L’Ajuntament amplia el seu model d'innovació a nous projectes

26 reptes estratègics

La innovació s’obre més camins en la tasca diària de l’administració local. L'Ajuntament ha escollit 26 projectes per impulsar-los amb la metodologia del Model d’Innovació de l’Ajuntament (MIA), nascuda l’any 2019.  El tret de sortida es va donar aquest dimarts 27 de febrer amb la renovació dels quatre Comités de Direcció, que incorporen a seixanta treballadors i treballadores municipals. Aquests espais organitzatius impulsen una fòrmula de treball col·laborativa, transversal i transformadora que incideix en la innovació en el procés i en el resultat de les actuacions municipals. 

L’alcalde Carles Ruiz va destacar en l’acte de presentació que els comités “són inspiradors perquè l’administració incorpori en el seu ADN la capacitat d’adaptació a una realitat que canvia molt ràpid i pugui així respondre amb efectivitat a les necessitats per garantir la qualitat de vida de la ciutadania de Viladecans”. 

Els Comités de Direcció, liderats políticament cadascun per un tinent d’alcalde, es va estrenar l’any 2019 amb 22 projectes. D’aquells, nou es mantenen entre els reptes per als propers anys sota el paraigües d’aquesta metodologia innovadora. Per exemple, hi han l’impuls de smart classrooms a les escoles per adaptar l’espai a les noves metodologies educatives o d'una nova biblioteca centrada en la ciència i la innovació educativa, així com la sensorització de l’espai públic per planificar la ciutat de forma més eficient i preventiva, l’impuls de comunitats per guanyar autonomia energètica o la millora de l’enllumenat públic amb perspectiva de gènere

Dels 26 projectes estratègics innovadors per als propers anys, disset són nous. Entre aquests hi han, entre d’altres, la transformació del model d’atenció ciutadana, la conceptualització d'un nou model d’habitatge públic per a persones grans, el reforç de la col·laboració amb les entitats o l’adaptació de l’educació a la intel·ligència artificial. També, la creació d’eixos verds i saludables, la millora dels espais naturals i del litoral o l'ús de l’espai públic davant els reptes d’electrificació dels vehicles, de l’economia circular i de la lluita contra el CO2

Del total de projectes, dinou corresponen a accions recollides en l’Agenda Urbana Local, que guia els passos per assolir els objectius de l’Estratègia 2030. Precisament, la gerent de l’Ajuntament, Alicia Valle, va animar a la plantilla municipal que forma part dels comités “a mirar encara més enllà d’aquest horitzó temporal, per seguir preparant el futur de la ciutat amb l’audàcia dels pioners que innoven”.