Viladecans centra la celebració de Sant Jordi en els autors locals

Toni Molins, Andrés Oller, Albert Villanueva, Montserrat Fernández, Micaela Serrano i Toni Colás han presentat els seus nous llibres entre el 17 i el 20 d’abril a Ca n’Amat-Museu de Viladecans o al carrer de Sant Joan. Les obres d’altres autors locals, com Alejandra Gómez, Josep Mumany, Juan Cuenca o Jessica Verbón, també són protagonistes al voltant de la festivitat del llibre.

Les presentacions dels autors i autores locals han estat el preludi del Sant Jordi viladecanenc. Per altra banda, casals i ateneus ofereixen diverses activitats, en especial per als infants; i no fallaran a la cita la Biblioteca, l'Arxiu Municipal i Ca n'Amat-Museu de Viladecans, i com ja és habitual, la llibreria Els nou rals traurà els millors llibres en el Sant Jordi al Carrer, al qual se sumen com sempre els Castellers de Viladecans. Però moltes entitats han volgut també escriure la seva pàgina i organitzaran activitats populars perquè gaudir, a Viladecans, de Sant Jordi sigui un capítol per a la llegenda.

El debutant Toni Molins va presentar a Ca n’Amat-Museu de Viladecans, al Racó de les Lletres locals, el 17 d’abril, la novel·la negra “Oscuro silencio” (Libros y Literatura, 2023). Després de dos cursos d'escriptura creativa, Molins ha donat a llum a l'inspector Pol Garrido, que es troba amb el cas més difícil de la seva carrera quan la sequera deixa a la llum un misteriós cadàver. Trobar el culpable el portarà al límit.

El mateix dia, Andrés Oller va presentar “Una perfecta desconocida”. Aquest veí del Barri de Sales, entrenador durant anys del Bàsquet Viladecans, va debutar en les lletres l'any 2013 com a principiant amb la seva primera obra, “Corbyn busca su camino”. Ara, ja pot dir que ha fet el triple de la seva vida tot publicant tres novel·les més. La darrera és un thriller que parla “d’una parella normal que cau en l’error de creure’s que es coneix de veritat”. Oller, a més, signarà llibres a la Casa del Libro del Centre Comercial Vilamarina.

Albert Villanueva va presentar, el 19 d’abril, la seva darrera aventura de l’inspector Pruna: “Rencores” (Azur, 2023), segon volum de la trilogia de novel·la policíaca, que explica històries d'un policia amb ADN baixllobregatí. Aquest professor de secundària del Col·legi Sagrada Família ha fet de la revenja la pedra angular d'aquesta nova entrega que transcorre per una sèrie de llocs històrics molt propers per als lectors viladecanencs.

També el dia 19, Montserrat Fernández va presentar “Duerme sobre mi espinazo” (Cántico, 2023), un relat de poemes que parlen "de l’amor a les persones amb un desig de viure que no s’apaga mai”. Veïna de la Montserratina, explica que a la infància va començar a llegir i a escriure perquè l’alliberava i li curava, i que molts fets que plasma als poemes són part “d’una joventut que veia i vivia als carrers del barri”.

Micaela Serrano va presentar el 20 d’abril, “Julia, la joven Chamana” (Stela Literaria, 2023). Veïna de l'avinguda de la Roureda, Serrano ja ha publicat quatre novel·les i quatre poemaris. A la seva última obra parla d’una noia que neix amb dots especials i tracta de tres dones valents i empoderades que ajuden els altres. “La novel·la és intimista i espiritual, ja que son ànimes vivint una vida humana”.

“No le des más vueltas, hay otra forma de vivir” és el suggerent títol del llibre de Toni Colás. Assessor d’imatge, aquest creatiu s’atreveix amb les obres de coneixement personal, dirigida a “tota persona que vol ser feliç i viure en pau, alliberant-se de l'aferrament”. “Tot allò escrit –explica– és fruit de la meva experiència personal, millor encara, diria que és l'experiència de la meva vida escrita de la millor manera que he sabut, no soc un escriptor, però sí lliure”.

Alejandra Gómez porta a Sant Jordi “Kamal y el lenguaje de la amistad” (Lenguaje desde Cero, 2023). Veïna de Can Palmer, té tres dones que habiten en ella: la psicòloga, la pedagoga i l’escriptora. El seu llibre d’aquest any és un conte que parla de la superació personal als més petits i petites. “El llibre vol entretenir, però també obrir la mirada per aprendre a viure la vida", comenta.

Josep Mumany presenta “La porta de vidre fumat” (Oblicuas, 2023), una novel·la en què juga "a que passi de tot” i en què parla de l’evolució de les persones i com “es compliquen la vida amb les decisions”. Aquest autor del Barri de la Montserratina, músic i exregidor municipal, assegura que ha pres la decisió d’escriure perquè els llibres són “instruments de cultura que promouen la imaginació” en un món ple de “petites històries amb grans autors”.

Juan Cuenca, veí de la Montserratina, presenta aquest Sant Jordi una obra de literatura infantil: “Jan Spaguetis. El niño que no podía abrazar” (Babidibú, 2023), que parla de la integració social i d’acceptar qualsevol persona. Per a Cuenca, que també ha escrit novel·la negra, la literatura és una eina “d’utilitat social” que s’hauria d’estimular encara més a les escoles, ja que “llegir ens fa més lliures”.

“La revolución perdida” és la primera novel·la de Jessica Verbón. Un documental que va veure als 22 anys sobre el revolucionari Buenaventura Durruti li va canviar la vida, ja que va començar a "investigar sobre la revolució obrera d’Astúries del 1934", preludi de la Guerra Civil. La seva recerca la va portar a conèixer a la filla del líder de la CNT durant la revolució. Vuit anys més tard ha construït una obra històrica i de ficció pensada “per a tots els públics”.