Una Agenda Urbana local pel desenvolupament sostenible

L'Ajuntament de Viladecans serà una de les primeres administracions locals espanyoles que treballin per implantar una agenda urbana com a vehicle per afrontar els reptes futurs de desenvolupament sostenible fins al 2030. Per fer-ho, elaborarà un pla d’acció local en el marc de l’Agenda Urbana Espanyola, essent un dels 16 projectes pilot d’Espanya. A petició del ministeri de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana, ambdues institucions signa­ran aviat un conveni de col·laboració, que ja va ser aprovat pel Ple Municipal de juliol, celebrat ahir.

L'Agenda Urbana Espanyola és el full de ruta que marcarà l'estratègia i les accions a dur a terme fins al 2030, per fer dels pobles i ciutats àmbits de convivència amables, acollidors, saludables i conscienciats. Constitueix un veritable "menú a la carta" perquè tots els actors, públics i privats, que intervenen en les ciutats i que busquen un desenvolupament equitatiu, just i sostenible des dels seus diferents camps d'actuació, puguin elaborar els seus propis Plans d'Acció.

Els temes bàsics que desenvolupa l’Agenda Urbana Espanyola són el desenvolupament urbà sostenible, la rehabilitació i regeneració urbana, la rehabilitació energètica i accessibilitat, les ciutats intel·ligents, la Intermodalitat i l'accés a un habitatge digne, entre altres problemàtiques relacionades amb els Objectius de Desenvolupament Sostenible de l’Agenda Urbana 2030 (ODS).

Les administracions que elaboraran projectes pilot d’agendes urbanes locals seran els ajuntaments de La Corunya, Múrcia, Alfaro (La Rioja), Castelló, Algesires (Cadis), Fuenlabrada (Madrid), Logronyo, Pamplona, Salamanca, Barcelona, ​​Viladecans, Arona (Tenerife) i Sòria, les diputacions de Barcelona i Granada, i el Consell Insular de Menorca.

L’Ajuntament de Viladecans té, entre els seus objectius estratègics, el compliment de les ODS. Per això, ha impulsat la seva incorporació en el Pla d’Acció Municipal i la seva versió adaptada al context de la pandèmia, el Pla de Reactivació Local. Igualment, la identificació dels objectius a treballar en cada un dels projectes municipals ha passat a formar part de la metodologia de treball. Viladecans s’ha sumat, a més, a diferents iniciatives d’intercanvi de coneixement en la matèria entre les quals destaca l’associació REDS que té per objectiu, entre d’altres, la divulgació d’experiències i projectes vinculats al desplegament de l’Agenda.