Reforç de les mesures contra incendis

L’espai forestal és més fràgil quan els termòmetres s’enfilen, la humitat baixa i el bon temps anima a fer-ne un ús ciutadà més intensiu. Si exceptuem els rars focs provocats pels llamps, els incendis forestals són sempre resultat de l’acció humana i han esdevingut una plaga important des dels anys setanta.

Com cada estiu, la Diputació de Barcelona ha posat en marxa el Pla d’Informació i Vigilància contra incendis forestals en col·laboració amb els ajuntaments i les associacions de defensa forestal (ADF), entitat amb persones voluntàries que es dediquen a detectar i avisar sobre possibles columnes de fum i que gràcies a la seva ràpida actuació s'evita que un conat es converteixi en un gran foc. Un equip d’informació i vigilància fa una ruta per les zones forestals de Sant Boi, Sant Climent i Viladecans a diari, del 14 de juny al 30 d’agost, un interval que es podria allargar al setembre si hi ha molta sequera.Per minimitzar el risc d’incendi,però, es treballa tot l’any. A l’hivern es fan tasques de prevenció com les aclarides de vegetació, la retirada de residus i l’arranjament de camins. Enguany, gràcies als acords de custòdia i a la feina de plans d’experienciació laboral, s’hi ha realitzat l’aclarida en 25 hectàrees de bosc i retirat 500 kg de residus

La prevenció és a les mans de tothom


Per extremar la prudència, cal tenir en compte que és prohibit fer-hi foc i encendre petards o altres artefactes de pirotècnia a menys de 500 metres de terrenys forestals, tinguin arbres o no. A més, no s’hi pot fumar ni deixar residus, ja que poden ser focus d’incendi.