Pla local de polítiques feministes en els esports (2022-2026)

escacs

PER LA IGUALTAT DE GÈNERE, JUGUEM EN EQUIP

Les desigualtats basades en el gènere afecten totes les esferes i nivells de les nostres societats. En conseqüència, l’àmbit esportiu no s’escapa de la reproducció d’aquestes desigualtats i discriminacions: invisibilització de l’esport femení i de la diversitat afectiva, sexual i de gènere; accés i participació desigual entre dones i homes en les activitats fisicoesportives; falta d’equitat de gènere en la distribució dels recursos (econòmics, materials, espais i horaris d’entrenament i competició, oferta esportiva, etc.); reproducció d’estereotips de gènere; pervivència de conductes sexistes i violències masclistes i LGBTI-fòbiques; obstacles per a les carreres esportives de les dones i absència de drets laborals a nivell professional; inferior presència de dones en càrrecs tècnics, de gestió i direcció en el món esportiu, etc.

La creació d’aquest Pla local de polítiques feministes en els esports és un element clau per avançar cap a una societat més justa per a totes les persones. Es tracta d’un instrument que vol fixar les bases d’un abordatge global de les desigualtats detectades en el món esportiu local a través del desenvolupament de 26 mesures concretes, avançant cap a la consecució de l’equitat de gènere en la pràctica esportiva de la ciutat

EIXOS D'ACTUACIÓ

En aquest eix d’actuació s’engloben 10 propostes d’accions dirigides a impulsar canvis en l’organització municipal en sentit intern i a nivell tècnic. S’hi inclouen, entre d’altres, la potenciació de l’ús d’una comunicació inclusiva i no sexista, la revisió amb perspectiva de gènere de les subvencions, premis i contractació de serveis esportius, o la millora dels sistemes de recollida d’informació i d’indicadors. Tot això aportant formació especialitzada al personal tècnic corresponent.

Sota aquest eix s’inclouen 11 accions dirigides a les activitats físiques i esportives d’àmbit comunitari i als equipaments esportius municipals, amb l’objectiu principal de promoure l’equitat de gènere en la participació i l’oferta d’activitats, així com en l’accés i l’ús dels equipaments i espais esportius, vetllant per una redistribució dels recursos que fomenti la igualtat.

La visibilització de les dones i persones LGBTI+ esportistes i professionals de l’àmbit esportiu és també una altra de les línies de treball. A més a més, s’inclouen accions per a l’abordatge de les conductes sexistes i de les violències masclistes i LGBTI-fòbiques en els espais esportius.

La finalitat principal d’aquest eix d’actuació és promocionar els valors coeducatius en les activitats físiques i esportives dirigides al públic escolar, impulsant mesures relacionades amb la incorporació de la perspectiva de gènere en les activitats i l’oferta esportiva escolar del municipi, la sensibilització de les famílies de l’alumnat i la prevenció de les conductes sexistes i les violències masclistes i LGBTI-fòbiques, entre d’altres.

L’objectiu principal d’aquest eix d’actuació és el de facilitar a les entitats eines i recursos per a la incorporació de la perspectiva de gènere en el si de les organitzacions, així com acompanyar-les en la implementació de mesures que treballin per l’equitat de gènere i la no-discriminació per raó de sexe o gènere, orientació sexual, expressió i identitat de gènere.

Per la igualtat de gènere als esports, a Viladecans movem fitxa!

PER LA IGUALTAT DE GÈNERE EN ELS ESPORTS, A VILADECANS MOVEM FITXA!

A Viladecans actuem per la igualtat de gènere en els esports i volem visibilitzar-la. En la Nit de l'Esport 2022 es va projectar el vídeo: "Per la igualtat de gènere en els esports, a Viladecans movem fitxa!", un audiovisual que vol fer visible l’esport practicat per dones a Viladecans i promoure la igualtat de gènere en aquest àmbit.

Ha comptat amb la participació d’esportistes d’elit i entitats esportives de Viladecans.

Comparteix
Opina