Què és i com funciona

proteccio oficial habitatges viladecans pis piso proteccion oficial
Habitatge de Protecció Oficial

L’Habitatge de Protecció Oficial (HPO) és aquell que té un preu màxim fixat per l’Administració, per sota del preu de mercat, amb l’objectiu d’afavorir l’accés a l’habitatge de les persones amb menys recursos.

La iniciativa ofereix certs beneficis als compradors i constructors o promotors a canvi de quedar subjectes a algunes condicions legals. Per exemple, el constructor no pot vendre l’habitatge per sobre del preu màxim fixat i el comprador ha de complir unes condicions per a l’accés, l’ús i la venda de l’immoble.

El comprador d’un habitatge de protecció oficial l’obté a un preu més reduït que el de mercat, però a més pot aconseguir finançament protegit i ajuts públics a fons perdut per part de la Generalitat de Catalunya o el Govern d’Espanya.

Els habitatges protegits poden ser de venda, de lloguer o de lloguer amb opció de compra; i poden ser oberts a tothom, només a joves (menors de 35 anys) o només a gent gran (majors de 65 anys).

A més, també hi ha tipus de protecció oficial (règim especial, règim general i règim concertat) en funció del topall màxim de la renda familiar que tinguin les persones que hi vulguin accedir. El barem sobre la renda familiar s’estableix en base a l’Indicador Públic d’Efectes Múltiples (IPREM).

El preu de l’habitatge es calcula en funció de la seva superfície, el preu vigent per metre quadrat, la zona geogràfica i el tipus de règim de protecció oficial.

Pel que fa a la zona geogràfica n’hi ha quatre tipus, i a cadascuna se li assigna un preu màxim per metre quadrat. Les zones van de la A (el preu més alt) a la D (el més baix). Viladecans forma part de la zona A.

Per a accedir a un habitatge de protecció oficial cal estar inscrit al Registre de Sol·licitants d’Habitatge de Protecció Oficial.

Comparteix
Opina