L'On Board visita Suècia

El projecte ON BOARD ha celebrat a Halmstad (Suècia) una nova reunió de la 2a fase del projecte. En aquesta ocasió, l’acte s’ha centrat en els docents i el seu rol en la construcció de les Xarxes d’Innovació Educativa locals. És per això que s’ha convidat a diversos professors i professores de les ciutats participants a acompanyar els grups de treball per tal d’enfocar aquesta trobada en l’empoderament d’aquestes figures i la superació d’obstacles en el procés innovador docent.

En aquest sentit, la iniciativa integrada per Viladecans, Nantes (França),Tallinn (Estònia), Albergaria (Portugal), Poznan (Polònia) i la ciutat acollidora, Halmstad, ha generat espais de coneixença i taules rodones en què s’han exposat les diverses problemàtiques observades durant la seva tasca docent i s’han compartit aprenentatges per afrontar la innovació amb més facilitat. Entre les principals idees, destaquen la necessitat de més espais d’intercanvi entre docents i l’observació que la reticència de la comunitat educativa a la innovació es venç amb la implementació de petits projectes.

De fet, aquesta reunió també ha servit perquè cada ciutat escollís el projecte o projectes innovadors que es compromet a posar en marxa per arrencar la Xarxa d’Innovació Educativa Local. Aquests projectes ja s’han provat en altres ciutats a bord i s’han posat a disposició de la resta per considerar-se fàcilment reproduïbles pel que fa a recursos i funcionament.

Nous projectes per la XIE de Viladecans

Viladecans n’ha escollit 5, un de cadascuna de les ciutats sòcies:

  • La Fira de la Ciència (Nantes): fira anual on participen centres educatius, universitats i empreses locals per fomentar l'interès dels nens i joves per les ciències.
  • Smart Brain (Halmstad): aquest projecte té com a objectiu la conscienciació dels joves sobre una sèrie de bons hàbits per garantir la bona salut del cervell i millorar el seu aprenentatge, salut i motivació.
  • PiGo (d'Albergaria-a-velha): projecte inspirat en els TEDxTalks on es presenten idees innovadores i emprenedores per part d'alumnes i empreses. Inspirat en el número Pi, l’acte es celebra el 14/03 a les 3:14.
  • ARISS (Poznan): en aquest projecte alumnes de primària connecten via ràdio amb l'estació internacional espacial i realitzen tota una sèrie d'activitats relacionades per tal de fomentar la motivació dels nens i nenes per les assignatures científiques.  
  • El projecte de Tallin és una iniciativa que té com a objectiu fomentar la participació dels joves en actes locals adreçats a ells. Aquest projecte inspirarà la la XIE per desenvolupar la línia del seu Pla de Millora adreçat a empoderar els joves i fer-los més partícips del procés educatiu.

Durant aquesta trobada, a més, els socis de l’ON BOARD han començat a definir la governança de les Xarxes d’Innovació Educativa en les diverses ciutats: qui formarà part de l’equip coordinador, els diferents càrrecs i funcions, el pressupost, recursos, etc.

NOTÍCIES DE L’IMAILE

Halmstad va ser la ciutat impulsora del projecte IMAILE, la iniciativa de creació d’Entorns Personals d’Aprenentatge en assignatures «troncals» de biologia, matemàtiques, física i química del que Viladecans va formar part. És per això que l’agència d’Innovació Sueca ha considerat la ciutat com a ideal per posar en marxa el  Real Classroom Lab project o, el que és el mateix, un laboratori d’innovació educativa a les aules de primària, secundària i universitàries.

El laboratori experimenta amb tota mena d’innovació amb la premissa de fer servir la tecnologia només quan aporti un valor afegit. Les ciutats de l’ON BOARD van tenir l’oportunitat de visitar diversos projectes del Real Classroom Lab com l’ús de bicicletes estàtiques a classe per millorar la concentració de l’alumne o l’ús aillaments individuals per a la concentració.