres tipus de solucions. Per això hem engegat el procés de Bones Idees,  tot fent servir la metodologia anomenada "Design Thinking", busca trobar solucions innovadores a problemes de sempre.

Les temàtiques que abordem tenen relació amb:

  • Les mascotes (i els excrements que ens trobem pel camí),
  • El reciclatge i els trastos vells (com podem millorar el reciclatge de Viladecans)
  • La mobilitat (com fem que Viladecans sigui una ciutat on els transports personals puguin conviure en pau i harmonia).

20181024 tallers civisme

La ciutadania, protagonista del 'Design Thinking'

Per idear les solucions als reptes plantejats es van convocar sis tallers presencials en els que hi van participar 60 persones. Els tallers ciutadans es van dividir per temàtiques i se'n van fer dos per abordar la gestió dels residus, un dedicat a la mobilitat i un quart destinat a tractar la convivència amb els gossos. També es van organitzar en paral·lel tallers infantils per aportar noves idees i facilitar la conciliació familiar. A més, amb la implicació de comerciants i restauradors, es van fer dos tallers més per generar idees que els ajudessin a millorar el reciclatge i la gestió dels residus. Per altra banda es va facilitar la col·laboració online a través de la plataforma de participació Decidim perquè la ciutadania hi presentés les seves propostes. En total, es van recollir gairebé 200 idees per fer front a aquests reptes de ciutat.

De les Bones Idees als prototips

En una sessió amb els tècnics municipals i els regidors implicats en les àrees en què es plantejaven les solucions, es van ponderar i prioritzar totes les idees rebudes per escollir quines es convertirien en prototips. Per fer aquesta avaluació es van tenir en compte factors com el cost d'implementar-les, el temps d'execució, el grau d'innovació, sofisticació i complexitat o la posibilitat de reproduir-les i exportar-les. Després de tota aquesta avaluació, Viladecans té sis noves accions per superar els seus reptes.

  1. Instal·lar vàters auto-netejables a les voreres perquè els gossos hi puguin orinar i no embrutin els carrers.

  2. Un mapa dels parcs i zones d'esbarjo per a gossos de la ciutat.

  3. Un nou servei d'assistència a la gent gran per ajudar-los a llençar els mobles i trastos vells que no necessitin.

  4. Desenvolupar un sistema de sancions més efectiu per multar aquells que fan abocaments i deixen andròmines a l'espai públic.

  5. Definir les normes d'ús dels carrers i voreres per als vianants, ginys elèctrics i bicicletes.

  6. Un mapa interactiu que promogui la mobilitat sostenible per la ciutat.

A partir d'ara és el moment de desenvolupar aquests prototips i implementar-los per aconseguir que la ciutadania adopti uns nous hàbits sostenibles que perdurin en el temps.

Comparteix
Opina