El model de ciutat a debat en el webinar d'Agenda Urbana

El webinar sobre model de ciutat ha estat l'últim dels tres espais participatius en grup que s'han realitzat sobre l'Agenda Urbana de la ciutat, que formen part de l'Estratègia de la Viladecans 2030 i que complementen als cinc webinars ja realitzats sobre els quatre eixos estratègics de la ciutat: estil de vida saludable i qualitat de vida, dinamització econòmica, transició ecològica i innovació educativa, més la resiliència, un nou eix, derivat de la situació actual per la COVID i possibles emergències futures.

En aquesta ocasió, Patrícia Molina, Arquitecta Urbanista, responsable de la Plataforma de Transformació Urbana de Tecnalia, ha estat l'encarregada d'inspirar als i les participants en el webinar. Molina, ha parlat sobre els factors que defineixen el model de ciutat, com el model d'ocupació i ordenació del territori, l'estructura, morfologia i densitat urbana, els sistemes de mobilitat i la dotació d'espais públics habitables, entre d'altres, i com adaptem aquests "ingredients de la ciutat heretada" als reptes i necessitats actuals, com la globalització econòmica, la urbanització creixent, la crisi climàtica i les noves maneres de treballar i viure. Molina ha remarcat la importància de fer un model de ciutat que satisfaci les necessitats de tots els barris de la ciutat i respongui a la demanda real canviant.

Posteriorment s'ha obert un debat sobre les plantes baixes dels edificis, fins ara utilitzades per al comerç local i de proximitat que veuen en perill els seus negocis a causa del creixement de la venda online que asseguren que sempre ha estat, però ha crescut molt més des del començament de la pandèmia.

La tinenta d'alcalde de Comerç i Turisme i de Sèniors i Gent Gran, Carme Gimeno, s'ha centrat a explicar la importància que tenen les decisions que es prenen en quant a la planificació urbana, per les conseqüències que té respecte a l'estil de vida i salut de les persones que hi viuen. Gimeno també ha parlat de les característiques que s'han de tenir en compte per al model urbà: diversitat, intensitat, barreja d'usos i cohesió social, així com "els objectius específics que hem fixat per a Viladecans i que volem reflexionar amb vosaltres: aconseguir una estructura urbana compacta amb diversitat d'usos, conservar, millorar i protegir el patrimoni natural, cultural i paisatgístic i garantir la qualitat i accessibilitats als espais públics.

Com en els anteriors webinars, posteriorment a les intervencions s'ha obert el torn de participació amb una dinàmica de cocreació basada en una anàlisi Da-Fo -de debilitat, amenaces, fortaleses i oportunitats- sobre el primer objectiu estratègic de l'Agenda Urbana, que fan referència a ordenar el territori i fer ús racional del sòl, conservar-lo i protegir-lo, així com el segon objectiu, evitar la dispersió urbana i revitalitzar la ciutat existent.

Ricard Calle, tinent d'alcalde de planificació territorial i d'esports, ha tancat la sessió amb una reflexió sobre la posició en la qual ens trobem, i ha remarcat que "gràcies a tot el treball que hem fet estem ben posicionats i seguirem treballant per afegir totes les propostes que ens heu fet arribar per mitjà de les diferents accions que s'han realitzat amb l'estratègia 2030".

Agenda Urbana a Viladecans

L' Agenda Urbana de Viladecans i el seu pla d'acció seran els documents que utilitzarà el govern de la ciutat per traslladar els objectius globals de desenvolupament i agendes fixats des dels organismes internacionals i nacionals a la realitat més propera, concretant actuacions per desenvolupar a Viladecans fins a l'any 2030. Per aquest motiu, també incorporà els 5 eixos que l'estratègia tractats fins al moment.

L' Agenda Urbana és una acció pionera a Espanya, donat que Viladecans ha signat un conveni amb la Secretaria General d'Agenda Urbana i Habitatge del Ministeri de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana per ser una ciutat pilot en l'elaboració de la seva pròpia agenda.