Créixer sense perdre arrels

Barri de Llevant

Gairebé la meitat de la gent de Viladecans té menys de 35 anys. Davant la dificultat d'accés a l'habitatge, sobretot de joves, el nou barri es converteix en una eina per a potenciar l'accés a un habitatge assequible i l'emancipació en la pròpia ciutat. Dels 2.996 habitatges previstos, un 47% seran de protecció oficial, per sobre del que marca la llei catalana.

Encara que la urbanització de l'espai públic es faci en els dos pròxims anys, no significa que tots habitatges es construeixin en aquest temps. Les obres dels 52 edificis d'habitatges prevists no poden començar fins que es facin algunes actuacions bàsiques i, en tot cas, queda en mans dels promotors quan i a quin ritme fer-les. Així, és probable que siguin escalonades durant anys; potser una dècada.

Durant l’últim trimestre de 2022 s’han donat les primeres llicències municipals d’obres per a poder començar a construir els primers edificis d’habitatges.   

De les 2.996 habitatges, un 47% (1.371) – molt per sobre del que obliga la llei– seran de protecció oficial (HPO). Per fer un barri divers i equilibrat, s'ha dissenyat una barreja d'habitatges lliures i protegits (gairebé dos terços, de règim general, i la resta, especial i concertat). A la ciutat s'han construït 200 habitatges protegits des de 2015. A l'Oficina Local d'Habitatge s'han dirigit unes 2.000 persones recentment per a sol·licitar habitatge protegit.

Els preus màxims de venda dels habitatges amb protecció oficial estan fixats per l' Agència de l’Habitatge de Catalunya (dependent de la Generalitat) segons la seva tipologia, estiguin fetes per promotors públics o privats. Per exemple, el règim general està fixat en 1.940 euros/m². El preu mitjà dels habitatges lliures a Viladecans (barrejant obra nova i de segona mà) està prop dels 2.300 €/m², segons dades de 2019 del Ministeri de Transport.

Mentre l'habitatge lliure la comercialitza el promotor sense restriccions, per optar a una de protecció oficial cal estar donat d'alta prèviament en el Registre de Sol·licitants de VPO de l'Agència de l'Habitatge de Catalunya i complir els requisits que aquesta estableixi. El tràmit d'alta pot fer-se demanant cita prèvia en l'Oficina Local d'Habitatge.

Un cop aprovada la sol·licitud d’HPO per part de l’Agència de l’Habitatge, les persones interessades s’han d’adreçar directament als promotors dels habitatges, ja siguin empreses privades, cooperatives o administracions públiques. Des de l’inici de les obres d’urbanització ja han estat adjudicats 630 HPO, el que suposa gairebé el 50% del màxim d’HPO que preveu el planejament de Llevant. 

L'Ajuntament treballa per incloure entre les condicions que ha d'estipular l'Agència de l’Habitatge de Catalunya per a cada adjudicació clàusules que prioritzin a les persones empadronades a Viladecans durant un temps mínim, com preveu la normativa catalana.

Un de cada sis habitatges protegides serà de lloguer, per atendre una demanda creixent: uns 350 habitatges. És un percentatge major del que actualment suposa aquesta tipologia en la mitjana del mercat d'habitatge públic de Catalunya. Els pisos de lloguers els promouran les administracions públiques, mitjançant l’INCASÒL (Generalitat) i l’IMPSÒL (Àrea Metropolitana). També hi ha previstos 40 allotjaments dotacionals, amb serveis compartits per a persones grans, joves i amb diversitat funcional, en un edifici on també se situarà el casal de gent gran que actualment es troba al carrer del Pintor Fortuny. 

Comparteix
Opina