Click here for the English version

És una de les tres grans torres de Viladecans, l’única que el seu nom actual fa referència al color del material amb el qual està construïda, ja que totes les torres de la ciutat son vermelles! Es va anomenar també Torre Marcusa, Torre Sança i Torre Burgesa, pels noms dels seus propietaris més destacats. Hi ha qui diu que aquesta és la torre d’Almafar, una talaia més antiga encara, però l’arqueologia no ha provat l’existència d’aquesta antiga torre en aquest indret.

Els Burgès van ser els amos de la talaia a partir del segle XIII. D’acord amb el sistema feudal, i encomanat pels comtes de Barcelona, aquesta família va dominar el poble i el seu terme com si fos un petit estat de la seva propietat: aquest territori s’anomenà aleshores Quadra Burgesa.

Una gran pedra vermella com la de la torre, es va trobar fa anys, gairebé amagada, al costat del mar: marcava el límit d’aquesta quadra. Actualment es pot contemplar entre els tresors del Museu de Viladecans.

La major part de les finestres de la torre central, són afegits i reformes d’època contemporània, ja que les seves grans dimensions les inhabiliten per a la funció defensiva que havia d’oferir l’edifici. Potser només les del tercer pis corresponguin a aquesta funció. Tot i això, al terrat hi ha elements que semblen originals: els matacans des d’on es podia defensar amb certa seguretat la fortalesa.

Comparteix
Opina