El bosc, preparat per a l’estiu

Al juny s'estan fent tasques d'actualització de les franges de protecció contra incendis entre el nucli urbà i l'espai forestal, tot reduint la densitat de l'arbrat i tallant el sotabosc. L'actuació, finançada entre la Diputació de Barcelona i l'Ajuntament, adequa la franja existent a la legislació vigent i la fa arribar també al nou barri de Llevant.

Les franges es fan seguint uns criteris tècnics unificats: han de tenir una amplada mínima de 25 metres a partir de les edificacions, on els arbres han de podar-se fins a un terç de la seva alçària, el sotabosc ha d'estar desbrossat i la distància entre els arbres existents ha de ser com a mínim de 6 metres. Per això s'està procedint a talar alguns exemplars vegetals, prioritzant l'eliminació d'espècies més inflamables en cas d'incendi (pins, eucaliptus i bruc).

D'aquesta manera, es redueix el risc de propagació d'un potencial foc forestal cap a la ciutat, de manera que els habitatges les persones i estan més protegides, i es facilita l'accés dels equips d'extinció.

Aprofitant aquestes feines, amb el finançament de l'Àrea Metropolitana (AMB) també s'estan millorant diversos trams de camins amb fortes pendents i s'està fent un gual de pedra a la riera de Sant Climent.

la vigilància, eina clau

Del 21 de juny al 31 d'agost, al llarg de set hores al dia una patrulla vigila les zones forestals de Viladecans, Sant Boi i Sant Climent gràcies al Pla d'Informació i Vigilància (PIV). Té assignades tres tasques de prevenció molt importants: sensibilitzar, dissuadir de les accions de risc i avisar davant senyals que indiquin l'inici d'un foc. El Pla es desenvolupa en col·laboració entre la Diputació, l'Ajuntament i l'Agrupació de Defensa Forestal (ADF) Sant Ramon, un col·lectiu de persones voluntàries que enguany compta amb dotze incorporacions. Qui desitgi formar-hi part encara ho pot fer tot contactant amb l'ADF en el 93 659 03 14.