W!LAB
Laboratori de Fabricació

Centre de Recursos per a Joves Can Xic

Parc de Can Xic, 1

08840 Viladecans

 

Horari: 
De dilluns a divendres, de 16.30 a 21 h; dimarts, de 10 a 14 h, i dissabtes, de 10 a 14 h i de 16 a 20 h (tancat durant el mes d’agost)

 

Dades de contacte: 
Telèfon: 
936 470 024

 

W!LAB

La creixent tendència de fer-se un mateix productes d'ús quotidià està a punt d'entrar en una nova era a Viladecans. Al costat de les múltiples manualitats, la tecnologia de producció digital en 3D del Fab Lab impulsat per l'Ajuntament revolucionarà les oportunitats i les idees.

El nou laboratori de fabricació de Viladecans és un espai d'innovació ciutadana, incovadora d'idees i projectes per fomentar l'aprenentatge tecnològic i la fabricació digital. Situat al centre de recursos de Can Xic ocupa una àrea de 40m². El Fab Lab impulsarà l'esperit innovador situant a la gent com a motor de canvi

Aquest espai de creació, aprenentatge i innovació social permetrà fer prototips i donar forma a productes que abans només podia fer una fàbrica i que ara tothom tindrà al seu abast. Així, s'aplicarà a escala local la transformació que s'està vivint en el món al segle XXI amb les impressores 3D. La joventut tindrà l'oportunitat de no ser només consumidor, sinó també de crear i produir lliurement i compartir el seu coneixement, adquirint també valors i habilitats demandades en el món laboral.

Serveis del W!LAB

Els serveis que ofereix el Laboratori de Fabricació són els següents:

  • Assessoria tecnològica
  • Impressió 3D oberta a la ciutadania
  • Suport a Projectes IOT
  • Ajuda al "Món Maker"
  • Espai per a la creació d'Workshops
  • Suport a Emprenedors
  • Cotutorització de TR

Tres dies per setmana

L'espai obrirà d'inici els dimarts, dimecres i dijous de 16.30 a 20.30 h i, a més d'organitzar-tallers i projectes comunitaris, es podrà reservar hora per accedir de manera lliure quan es aprengui a utilitzar les màquines. A més, als matins, els centres educatius de secundària l'utilitzaran per treballar continguts docents.

Màquines del W!LAB

TECNOLOGIA DE DARRERA GENERACIÓ
El Fab Lab Viladecans, gestionat per a Fundació Ciutat de Viladecans,  neixerà al novembre equipat amb tres impressores 3D: la BCN3D Sigma, que permet treballar peces amb molt de detall; la Nobel 1.0 de resina, ideal per a peces molt petites, i la Rep Rap BCN3D+, que té fins i tot l’habilitat de replicar-se.

També comptarà amb una talladora làser (la Sunylaser 6040), que permet treballar amb molts materials i incorporar-hi gravats.

El Fab Lab disposarà d’inici de tres impressores 3D i una talladora làser 

LABORATORIS POPULARS
El primer Fab Lab al món va néixer l’any 2001 al MIT, la universitat nord-americana de referència tecnològica mundial. Després es van popularitzar en grans ciutats impulsats per una nova tendència, el moviment maker, que promou que cadascú dissenyi i faci productes digitals, igual que durant molt de temps s’han fet de manuals. Actualment, hi ha més de 600 Fab Labs al món, uns 30 a Espanya.

BCN 3D+

L'impressora 3D BCN3D+ de RepRapBCN, és una impressora derivada del projecte mundial RepRap, és una impressora de tecnoogia de fabricació per addició, on un objecte tridimensional és creat mitjançant la superposició de capes successives de material d'addició (FDM).

L'impressora BCN3D+ es capaç d'imprimir més ràpid i de manera fiable. Les guies linials en l'eix Y proporcionen rigidesa extra a la base calefactada. Menys pes a l'extrusor i un millor sistema de tensionat de la corretja permeten una velocitat més alta.

Pot imprimir amb quasi tots els materials existents en format de filament de 3mm de diàmetre. El BCNozzle és un fusor completament metàl·lic que permet imprimir més hores sense manteniment. 

 

Impressora 3D BCN3D Sigma

La BCN3D Sigma és una impressora 3D professional de sistema FFF (Fused Filament Fabrication) capaç de reproduir qualsevol objecte que tinguis en ment amb un gran nivell de detall. Es caracteritza pel seu sistema IDEX (Independent Dual extruder), que li permet imprimir sense limitacions geomètriques i ofereix la possibilitat de combinar tècniques existents com impressions multimateriales -amb suports- o multicolors.

El sistema IDEX permet a la BCN3D Sigma imprimir peces multicolor en una mateixa impressió, donant un altre gran pas cap endavant en el món de la impressió 3D. Aquesta opció dota les peces d'una gran complexitat i les fa més atractives, sense afectar la qualitat de la impressió. La possibilitat d'imprimir amb dos materials diferents fa que aquest sistema sigui ideal per a la fabricació de peces que puguin requerir estructures de suport, combinant amb facilitat PVA (material hidrosoluble) per a aquests suports i el PLA per a la peça. Així, l'usuari tindrà accés a un nombre il·limitat de peces, superant gairebé totes les limitacions de la tecnologia FFF.

Impressora de Resina Nobel 1.0A

Les impressores "de resina" utilitzen la tecnologia anomenada “Estereolitografia” per imprimir.

Es tracta d’un procés pel qual es converteix, mitjançant un làser, un foto-polímer liquid en plàstic sòlid, capa per capa.

Aquesta tecnologia permet un nivell de detall de fins a 25 µm, per la qual cosa són ideals per a peces molt petites o de gran precisió.
 

Prusa I3 ION

La Prusa i3 ION és una impressora 3D inspirada en la Prusa i3, però amb moltes canvis, millores i actualitzacions.

Ha estat dissenyada per l'equip tècnic de ThingiBOX, una botiga virtual de productes estan relacionats amb el món de la impressió 3D. El projecte tenia com a objectiu dissenyar una estructura de metacrilat que unís tot els elements necessaris per al seu funcionament, a diferència de les RepRap tradicionals on l'electrònica de control i la font d'alimentació anava separada de l'estructura.

El volum màxim d'impressió de les peces és de 200x200x150mm sobre un llit calent MK3 d'alumini i sobre un vidre de borosilicat (preparat per al canvi brusc entre temperatures), així que es pot imprimir amb ABS sense cap problema (si a més es posa laca fixadora). L'extrusor és un E3D v5 fet tot de metall ja que així pot escalfar fins a una temperatura de 300ºC. Tots els filaments de material plàstic (ABS, PLA, etc ...) disponibles al mercat poden utilitzar-se en aquesta impressora. Hi ha l'opció d'escollir el diàmetre del filament que l'extrusor admet, ja que l'oferim en 3mm o en 1,75mm. El nozzle o broquet té un orifici de 0,4mm en els dos casos.

Talladora làser Sunylaser 6040

El tall amb làser és una tècnica emprada per tallar peces. La seva font d'energia és un làser que concentra llum en la superfície de treball. Permet aconseguir talls de contorns complexos amb una alta precisió. Es pot treballar amb una gran quantitat de materials com a fustes, acrílics, marbres, metalls i vidre. També és possible el gravat en tots els materials.

Fresadora High-Z

La fresadora High-Z és una autèntica fresadora de pòrtic superior, el que li confereix una gran rigidesa enfront de la torsió i una alta dinàmica.

La fresadora High-Z compta amb accionament per vareta roscada trapezoidal. Realiza treballs de fresat de dos, tres i quatre eixos, trepat, tall, gravat i infinitat de processos industrials addicionals directament des del PC i de forma immediata. gràcies a gran quantitat d'accessoris disponibles. També compta amb un sistema obert que es podrà anar ampliant en un futur, amb total compatibilitat. Eixos giratoris addicionals, accessoris per al tall oscil·lant per fulla, el gravat a làser, el gravat sobre marbre i vidre, etc. garanteixen una alta flexibilitat de la instal·lació. Els resultats són sorprenents, tant per la seva qualitat, com per la velocitat d'execució.

A més, la fresadora High-Z, compta amb l'avantatge afegit de poder deixar el marc d'alumini obert o tancar-lo per sobre o per sota, per facilitar així la mecanització de peces complexes. Aquesta flexibilitat a l'hora de posicionar la peça és única entre aquest tipus de màquines.

Activitats

Durada: 4 hores + pràctiques
Horari: Dijous de 18.30 a 20.30
Calendari: 15 i 22 de febrer.
Pràctiques lliures assistides pel formador: 1 de març de 16.30 a 20.30.
Lloc: W!Lab de Can Xic.
Preu: 8,00 €

Durada: 20 hores.
Horari: Dimarts de 17.00 a 20.00
Calendari: 27 de febrer, 6, 13 i 20 de març i 3, 10 i 17 d’abril.
Lloc: W!Lab de Can Xic.
Preu: 450€ (amb impressora inclosa)
Places limitades.

Durada: 4 hores + pràctiques
Horari: Dijous de 18.30 a 20.30
Calendari: 8 i 15 de març.
Pràctiques lliures assistides pel formador: 22 de març de 16.30 a 20.30.
Lloc: W!Lab de Can Xic.
Preu: 8,00 €

Durada: 4 hores + pràctiques
Horari: Dijous de 18.30 a 20.30
Calendari: 12 i 19 d’abril.
Pràctiques lliures assistides pel formador: 26 d'abril de 16.30 a 20.30
Lloc: W!Lab de Can Xic.
Preu: 8,00 €

Durada: 4 hores + pràctiques
Horari: Dijous de 18.30 a 20.30
Calendari: 3 i 10 de maig.
Pràctiques lliures assistides pel formador: 17 de maig de 16.30 a 20.30
Lloc: W!Lab de Can Xic.
Preu: 8,00 €

Durada: 4 hores + pràctiques
Horari: Dimarts de 18.00 a 20.00
Calendari: 8 i 15 de maig.
Pràctiques lliures assistides pel formador: 22 de maig de 16.30 a 20.30.
Lloc: W!Lab de Can Xic.
Preu: 10,00 €