Salut a les escoles

salut escales viladecans unilever fruita menjar saludable

Fent salut des de petits

L’escola és un dels àmbits estratègics per a promoure l’adopció de conductes saludables, ja que és en els primers anys de vida quan les persones tenim més capacitat d’aprenentatge i assimilació. A més, la inversió en el desenvolupament dels i les joves pot reduir la incidència de malalties cròniques entre les persones adultes. És per això que a l’Ajuntament treballem per la promoció de la salut des del centre educatiu. Els àmbits d’intervenció prioritaris són:

Amb aquests objectius, des de l’Ajuntament programem diverses activitats adaptades als diferents nivells educatius per a afavorir estils de vida i hàbits saludables, per ajudar el professorat en la seva promoció.

Accions per promoure la salut d’infants i joves

Realitzar vacunacions a les escoles és garantia d’aconseguir-ne una cobertura molt elevada, ja que el 100 % dels nens i nenes estan escolaritzats. A partir del calendari de vacunacions sistemàtiques de la Generalitat, coordinem les escoles i els equips de salut escolar dels CAP per programar les vacunacions anuals que es realitzen als centres escolars:

  • Meningocòccica: alumnes de 12 anys de 6è de primària

  • Antihepatítica A: alumnes de 12 anys de 6è de primària

  • Varicel·la: alumnes de 12 anys de 6è de primària

  • Papil·lomavirus: alumnes, noies, de 12 anys de 6è de primària

  • Tètanus-diftèria: alumnes de 14 anys de 2n d’ESO

La resta de vacunes les podeu consultar al següent enllaç: Calendari sistemàtic aprovat per la Generalitat.

Els nens i nenes de primer de primària tenen l’edat idònia per a aprendre a raspallar-se les dents correctament i adquirir aquest hàbit de salut per fer-ho de forma rutinària després de cada àpat o, com a mínim, dos cops al dia.

Quins objectius té?

  • Prevenir la càries dental i les malalties periodontals entre la població

  • Fomentar el raspallat de dents entre els alumnes de 6-7 anys, l’edat propícia per a la consolidació de l’hàbit

Els centres educatius poden sol·licitar a l’Ajuntament un lot de raspallat de dents per als alumnes de primer de primària que inclou:

  • Un estoig de plàstic perforat per evitar la humitat, amb un espai reservat per a identificar-lo amb el nom i la classe de l’alumne

  • Un raspall infantil de filaments suaus

  • Un tub de pasta fluorada de 50 mg. El fluor s’incorpora a l’esmalt de la dent i la fa més resistent a la càries.

El lot inclou també una carta informativa per a reforçar la importància del raspallat de dents a les famílies i es fa l’enviament per correu electrònic d’un vídeo demostratiu sobre el raspallat de dents perquè els tutors ho treballin amb el grup.

Recomanacions:

  • Els infants han de fer glopeigs fluorats periòdics, ja que se n’ha demostrat una relació directa amb la disminució de la prevalença de la càries dental.

  • Cal reduir el consum de sucres refinats (caramels i altres llaminadures).

«Disfruita-la, xic!»

Aquest taller està dirigit als nens i nenes de P5 i 1r de primària, per a explicar-los el procés que segueix la fruita des del camp fins a la taula a través d’una teatralització. Se’ls dona per tastar diferents varietats de fruita de temporada per fomentar el consum de la fruita fresca entre els infants, especialment en els esmorzars i berenars. Aquest taller es realitza amb el suport de la Diputació de Barcelona i la Unió de Pagesos de Catalunya.

Taller d’aprofitament d’aliments

S’adreça a les famílies amb l’objectiu de conscienciar-les de la necessitat de consumir productes de temporada i proximitat i de fer una dieta sana i equilibrada. El rerefons del taller és el de sensibilitzar sobre el malbaratament alimentari a nivell global i local i ensenyar a aprofitar restes d’aliments o peces molt madures per a elaborar en directe plats molt saborosos.

Taller d’esmorzars i berenars saludables

Dirigit als pares i mares d’infants de totes les edats, els ensenya a fer berenars i esmorzars diferents i molt saludables, amb la reflexió sobre la importància d’una dieta variada, sana i equilibrada per al creixement físic i emocional dels nens i nenes.

Taller de cuina sense pares

Una experta dietista i nutricionista explica als joves quins són els principals grups d’aliments i quines funcions realitzen en el nostre organisme. A partir d’aquí, ells mateixos s’encarreguen de cuinar un menú equilibrat i saludable amb l’elaboració, de forma senzilla, d’un primer plat, un segon plat i les postres. L’objectiu és encoratjar-los perquè ho puguin elaborar a les seves llars.

Un nutricionista expert ofereix xerrades als alumnes de 1r, 2n, 3r i 4t d’ESO per millorar el nivell d’informació sobre com seguir una dieta equilibrada, completa i saludable.

Formació del professorat

El paper del professorat és fonamental per a promocionar la salut a l’escola. És per això que on primer incidim és en la seva formació i sensibilització. A través de les necessitats detectades o recollides, oferim propostes de formació del professorat a mida.

Comparteix
Opina